Tips til glutenfrie vafler, knekkebrød og hamburgerbrød

Kosthold05.11.2015Rita Immerstein149

Her får du tips til glutenfrie måltider.

Tåler du ikke gluten? Her får du tisp til glutenfrie måltider.

Glutenfrie vafler

Denne oppskriften gir deg glutenfrie vafler med lite karbohydrater og mye fiber. De kan nytes til frokost, kaffekos, mellommåltid eller kvelds.

Ingredienser
4 egg
4 ss Sukrin Gold
3 dl rømme
1 dl mandelmel (fettredusert)
1/2 ts salt
2 ts bakepulver
2 strøkne ss fiberhusk
1/2 ts kardemomme

Fremgangsmåte
Bland alle ingrediensene sammen. Juster med fiberhusk og melk til du synes du har passe konsistens. (Vær forsiktig med å ha i ekstra Fiberhusk, og bruk da bare en halv teskje av gangen. Gi den deretter litt tid til å "virke" før du vurderer konsistensen igjen) La røren svelle i ca 15 minutter.
Stek vaflene. Siden disse inneholder mye rømme behøver du sannsynligvis ikke å smøre jernet. Gir ca 6-8 plater.

Næringsinnhold per 100 gram
Energi: 190 kcal

Protein: 11g
Karbohydrat: 4g
Fett: 13g

Sesam-knekkebrød

Har du enda ikke laget hjemmelaget knekkebrød bør du prøve disse. Passer godt til frokost, lunsj, kvelds og som snacks med en mager velsmakende dip til. Disse knekkebrødene egner seg også godt om du har suppe til middag! De er både glutenfri og lave på karbohydratinnhold.

Ingredienser
1 dl sesam-mel
1,5 dl linfrø
1 dl gresskarkjerner
1 dl solsikkekjerner
1 dl sesamfrø
2 ss pofiber
1 ss fiberhusk
ca 1 ts salt etter smak
3,5 dl varmt vann
0,5 dl olje (eller smør)

Fremgangsmåte
Bland alt det tørre i en bolle. Tilsett olje og vann.
Rør sammen til en deig og la den svelle i 30 minutter.
Sett ovnen på 150 grader. Bre deigen ut på en stekeplate med bakepapir. Del inn i så store biter som du ønsker.
Stekes midt i ovnen i ca 1 time og 40 minutter.
La svalne, spis og nyt!

Næringsinnhold per 100 gram
Energi: 429 kcal
Protein: 18g
Karbohydrat: 5g
Fett: 33g 

Hamburgerbrød av brødmix

Har du lyst på hjemmelaget hamburgerbrød bør du prøve denne oppskriften. Fint å bruke som lørdagssnacks eller til middag tilberedet som en lakseburger med salat til. Denne er også glutenfri og lav på innhold av karbohydrater.

Ingredienser
(6 stk)
1 pose brødmix a 250 g
1 dl vann
2 egg
Sesamfrø

Fremgangsmåte
Sett stekeovnen på 200 grader. Pisk eggehvitene stive. Ha 1 dl vann og eggeplommer i en bolle, tilsett bakemixen og bland. Vend i eggehvitene. Del deigen i 6 like deler og form flate hamburgerbrød med fingrene dyppet i kaldt vann. Dryss på sesamfrø og stek hamburgerbrødene i 10 minutter.

Kilder:
Funksjonellmat(2014) Glutenfrie vafler, Nettside:
http://www.funksjonellmat.no/oppskriftstyper/mellommaltid/
Funksjonellmat.no(2014) Sesam-knekkebrød, Nettside:
http://www.funksjonellmat.no/oppskriftstyper/mellommaltid/
Funksjonellmat.no(2014) Hamburgerbrød av brødmix, Nettside:
http://www.funksjonellmat.no/oppskrifter/page/2/ 


Rita Immerstein 

Rita har mer enn 20 års erfaring fra sportssenterbransjen og er sertifisert aerobic-, trx- og grid instruktør og deltar aktivt i fitness- og kroppsbygger konkurranser. Hun har master i helsefremmende arbeid, ernæringsutdanning og solid erfaring med diett og styrketrening.

Hva bør du spise for å prestere på trening?

3 myter om gluten

Kosthold07.01.202033

Hva vet du om gluten? 1% av tåler ikke gluten.
Hvilke utfordringer kan det by på?

5 myter om gluten

Kosthold12.03.2015335

Blir man tjukk av gluten? Er glutenfrie produkter sunnere enn andre matvarer?

3 myter om gluten

Kosthold07.01.202033

Disse kosttilskuddene er glemt for mange, men som alle bør ta.

5 digge middager med cottage cheese

Kosthold09.08.2021270

Cottage cheese er blitt en svært populær matvare!
Det er en risiko forbundet med treningen og løftene man utfører
Det finnes så mange gode varianter av middagskaker enn bare karbonadekaker.

5 fordeler med stående leggpress

Trening28.06.202153

Det er mange fordeler med å trene leggene dine. Se her!