Diett med lav karb/høy proteinsammensetning
Kosthold25.10.2006Myorevolution.no0
Såkalte lav-karbdietter har vært populære siden 70-tallet, spesielt blant kroppsbyggere og fitnessutøvere, og i senere år av blant annet Fedon Lindberg. Forskere ved Avdelingen for Matvitenskap & Menneskelig Ernæring ved University of Florida gjorde nylig en såkalt matematisk meta-regresjon av 87 studier for å finne effekten av lav-karbdietter på fettforbrenning og vedlikehold av muskelmasse. I praksis vil dette si at de fant gjennomsnittlige resultater fra studier på denne typen dietter, og konklusjonen var som følger:
Ved samme kaloriinntak var det et større vekttap (6,3kg), reduksjon i fettprosent (3,6%) og fettmasse (5,5kg) med lav-karbdietter/høy-protein sammenlignet med høy-karbdietter (og lav-moderat proteininntak) på dietter som varte lengre enn 12 uker. Vær imidlertid oppmerksom på at lavkarbdietter gjør at man mister mer væske og glykogen (lagrede karbohydrater i musklene) de første dagene, noe som kan gi et "kunstig" høyt vekttap. Dette er vekt som kommer tilbake når man begynner å spise normalt igjen. Husk også at folk med høyt aktivitets- og treningsnivå ofte er nødt til å spise mer karbohydrater for å ha energi til å fungere. Allikevel kan man på generelt grunnlag si at en økning i proteininntaket og en reduksjon i karbohydratinntaket er en av de beste strategiene for å redusere fettprosenten hvis man vil unngå tap av muskler.
James W Krieger, Harry S Sitren, Michael J Daniels, Bobbi Langkamp-Henken, Effects of variation in protein and carbohydrate intake on body mass and composition during energy restriction: a meta-regression,
Am. J. Clinical Nutrition, Feb 2006; 83: 260 - 274.
Slik spiser Rolf for å bygge muskler
Intervju24.10.2018173
Slik fungerer periodisk faste 16:8
Kosthold04.04.2017120