Fiskepille gir økt muskelvekst

Kosthold19.06.2012Rita Immerstein76

Det er satt i gang et studie, kalt «Fiskespisestudiene 2011-2013» som er ledet av forsker Oddrun Anita Gudbrandsen ved Institutt for indremedisin.

Helseeffekter av hel fisk og fiskeproteiner er studert lite og allerede i 2011 ble dette forskningsprosjektet igangsatt.

Det er nå gjennomført og avsluttet studier for å finne helseeffekter av fiskespising for normal- og overvektige personer. For normalvektige ble studien gjennomført med personer i alderen 20-30 år, mens det for den overvektige gruppen deltok personer mellom 20-70 år. Studie nummer 3 vil se på helseeffekter av fiskeproteiner blant overvektige i alderen 20-70 år med oppstart i august 2012.

Det har vært gjennomført flere studier knyttet til hvordan fedme kan reduseres hos overvektige personer gjennom kostholdsendring og økt fysisk aktivitet. Siden fedme også er assosiert med en rekke følgessykdommer som blant annet diabetes og hjerte- og karsykdommer. Det bidrar til at overvekt og fedme er interessante og viktig forskningsområder.
Det er antatt at ulike proteinkilder har lik effekt ved en kostholdsendring(proteinrike dietter for vektreduksjon), men Oddrun Anita Gudbrandsen mener det er grunn til å forvente at marine, vegetabilske og animalske kilder har ulik effekt på sukkeromsetningen, blodfett, fettforbrenning og vektutvikling hos mennesker.

(Artikkelen fortsetter under bilde)
 

De to studiene som allerede er gjennomført viser helseeffekter i form av blant annet økt muskelmasse, redusert fettprosent, reduksjon i det farlige kolesterolet LDL og bedret sukkertoleranse blant de som deltok. Under den tiden studien pågikk endret deltakeren for øvrig ikke på sine aktivitets- eller spisevaner. Det er kjent at fett fra fisk har en gunstig innvirkning på helsen - imidlertid var det altså fiskeproteinet som var grunnlag for denne studien. Oddrun konkluderte med at også mager fisk gir gunstige effekter på linje med fet fisk som laks.

Del 3 av denne studien settes i gang i august 2012 og da skal overvektige delta og helseeffektene av fiskeproteiner utforskes. I de 2 foregående forsøkene spiste deltakerne proteintabletter fra torsk, og i studie nummer 3 skal deltakerne igjen innta kapsler med fiskeproteiner 3 ganger per dag i 8 uker.

Resultatene som foreløpig foreligger er lagt fram på 10th Nordic Nutrition Conference i Reykjavik og forskerne av studiet anbefaler at folk spiser fisk fordi det foruten de gode fettkildene ser ut til at proteiner fra fisk i seg selv ser ut til å ha en gunstig effekt.

Kilder:
Aarhøy T(2012) Fiskepillene gav mer muskler og mindre fett
http://sprek.fvn.no/sprek/Fiskepillene-ga-mer-muskler-og-mindre-fett-21519.html

UiB(2012)Fiskespisestudiene 2011-2013
http://www.uib.no/indremedisin/forskning/fiskespisestudiene-2011-2013

 


Rita Immerstein 

Rita har mer enn 20 års erfaring fra sportssenterbransjen og er sertifisert aerobic-, trx- og grid instruktør og deltar aktivt i fitness- og kroppsbygger konkurranser. Hun har master i helsefremmende arbeid, ernæringsutdanning og solid erfaring med diett og styrketrening.

Hva er hydrolysert fiskeprotein?
Spis mer av denne matvaregruppen for å bygge muskler.
Her er 10 sunne matvarer med mye protein som garantert vil gi deg protein av høy kvalitet.
Sjokolademelk er melk som vanligvis er tilsatt smak med kakao og sukker.
Disse kosttilskuddene er glemt for mange, men som alle bør ta.

5 digge middager med cottage cheese

Kosthold09.08.2021270

Cottage cheese er blitt en svært populær matvare!
Det er en risiko forbundet med treningen og løftene man utfører
Det finnes så mange gode varianter av middagskaker enn bare karbonadekaker.

5 fordeler med stående leggpress

Trening28.06.202153

Det er mange fordeler med å trene leggene dine. Se her!