Biceps og triceps. Hvordan få de større?

Trening18.02.2008Eirik Sandvik3

Det er ingen tvil om at store armer er høyt på ønskelisten blant det mannlige kjønn og mange fremgangsmåter og metoder har blitt benyttet gjennom tidene i håp om å finne den magiske formelen som skal oppfylle dette ønsket på 1-2-3.

 Vi skal i denne artikkelen gå inn på denne formelen som kanskje ikke er så ufattelig magisk likevel. Neste gang du er blant frivektene på treningssenteret ditt, ta en titt rundt deg. Legger du merke til noe spesielt? Om du ikke er alene på senteret kan jeg banne på at du ser en del folk kjøre biceps og tricepstrening i alle mulige former og vinkler. Det er for så vidt ikke noe galt i denne type trening, men du har kanskje også lagt merke til at de samme folkene gjør det samme om og om igjen i håp om å få store armer og verken dem eller du kan se noen endring? Dette er i alle fall noe jeg har lagt godt merke til.

Det slår meg at disse menneskene jeg refererer til ikke engang forstår hvorfor de ikke får noen resultater. Og du kan jo spørre, hvorfor får de ikke de store armene de så inderlig ønsker seg? Svaret er som oftest veldig enkelt og består hovedsakelig av 2 grunner.

Grunn 1 - ikke nok mat

Første grunn er opplagt, men her slurves det altfor ofte. Spiser du ikke nok (altså, at du ikke spiser mer enn du forbrenner) vil du ikke ha "ekstra" energi til å bygge muskelmasse. Kaloribalansen er veldig enkel og dette gjelder begge veier (opp og ned i vekt) og som beskrevet i denne artikkelen - Kaloribalanse på kostholdsplanen, opp eller ned i vekt...

Tror du virkelig at armene bare magisk kan vokse ut av proporsjoner uten at resten av kroppen følger med? Erfaring tilsier at armene følger resten av kroppen, så gi det et forsøk.

Grunn 2 - for mange isolasjonsøvelser

Andre grunn er kanskje ikke like opplagt for alle, men det finns da måter å forklare dette på også. Hva tror du vil belaste armene mest og generere mest muskelvekt av 100kg eller 20kg? Regner med at du svarer 100kg, så hvorfor er det da så mange som heller velger å kjøre bicepscurl med 20kgs manualer i stedet for chins? Husk at også kroppsvekten din er gjeldende i denne øvelsen, så om du veier 80kg, så løfter du allerede mye mer enn de pinglevektene du curler og selvfølgelig enda mer med ekstra vektbelastning. 

 

Samme prinsipp gjelder over hele fjøla og her er en enkel oversikt.

Nei                   Ja
Sidehev            Skulderpress
Flyes                 Benkpress
Bicepscurl         Chins
Leg extension  Knebøy
Leg curl            Markløft

Det kan selvfølgelig være behov for isolasjonsøvelser i ulike situasjoner, men det betyr stort sett sløsing med tid for de aller fleste. Nøkkelen (eller skal vi si en av nøklene) til suksess er å trene så effektivt som mulig, ikke å pøse på med all mulig ammunisjon i håp om å treffe med en brøkdel. Du vil bli overrasket over hvor stor forskjell dette kan utgjøre.

For mer informasjon om prioritering av muskelgrupper, les artikkelserien om dette - del 1 finner du her: http://www.treningsforum.no/php/art.php?id=479

Lykke til!

 

Eirik Sandvik

Coach MyoRevolution Team

Eirik@MyoRevolution.com

 

 


Eirik Sandvik 

Eirik er ekspert på skadeforebyggende og prestasjonsfremmende trening. Han er en dyktig coach og har hjulpet mange med å bli skadefri. Han er en flittig skribent og har også skrevet for utenlandske nettsider som blant annet T-Nation.

Kommer snart...

01.01.19700

Kommer snart...

01.01.19700

Kommer snart...

01.01.19700

Kommer snart...

01.01.19700

Disse kosttilskuddene er glemt for mange, men som alle bør ta.

5 digge middager med cottage cheese

Kosthold09.08.2021270

Cottage cheese er blitt en svært populær matvare!
Det er en risiko forbundet med treningen og løftene man utfører
Det finnes så mange gode varianter av middagskaker enn bare karbonadekaker.

5 fordeler med stående leggpress

Trening28.06.202153

Det er mange fordeler med å trene leggene dine. Se her!