Tips til glutenfrie vafler, knekkebrød og hamburgerbrød
Kosthold05.11.2015Rita Immerstein149
Tåler du ikke gluten? Her får du tisp til glutenfrie måltider.
Glutenfrie vafler
Denne oppskriften gir deg glutenfrie vafler med lite karbohydrater og mye fiber. De kan nytes til frokost, kaffekos, mellommåltid eller kvelds.
Ingredienser
4 egg
4 ss Sukrin Gold
3 dl rømme
1 dl mandelmel (fettredusert)
1/2 ts salt
2 ts bakepulver
2 strøkne ss fiberhusk
1/2 ts kardemomme
Fremgangsmåte
Bland alle ingrediensene sammen. Juster med fiberhusk og melk til du synes du har passe konsistens. (Vær forsiktig med å ha i ekstra Fiberhusk, og bruk da bare en halv teskje av gangen. Gi den deretter litt tid til å "virke" før du vurderer konsistensen igjen) La røren svelle i ca 15 minutter.
Stek vaflene. Siden disse inneholder mye rømme behøver du sannsynligvis ikke å smøre jernet. Gir ca 6-8 plater.
Næringsinnhold per 100 gram
Energi: 190 kcal
Protein: 11g
Karbohydrat: 4g
Fett: 13g
Sesam-knekkebrød
Har du enda ikke laget hjemmelaget knekkebrød bør du prøve disse. Passer godt til frokost, lunsj, kvelds og som snacks med en mager velsmakende dip til. Disse knekkebrødene egner seg også godt om du har suppe til middag! De er både glutenfri og lave på karbohydratinnhold.
Ingredienser
1 dl sesam-mel
1,5 dl linfrø
1 dl gresskarkjerner
1 dl solsikkekjerner
1 dl sesamfrø
2 ss pofiber
1 ss fiberhusk
ca 1 ts salt etter smak
3,5 dl varmt vann
0,5 dl olje (eller smør)
Fremgangsmåte
Bland alt det tørre i en bolle. Tilsett olje og vann.
Rør sammen til en deig og la den svelle i 30 minutter.
Sett ovnen på 150 grader. Bre deigen ut på en stekeplate med bakepapir. Del inn i så store biter som du ønsker.
Stekes midt i ovnen i ca 1 time og 40 minutter.
La svalne, spis og nyt!
Næringsinnhold per 100 gram
Energi: 429 kcal
Protein: 18g
Karbohydrat: 5g
Fett: 33g
Hamburgerbrød av brødmix
Har du lyst på hjemmelaget hamburgerbrød bør du prøve denne oppskriften. Fint å bruke som lørdagssnacks eller til middag tilberedet som en lakseburger med salat til. Denne er også glutenfri og lav på innhold av karbohydrater.
Ingredienser
(6 stk)
1 pose brødmix a 250 g
1 dl vann
2 egg
Sesamfrø
Fremgangsmåte
Sett stekeovnen på 200 grader. Pisk eggehvitene stive. Ha 1 dl vann og eggeplommer i en bolle, tilsett bakemixen og bland. Vend i eggehvitene. Del deigen i 6 like deler og form flate hamburgerbrød med fingrene dyppet i kaldt vann. Dryss på sesamfrø og stek hamburgerbrødene i 10 minutter.
Kilder:
Funksjonellmat(2014) Glutenfrie vafler, Nettside:
http://www.funksjonellmat.no/oppskriftstyper/mellommaltid/
Funksjonellmat.no(2014) Sesam-knekkebrød, Nettside:
http://www.funksjonellmat.no/oppskriftstyper/mellommaltid/
Funksjonellmat.no(2014) Hamburgerbrød av brødmix, Nettside:
http://www.funksjonellmat.no/oppskrifter/page/2/
Glutenfritt kosthold og prestasjon på trening
Kosthold02.10.20184
5 myter om gluten
Kosthold12.03.2015335