Etablerte sannheter innen muskelbygging

Kosthold09.02.2009Treningsforum147

Vi som trener har hørt det igjen og igjen, tipsene som kommer om og om igjen fra både kroppsbyggerproffene, så vel som de profesjonelle trenerne deres. «En må spise 3 gram protein for hvert KG du veier», «Du må ikke spise etter klokken 21.00».

Disse etablerte sannhetene har blitt gjentatt så mange ganger, at det ikke lengre stilles spørsmål om det faktisk stemmer det som blir sagt, det blir fastisvarene for alle som måtte lure.

Vi skal ta for oss noen av disse, og komme dem til livs, ettersom sannheten ofte er en annen en den som er diktet opp av den lokale muskelbunten, eller den selvpåståtte treningseksperten. Hvor mye kommer fra kan en lure på, kanskje er det gammel tro som henger igjen til tross for nye studier på områdene? Kanskje er det bare kjendiser som har uttalt seg og blir tatt helt seriøst, ettersom det tydeligvis må ha virket på dem?

Vi skal se på noen av de vanlige mytene der ute, og enten bekrefte eller avlive disse.

«Du må ikke spise etter klokken 21.00 - Da legger du på deg fett»

Denne er en klassiker. Hvor den stammer fra har jeg ikke lyktes i å finne ut endog. Sannheten er relativt mye enklere; I hvilken grad en legger på seg, eller mister kroppsvekt er avhengig av et enkelt regnestykke: Kalorier Inn Vs. Kalorier Ut. Kort fortalt, Hva du spiser når kan ha en innvirkning på blodsukkeret når en tar høyde for glykemisk indeks, men selveste kaloritallet forandrer seg ikke fra et tidspunkt til et annet. Tar du en proteinshake klokken 16.00 vil en identisk proteinshake inneholde akkurat det samme klokken 21.00. Dette betyr i overført betydning at med hensyn til vektøkning eller tap, om du spiser akkurat det samme, vil det forsatt være kalori resultatet i enden av dagen som avgjør hva som skjer, ikke hva du spiste når. Så om du spiser 500kcal mer en du forbruker vil du gå opp i vekt, uavhengig av når du spiste det, og det samme om du spiser 500kcal mindre en du bruker, da vil vekten gå nedover.

Alt trenger ikke være så vitenskapelig eller vanskelig: Mat inn Vs. Energi Ut. Enkelt.

«Kroppen klarer ikke ta opp mer en 30 gram proteiner per måltid»

Denne trodde undertegnede selv på i mange år, ettersom dette var en etablert sannhet, og at alle visste at det bare var sånn. «Derfor må en slenge i seg så og så mye protein hver andre time for å bygge muskler». Dette blir veldig feil. Nyere forskning viser at avhengig av din kroppstype og vekt, så kan kroppen ta opp mye mer protein per gang du inntar det. Det viser seg nemmelig det at kroppen kvitter seg ikke bare øyeblikkelig med overskuddsprotein, men at den faktisk lagrer dem, og setter dem på vent inntil kroppen klarer å bruke det. Det vil si, at tar du en shake som inneholder 60gram protein, vil kanskje ikke alt brukes opp av kroppen med en gang, men at overskuddet ligger og flyter rundt tilgjengelig i kroppen inntil den første dosen er brukt opp. Denne forskningen har faktisk bevist at det er ikke nødvendig med et latterlig antall proteinshaker per dag, men at færre og større shaker kan gjøre et like godt resultat. Det kan selvsagt påstås at mange som har følsom mage vil kunne reagere negativt på større proteindoseringer, men det var egentlig ikke det som var poenget i denne myten.

«Drikker du for mye vann, vil du legge på deg»

Denne myten eksisterer i stor grad enda i dag, og det er vanlig å høre dette hos de litt eldre slankefanatikerne der ute. «jeg har drukket så mye vann at jeg blir helt oppblåst» og lignende utsagt.

Dette er simpelthen feil. Dersom du er en normal, frisk person vil ikke vann gjøre dette. Det finnes flere reseptbelagte medisiner som påvirker denne balansen, men det må for det dem gjelder eventuelt tas opp med lege. Vann er viktig for oss, faktisk i så stor grad, at vi fungerer ikke uten. Vi må innta en viss mengde vann avhengig av vår kroppstype og vekt, og så ta høyde for det vi eventuelt måtte svette ut på trening. Vannunderskudd er direkte skadelig, ikke bare reduserer det treningsresultatene og prestasjonsevnen, men det gir også en kraftig belastning på kroppens indre organer, i særskilt stor grad nyrene. Så hvordan reagerer kroppen egentlig på vann da? Jo, dersom kroppen har for lite vann, vil den holde på det vannet den får tilgjengeliggjort som med andre ord betyr, at det legger seg på kroppen vår. Dersom vi drikker rikelige vannmengder, vil kroppen oppfatte tilgangen til vann så stor, at den ikke trenger å lagre noe på kroppen ut over det den egentlig trenger der og da.

Kort sagt; Drikker du for lite vann legger du på deg vannreserver, drikker du tilstrekkelig så ser du slankere og bedre ut. Logisk?

«Å spise eggeplommer er farlig, pass på kolesterolet»

Det er del sannheter i denne myten. Sannheten er at eggeplommen inneholder en del kolesterol. Det som er viktig og få med seg til tross er at nyere studier indikerer at dette kolesterolet ikke blir tatt opp så mye av i menneskekroppen.
Eggeplommen er eggets absolutt mest næringsrike del, og inneholder protein, vitaminene A, D og E, og flere nyttige mineraler. Så med å kaste vekk eggeplommen, så kaster du ut den delen av egget med mest næring, vitaminer og mineraler, uten at det hadde vært skadelig å innta den.

En skal spise vanvittige mengder egg før dette kolesterolinnholdet gjør noen form for utslag, og det er mye som indikerer at det blir en så stor mengde, at det ikke er noen reell trussel for noen i det ganske land.

Jeg som forfatter kjenner en person som gjorde denne studien på seg selv, og spiste svimlende 6 til 8 egg per dag over et par måneder, uten signifikante økninger i kolesterolverdier på blodprøvene.

Konklusjonen? Spis egg, det er en flott næringskilde. Liker du plommene, så inkluderer du dem om du ønsker det, ønsker du å la være på grunn av kaloritallet eller at du ikke liker plommen, lar du være. Ikke la denne gamle myten skremme deg med trusler om hjertestans på grunn av egg alene i alle fall.

«Legg til et par proteinshaker, så vokser du, garantert!»

Denne må bare tas. Mange som begynner med trening tar seg ikke tid til å sette seg inn i det essensielle med næringsinntak, spise sunt og rent, og drikke nok vann. Den eneste kunnskapen de kommer inn med er «protein gjør deg større raskere». Det skal jeg ikke benekte, protein er selve nøkkelen i jakten på større musklene, men det må nevnes at det øvrige kostholdet må være bra nok for muskeløkning. Jeg har opplevd med flere anledninger at folk kommer med et skuffet ansiktsutrykk og spør meg om hvorfor de ikke blir større, ettersom de har begynt å ta proteinpulver. Når vi har sett litt på kostholdet til vedkommende, viser det seg at de spiser alt for lite mat, drikker for lite vann, men trener som gale, og svelger proteinshaker annen hver time. Hvor er feilen? Protein faller under kategorien kosttilskudd. Kosttilskudd som det ligger i ordet, er et tilskudd til den daglige dietten, ikke en erstatning for mat. Proteinpulver egner seg aller best som et tillegg til vanlig mat, noe som sper på den næringen som kanskje ikke er så mye tilstede i maten.

Nok en gang kommer vi inn på at om en skal vokse, må en ha overskuddskalorier i kroppen, skal en ned, må en ha underskudd. Protein er ikke magi, det er et hjelpemiddel som skal gjøre det lettere å få et sammensatt godt og sunt kosthold, og ikke erstatte kroppens behov for vanlig mat.

«Brus er usunt, drikk Juice isteden for»

La oss ha det på det rene om denne myten. Brus er usunt. Udiskutabelt faktum. Men hva med juicen da? Denne myten slår mange veldig hardt enda i dag, som setter seg ned med en pakke tropisk nektar som erstatning for brushiget. Sannheten er at ja, juice inneholder vitaminer og stammer opprinnelig fra frukt, men er den så sunn? Nei. Juice inneholder store mengder sukker, og kalorier, og ved å innta mye av denne typen drikke vil garantert føre til uheldig vektøkning gjennom sukkerinntak. Prøv og sammenligne neste gang du er på butikken, ta en vanlig flaske coca cola, og se på kcal per 100g, så tar du en pakke tropisk nekter, appelsinjuice eller lignende, og ser på den. Forskjellen er kanskje ikke så stor som du hadde håpet på. Med å la denne myten sette seg som en sannhet, er det veldig lett å begynne å drikke halvannen liter, til to liter juice per dag som kos, og til måltidene. Se på innholdet, og vurder vann som et alternativ, eventuelt en sukkerfri drikke.

«Melk gjør deg fet»

Denne måtte jeg enkelt ta ettersom mange mener at melk er direkte fetende. Dette er mengderelatert. Min anbefaling vil være å drikke melk, ettersom det er en fin og behagelig måte å innta protein på, samt at den inneholder mye vitaminer og mineraler. Som trenende synes jeg personlig at melken er uerstattelig i en del av en sammensatt, sunt og godt kosthold.

Melk har ingen egenskaper som er spesielt fetende, men det inneholder en del næring, så inntak av mange liter per dag vil øke kaloriantallet ganske sterkt. Normalt forbruk av melk til maten, eller i proteinshaken er bare sunt.

Da har vi avlivet et par myter som sirkulerer i treningsmiljøene, og jeg håper dere får utbytte av å lese dem både nybegynnere, og de mer avanserte innen trening. Slike sannheter har en tendens til å sette seg hos folk, og bli viderefortalt på en måte som presenterer dem som harde fakta.

Vær kritisk til hva du hører, hold deg oppdatert, og tenk fornuftig, så unngår du nok mange av disse fellene.

Lykke til med treningen!

 


4 matmyter du ikke skal tro på

Kosthold19.12.2019276

Det er mye vranglære å går. Her prøver vi å rydde opp!
Det finnes en mengde feilinformasjon omkring vårt vanlige kosthold.
Det er mye tullprat innen ernæring.

8 latterlige kostholdsmyter avslørt

Kosthold03.05.2019451

Det harsker mye tvil og usikkerhet rundt kosthold og ernæring.

4 matmyter du ikke skal tro på

Kosthold19.12.2019276

Disse kosttilskuddene er glemt for mange, men som alle bør ta.

5 digge middager med cottage cheese

Kosthold09.08.2021270

Cottage cheese er blitt en svært populær matvare!
Det er en risiko forbundet med treningen og løftene man utfører
Det finnes så mange gode varianter av middagskaker enn bare karbonadekaker.

5 fordeler med stående leggpress

Trening28.06.202153

Det er mange fordeler med å trene leggene dine. Se her!