Nordens sterkeste junior og ungdomsløftere

Styrkeløft07.05.2008Bjørnar Brende Smestad0

Nordens råeste junior og ungdomsløftere konkurrerte i helgen til stor spenning og dramatikk! Les videre for gjennomgang av stevnet, med de mest aktuelle resultatene.

Årets nordiske stevne gikk på norsk jord, nærmere bestemt på Hamar, med Brumunddal AK som arrangør. Norge stilte med kremen av kremen, ikke bare i norge men også i nordisk sammenheng som ville vise seg etterhvert i konkurransen.

 

Svimte av før konkurransen

Spenningen skulle vise seg å starte allerede før konkurransen startet. Det viste seg nemlig at slett ikke alle veide så lite som de skulle veie, noe som er vanlig på konkurranser. Det som var spesielt denne konkurransen var at på nordisk får en ikke lov til å stille i en annen vektklasse enn den en er påmeldt i. Dette førte til at enkelte utøvere måtte kle på seg det de hadde av klær å sette seg rett i badstuen. Med 85 grader på termometeret, ingen drikke og konkurranse nerver kan det bli mer dramatisk enn ventet. Sara Berget som var påmeldt i -60 kg ungdom veide 3 kg for mye - i den tro at hun skulle konkurrere i -67,5 kg. Dette førte til at hun måtte gå rett i badstuen - noe som etterhvert førte til at hun svimte av, og da er det å tøye strikken litt for langt å konkurrere. Svært synd, for Sara var eneste norske jente i ungdomsklassen, og ikke bare det - bare med tangering av personlige rekorder hadde hun blitt beste ungdomsjente.

Tutta Kristine Hanssen - Helgens råeste løfter?

Action ble det også i -60 kg klassen junior, denne gang i regi av Tutta Kristine Hanssen. Denne jenta var overlegen alt, og alle i dag, både når det gjelder løft og mentalitet - for de som hadde tatt turen til Hamar var Tuttas løfting verdt alt. Først ut i knebøy startet hun høyere enn noen av de utenlandske jentene ville nå, 145 kg som gikk opp uten motstand. Andreløftet på 152,5 kg gikk også opp problemfritt, her var det bare å høyne videre! 157,5 presset Kristine opp med god hjelp av publikummet, skulle dette bli jenteklassens råeste løft? I benkpress satt Kristine ny personlig rekord, det vil også si ny norsk rekord - 107,5 kg! Vanvittig sterkt! Etter ett greit løft på 150 kg i markløft skulle Tutta vise hvilket høyt nivå hun er, mentalt som styrkemessig. Underveis i andreløftet på 160 kg kunne man se at noe gikk galt, og det å holde inne spyet samtidig holde 160 kg i nevene ble for mye for mossejenta, som måtte avbryte løftet. «Det gikk jo så lett, så jeg måtte jo ta løftet», Tutta meldte inn samme vekt i tredjeløftet, men uflaksen var ikke over. Halveis i løftet kom spytrangen igjen, men her valgte Tutta rett å slett å la det komme ut, å løfte videre! Hvem andre klarer å rette ut ny rekord  i markløft, og holde vekta der mens en venter på dommersignal etter å ha spydd opp en dugelig porsjon av dagens matinntak? Fullt fortjent endte dette som i beste jente, og med 425kg sammenlagt og 482,5 poeng MÅ det gå mot J-VM!

Verdt å nevne er også Norges andre jenteløfter, Veronica Opdal. Bare slått av Kristine Hanssen regjerte hun juniorklassen. 152,5 kg i knebøy, 87,5 kg i benkpress og 160 kg i markløft - ute av rekkevidde for de andre utøverne. Til de som liker raw resultater kan man nevne svenske Stina Mittermaier, på 58,8 kg kroppsvekt benkpresset hun hele 72,5 kg - RAW!

Michael Rosenberg - 545 kg på 66 kg kroppsvekt

I ungdomsklassen herrer var det en av to norske løftere som virkelig gjorde inntrykk. Drøyt ett år etter debuten herjet Michael Rosenberg med konkurrentene. På 66,5 kg kroppsvekt gjorde han ungdomsklassens beste knebøy, hele 205 kg! Videre gjorde han 127,5 kg i benkpress og 212,5 kg i markløft. Om Tobias Molin fra Sverige ble frustrert over lysluggen som ledet så grusomt vites ikke, men han høynet marken 32,5 kg i ett vilt forsøk på å ta toppen av pallen, men forgjeves. Tough aint enough! Michael ble også stevnets nest beste ungdom.

Øystein Furnes, som også var debutant i internasjonal sammenheng konkurrerte i 100 kg ungdom. Her ble det dessverre ikke full klaff for Øystein, men med 240kg i markløft, 160 kg i benkpress og 245 kg i knebøy ble det en fin bronseplassering.



Bom på 292,5 kg i markløft- på 72 kg kroppsvekt!

I juniorklassen hadde vi en utøver i alle vektklasser, med unntak av den tyngste - og det ble også eneste vektklasse hvor det ikke var minst en nordman på seierspallen.


Stian Bjørge ble, med 210 kg i knebøy, 160 kg i benkpress og 210 kg i markløft første og letteste norske junior på pallen, 580 kg sammenlagt i -75 kg klassen. Oppmerksomheten ble, ikke uten grunn flyttet litt fra Stian til gullvinner i klassen Petteri Keränen. Petteri gikk fra 250kg til avsindige 292,5 kg i markløft i sisteløftet!!! Med 4 ganger kroppsvekt i nevene gikk ikke helt opp til lockout denne gang, men det å i det hele tatt løsne det fra bakken må sies å være litt av en prestasjon.

 

 

Bernhard Skoglund - sveriges nye supertalent

 

Omtrent like imponerende var Bernhard Skoglunds løfting i 82,5 kg klassen. For de som har hørt om Magnus Önerud er Bernhard av samme kaliber, tynn med en ganske så anonym fysikk, men like vel en nesten utrolig styrke. Bare se på dette: 280 kg i knebøy, 180 kg i benkpress og 250kg i markløft. Alexander Høivik måtte se seg fornøyd med å plassere seg rett bak Bernhard, 235 kg i knebøy, 195 kg i benkpress og 227,5 kg i markløft var også nok for å holde øvrige konkurrenter på god avstand.

I 90kg junior løftet Martin Bakke bøy som bare Martin Bakke kan, 292,5 kg senere akkompagnert av 150 kg i benkpress og 247,5 kg i markløft - til sammen en symfoni lydende 690 kg, bare 5 kg bak sølvmedaljen!

 

Ny norgesrekord i benkpress

 

Stian Walgermo, som løfter i 100 kg klassen høynet denne helgen sin egen norgesrekord i benkpress, ikke bare èn, men to ganger! 200 kg ble den endelige rekorden, en økning på 6,5 kg. De øvrige løftene til Stian sørget også for bronse, med Christian Furuhaug rett bak. Etter litt uheldig bomming i både bøy og mark endte Christian opp med 642,5 kg sammenlagt, bak Stians 735.


Trippel norsk i 110!

 

Det er tre løftere enhver person mellom 100 og 110 kg bør tenke på før hver eneste treningsøkt, måltid og konkurranse (Tor Herman Omland må være unntaket) . For det er disse som er fremtiden i denne klassen - det er disse som kommer til å påberope seg nye norske rekorder i denne vektklassen, junior som senior (om bare Tor Herman gir dem lov).

Jørgen Hanssen satte standard med 330 kg i knebøy, Sindre Thomsen fulgte på med å gå fra 260 kg lett i førsteløftet, til 300 kg like lett i sisteløftet og Morten Hope til sist, med 290 kg og forventninger om en grusom benkpress. Benkpressen fulgte: 217,5 kg i sisteløftet for Morten Hope, 215 kg for Jørgen Hansen og 200 kg for Sindre Thomsen - like lett som knebøyen. Når markløften gjenstod var det ikke lenger noen tvil - det kom til å bli trippel norsk, spørsmålet var bare i hvilken rekkefølge. Med 285 kg i markløft reserverte Jørgen førsteplassen, Sindre var snart ute med andreplass etter ett løft på 277,5 kg mens Hope endte på 235 kg.

Håkon Farstad, litt ute av form(?) løftet rutinemessig seg til 815 kg sammenlagt i -125 kgklassen, og endte på bronse for denne gang. Heldigvis for svenske Mattias, for en tangering av personlig rekord på 835 kg for Håkon hadde sikret gull.

Dermed var dette års Nordisk mesterskap over - skal jeg telle antall medaljer og bestemannspriser blir jeg nok sittende til neste års nordiske mesterskap, du kan prøve selv, for komplett resultatliste finner du her.

 

Oppsummeringsvideo av Nordisk og Nasjonalt mesterskap:



Fotograf er Bjørnar Brende Smestad, flere bilder er i NSF's galleri.

 

 


Bjørnar Brende Smestad 

Bjørnar er en styrkeløftentusiast og har i flere år levert styrkeløftreportasjer til Treningsforum. Bjørnar startet selv å logge på Treningsforum, men er fra ca 2012 ikke lenger like atkiv i styrkeløftmiljøet.

Brakk beinet 3 steder

Diverse30.05.201914

Under et løft med knebøy brakk denne karen beinet sitt 3 steder. OBS: ikke for sarte sjeler!
Lunge og split squats har massevis av fordeler for alle typer idrettsutøvere!
Albueposisjonen kan være forskjellen på en god og dårlig knebøy.
Stram opp rumpa di hjemme i stua med disse 7 øvelsene.

Brakk beinet 3 steder

Diverse30.05.201914

Disse kosttilskuddene er glemt for mange, men som alle bør ta.

5 digge middager med cottage cheese

Kosthold09.08.2021270

Cottage cheese er blitt en svært populær matvare!
Det er en risiko forbundet med treningen og løftene man utfører
Det finnes så mange gode varianter av middagskaker enn bare karbonadekaker.

5 fordeler med stående leggpress

Trening28.06.202153

Det er mange fordeler med å trene leggene dine. Se her!