MAS - kjevletrekk

Strongman31.12.2013Kikki Berli-Johnsen240

MAS ON! I helgen ble det arrangert NM i MAS - kjevletrekk.

Hvis noen hadde foreslått for en gjeng mannfolk at; "Hei! Vi setter oss ned og så krangler vi om en pinne inntil en av oss mister taket..." så hadde det neppe blitt suksess. Men når Odd Haugen, Knut Bjorvatn, Clay Edgin, Kalle Lane og Vasily Alexeev sier; "kom så sloss vi litt til vi blør eller spyr" Se, da blir det kamp!

Det første Norgesmesterskap i MAS-bryting ble avholdt lørdag 28. Desember, i Tvedestrand. 25 deltakere stilte til start, inklusiv 2 russere, 2 svensker, 1 amerikaner og 1 frisør.

Mas er en gammel form for bryting, hvor poenget er å dra motstanderen over den planken som skiller de sittende utøverne, eller dra så hardt i pinnen at motstanderens grep glipper. Sporten har ligget brakk i lengre tid, kun avbrutt av korte innslag under diverse håndbakmesterskap i østblokklandene, eller på polske ølfestivaler. Denne lørdagen sist i desember var det dog tydelig at det nystiftede styret i MAS Norge hadde greid å vekke nok interesse til at det faktisk er håp for videre vekst i sporten her til lands.

Hoveddommer var russiske Andrej Sidorov, sekretariat Jan Helge Messell og Sophia Haugen (Odd Haugens eldste datter).

I klassen kvinner inntil 70kg sto kampen mellom Gry Anita Opdal fra Fevik og Christina Sundby fra Bærum. Gry Anita tok første stikk i kampen som kan ende opp med tre runder hvis utøverne vinner hver av de to første. Christina tok andre runde og avsluttet kampen om tittelen med et overbevisende tredjestikk. Historiens første Norgesmester i MAS noen sinne var kåret allerede i første runde.

I klassen kvinner 70+, stod kampen mellom Vanja Hellesjø, Anna Lill Sigvad, Irene Andersen og russiske Tatjana Grigor. Tatjana deltok utenfor mesterskapet, og godt var det ... Den tidligere styrkeløfteren med 310 i knebøy, 190 kg i benkpress og 255 i markløft viste seg å være overlegen. Først da Stefan Sekej utfordret henne etter at hun vant overall i kvinneklassen gav hun seg. Anna Lill Sigvad ble best av de norske og dagens andre norgesmester.

Menn inntil 80 kg ble vunnet av Lars Erik Gran. Klassen menn inntil 90 kg ble vunnet av Glenn Bjørnsen fra Arendal.

I klassen -105 skulle de fleste blodharde slagene stå. Stefan Sekej fra Stokke i Vestfold trakk de to tøffeste konkurrentene i sine to første kamper. Stefans første motstander, Bjørn Ove Einarsen fra Tvedestrand endte opp med å vinne tittelen, og andre motstander, verdensmesteren Vasily Alexeev, som Stefan møtte i andre runde, vant overalltittelen for dagen.

I klassen for gutta med hår på brystet, hår i fjeset og godt over tresifrede tall på badevekta ble det mange vonde kamper. 13 utøvere til start, hvorav Clay Edgin, "Hard Rock" Kalle Lane, Anders Lindbladh og Odd Haugen var importert blod som skulle tynne ut de norske rekkene. Clay hadde på forhånd vært stor i kjeften på amerikanske forum, og regnet nok med å få lett match i lille Norge... Vel - han uttrykte det best selv i sin facebookstatus etter runde 1: "lost first match against a Norwegian monster..." Han gikk på plattingen mot Henrik Hildeskor, og fikk god gammeldags deng. Clay endte på 4deplass i klassen, mens Henrik ble norgesmester til slutt, etter 5 kamper. Marius Wehus gjorde også overraskende kort prosess med Kalle Lane. Egil Berli-Johnsen røk på et tap mot Anders Lindbladh, vant sin kamp i runde 2 og ble satt opp mot Odd Haugen i tredje runde. De to nordmøringene (Egil fra Vevang og Odd fra Sunndalsøra) dro på med dagens lengste kamp da begge nektet å gi slipp i første runde, men Odd vant til slutt med overlegen utholdenhet og styrke. For øvrig de eneste utøverene som begge smilte og lo samtidig mens de brøt. Atle Tveit fikk sølv og Odd Haugen bronse i den tyngste klassen.

Dette første norgesmesterskapet skjedde mens Erna var landshøvding i vikingeriket. Alle dro hjem slitne, hver til sin by. Nå som det var over kom tiden for å evaluere, og det hersket stor enighet om at dette er verdt å fortsette. Mer blod enn i boksing, mindre grining enn i fotball og publikumsapell på høyde med Strongman. Det var også noen dommere der i nærheten som fikk sin sertifisering denne helgen, noe som gjør at kvaliteten på konkurransene lokalt vil høynes.

Vi sier bare: "MAS on!"

Bilder

Tatt av Christina Sundby og Stefan Sekej


Tør du å håndhilse på disse?

Strongman20.10.2014104

I helgen ble Norges første grepskonkurranse avholdt i Valhalla, Tvedestrand.

Kommer snart...

01.01.19700

Kommer snart...

01.01.19700

Kommer snart...

01.01.19700

Tør du å håndhilse på disse?

Strongman20.10.2014104

Disse kosttilskuddene er glemt for mange, men som alle bør ta.

5 digge middager med cottage cheese

Kosthold09.08.2021270

Cottage cheese er blitt en svært populær matvare!
Det er en risiko forbundet med treningen og løftene man utfører
Det finnes så mange gode varianter av middagskaker enn bare karbonadekaker.

5 fordeler med stående leggpress

Trening28.06.202153

Det er mange fordeler med å trene leggene dine. Se her!