Hvordan skal du spotte en annen?

Trening11.07.2014Joachim Marhaug179

Hvordan skal du best mulig spotte en annen som løfter tungt?

Å spotte en annen er viktig i tunge løft, spesielt i benkpress og knebøy. Spotting betyr at du står bak for sikring i et løft i tilfelle det skulle gå galt og/eller løfteren ikke klarer mer. Sean Hyson er en sertifisert styrke og kondisjons spesialist (C.S.C.S). Her er hans meninger.

Hvordan spotter jeg når noen kjører benkpress med vektstang?
Plasser deg bak benken rett foran hodet til den du skal spotte. På noen benkpresser er det en egen plattform som du kan stå på hvilket gjør at du kommer høyere opp som gir deg en bedre posisjon til å spotte. Stå sentrert og ta et grep på innsiden av løfterens grep. Dersom løfteren ønsker et avløft fra benkpresstativet må løfteren være klar før du løfter den opp får den i posisjon over brystet. Slipp så stangen slik at løfteren kan fullføre ett sett. Skal du være helt på den sikre siden bør du følge med vekstangen opp og ned ved å "holde" hendene rundt stangen uten å ta på den. På den måten vil du være klar til å ta den i mot dersom løfteren skulle miste grepet eller noe annet uforutsett skjer. Dersom løfteren på et tidspunkt ikke klarer flere reps ta så tak i stangen og løft den rolig opp (det er ikke så mye kraft du trenger å løfte så lenge løfteren ikke er helt tom).

Hvordan spotter jeg noen som bruker manualer?
Her er det mange som spotter albuene, men spott heller håndleddene. På den måten vil du gi mer stabilitet. Hvis løfteren mister kontroll over vektene er det mer sannsynlig at håndleddene vil kollapse og slik at vektene faller på ansiktet hvis du ikke spotter håndleddene. Spotting av albuene gjør bare at du gjør jobben løftere skal gjøre.

Hvordan spotter jeg når noen trener knebøy?
Når løfteren er i posisjon og klar til å ta sin første repetisjon står du bak løfteren hvor du kommer til under armene og øverst på brystet. Hold så armene der uten å være i kontakt. Hendene skal være ca 5 cm foran kroppen til løfteren. Når løfteren bøyer seg må du følge etter og gjøre det samme. Dersom løfteren kommer i trøbbel og ikke klarer løftet, grip så inn ved å ta tak foran brystet og hjelp vedkommende opp.

Er det andre øvelser som man trenger å spotte?
Det finnes så klart andre øvelser som krever spotting. Alle hantel øvelser som utføres over hodet eller brystet kan bli spottet. For eksempel flyes, hantel press osv. Ikke spot stående skulderpress med stang eller olympiske løft. Du kan også spotte en rekke andre øvelser som maskinøvelser m.m., men det er mer for å tilby større intensitet (forced reps) enn sikkerhet. Benkpress og knebøy bør alltid løftes med en spotter tilstede for sikkerhetsmessige grunner og slik at riktig teknikk opprettholdes.

Kilde:
Men`s fitness:
http://www.mensfitness.com/training/pro-tips/trainer-qa-how-do-i-spot-someone

 


Forferdelig dårlig spotting

Styrkeløft13.07.2018155

Dette må være den verste spottingen noensinne på et VM.

Kommer snart...

01.01.19700

Kommer snart...

01.01.19700

Kommer snart...

01.01.19700

Forferdelig dårlig spotting

Styrkeløft13.07.2018155

Disse kosttilskuddene er glemt for mange, men som alle bør ta.

5 digge middager med cottage cheese

Kosthold09.08.2021270

Cottage cheese er blitt en svært populær matvare!
Det er en risiko forbundet med treningen og løftene man utfører
Det finnes så mange gode varianter av middagskaker enn bare karbonadekaker.

5 fordeler med stående leggpress

Trening28.06.202153

Det er mange fordeler med å trene leggene dine. Se her!