Veide 145 kilo på det meste

Intervju01.07.2013Joachim Marhaug3632

Nå kan Cecilie Gudmundsen vise til en vekt på 90 kg.

Fakta

Navn: Cecilie Gudmundsen
Alder: 26 år
Høyde: 180
Vekt: 90
Bosted: Bergen
Favorittmåltid: Middag
Favorittdrikke: Iskaldt vann!
Favorittøvelse: Markløft - i forskjellige varianter

Fortell litt om deg selv

Jeg er en positiv og viljesterk jente, som er veldig målrettet og resultatorientert. Om jeg virkelig har bestemt meg for noe er det lite som kan stoppe meg. Oppvokst på Radøy utenfor Bergen, og bor for tiden i Bergen med min samboer. Jobber i dag som serviceleder hos Expert Fana. Liker å trene styrke og å sitte meg inn i forskjellige kostholds- og treningsopplegg.

Du har hatt en enorm fremgang. Fortell hvordan veien har vært?

Veien har vært langt fra lett. Det har vært mye svette og tårer. Å måtte legge om på livsstilen er ikke gjort i en håndvending. Man må virkelig gi jernet, og sitte inn det ekstra giret som man gjerne ikke trodde man hadde. Jeg må ærlig innrømme at jeg flere ganger har vært inne på tanken å gi opp når jeg følte resultatene lot vente på seg, men bestemte meg for å fortsette å holde fokus på målet og hentet støtte og motivasjon fra de rundt meg.

Hva fikk deg til å starte med trening?

Jeg var veldig aktiv som barn og har også tidligere trent på treningssenter, men da jeg ikke så resultatene komme mistet jeg rett og slett gnisten. Den gangen hadde jeg ikke noen oppfølging, så det sklei rett og slett bare ut. Når jeg fikk vite om at treningssenteret Nr1 Fitness i Fyllingsdalen tilbød ett livsstilsendringskurs, bestemte jeg meg for at dette var noe jeg skulle bli med på og virkelig mestre. Her fikk jeg motivasjonen og det rette støtteapparatet rundt meg til å mestre mine mål.

Hva veide du før du startet og hva er vekten nå?

Veide nesten 145 kg før jeg startet, og nå snitter jeg på rundt 90 kg.

Hva er dine mål og ambisjoner med trening?

Mine kjernemål og ambisjoner med trening er å ha en god livsstil sammen med en aktiv hverdag. Ønsker å være sunn og være et godt forbilde for andre. Når man har vært så stor som jeg har vært, må man prøve å la være å ligge for mye på latsiden dersom man vil opprettholde vekten. Jeg tror det er viktig å ha nye delmål å strekke seg etter, og mitt nye delmål nå er å stramme opp kroppen uten kirurgiske inngrep.

Hvordan har du trent?

2-3 styrketreninger i uken, som også eventuelt blir kombinert sammen med kardio. Hverdagsmosjonen er også viktig utenom dette. Går alltid rundt med skritteller, og målet er å nå minimum 10-12.000 steg i løpet av en dag uten å regne med treningen. Jeg tar for eksempel stort sett trapper i stedet for heis. Det handler om enkle ting man gjerne blir fortalt at er lurt, men som man raskt glemmer eller lar være å gjøre likevel.
Og hvordan ser dietten ut?

Jeg tar utgangspunkt i å spise ca. hver 3 time. Spiser hovedsakelig rene, sunne og naturlige råvarer. Prøver å styre unna halvfabrikat og ferdigmat så godt det lar seg gjøre. Jeg unner meg usunn mat fra tid til annen jeg som alle andre. Men mengden usunn mat må stå i forhold til hva man ellers spiser og i forhold til den aktiviteten man er i. Ikke noen superstreng diett med andre ord.
Hvordan spiste du når du var på ditt største?

Spiste som regel kun to måltider for dagen; lunsj og middag, og kanskje kvelds om jeg ble fysen. Ble dårlig bare av tanken på frokost tidlig på morgenen! Ble mye feil mat, type halvferdig mat. Ting skulle gå kjapt.

Hva er din favoritt rett i dag?

En mør, deilig biff - med stekt sopp, dampet asparges og gjerne andre deilige grønnsaker - servert med råstekte pikante poteter og hjemmelaget rødvinssaus.

Hvor fornøyd er du i dag?

Jeg er helt i ekstase, fremdeles! Tidligere kunne humøret mitt gå opp og ned som en berg- og dalbane, selv om jeg var veldig flink og påpasselig på at det ikke skulle vises utad. Har alltid vært en positiv person, selv om jeg til tider har slitt med å opprettholde humøret. Nå har jeg det stort sett helt fantastisk, og fremtiden ser bare lys ut.

Jeg hadde lavt stoffskifte og kroppen min produserte heller ikke nok B-vitaminer selv. Dette gikk jeg på faste medisiner for. Jeg var skråsikker på at jeg skulle klare å bli frisk på en naturlig måte når jeg la om livsstilen. Etter livsstilsendringskurset var ferdig, ba jeg legen min om å ta kontrollprøver på disse verdiene, og innrømmet samtidig at jeg hadde sluttet på medisinene. Han forberedte meg på at stoffskifteproblemene var nok noe jeg antagelig måtte ta medisiner for resten av livet, så han ble veldig positivt overrasket når prøvene viste at jeg var helt frisk!

Jeg går ikke lengre på noen medisiner, og det er så utrolig deilig å tenke på at jeg klarte det.

Hvor viktig er trivsel for deg i forhold til trening og kosthold?

Jeg skal ærlig innrømme at jeg er av den typen som synes at det ikke alltid er like enkelt å måtte dra seg avgårde på trening etter en lang og hektisk dag på jobb. Det gjør det helt klart enklere når man tenker på resultatene, og at man tenker på alt det positive man får ut av en god treningsøkt. Det er viktig at man trives med kosthold og trening, og her tror jeg nøkkelen ligger i at man må finne treningsformer som man liker, og som gir variasjon. Kostholdet skal man ha resten av livet, så det er viktig for meg at jeg trives med det nye kostholdet slik at jeg ikke faller tilbake til gamle uvaner. Prøver å variere maten, leser oppskrifter for å hente inspirasjon til nye sunne måltider og har alltid kjøleskapet fullt av grønnsaker.

Hvordan var det å legge om kostholdet radikalt? Likte du maten du spiste?

Det var utrolig tungt i starten å legge om kostholdet. Jeg var vant med kun å spise 2, maks 3 måltider for dagen tidligere. Begynte å spise 5-6 måltider for dagen når jeg la om kostholdet, og gikk rundt og følte meg helt stappmett og kvalm hele dagen. Etter hvert ble kroppen vant til dette, og jeg begynte å bli sulten ca. hver 3 time, så da ble det rett og slett en god vane. Ble uvel visst jeg spiste frokost før, men nå er jeg helt avhengig av en god frokost før dagen starter.
Maten jeg spiste hadde jeg ikke noe problem med, for jeg likte å lage maten selv fra bunnen før også, men jeg var ikke nok bevisst på næringsinnhold og mengde tidligere.

Har du fått hjelp eller har du gjort dette på egenhånd?

Jeg fikk hjelp fra et livsstilsendringskurs arrangert hos Nr1 Fitness i Fyllingsdalen utenfor Bergen. Kurset gikk over ett år og hadde innslag fra temaer som trening, kosthold og mentale prosesser. Jeg ble bevisst på fallgruver og mine uheldige mønstre som hadde bidratt til at jeg forble stor selv om jeg prøvde å gå ned i vekt tidligere. Endelig følte jeg at jeg var kommet på rett sted til å få den helhetlige hjelpen jeg trengte. Det ble lagt stor vekt på miljø, trivsel og støtte både fra deltagerne og de ansatte ved senteret. Jeg fikk også uvurderlige heiarop fra venner, kollegaer og familie. Noe som jeg ser tilbake på som helt essensielt i en så krevende prosess.

Hvor lang tid har du brukt på denne kroppstransformasjonen?

Jeg brukte ca. 8 mnd på selve vekttapet, og har brukt tiden etter dette på å holde vekten og å stramme opp. Har nå holdt vekten i ca. 2 år.

Hvor viktig er støttespillere rundt deg?

Det betyr virkelig alt. I noen perioder har man virkelig følelsen av at man har lyst å gi opp - da er det viktig å ha gode støttespillere rundt seg som motiverer deg til å stå på videre. Er helt fantastisk hva noen gode komplimenter og støttende ord kan gjøre for andre.

Hvor har du fått motivasjonen din fra til å fortsette?

Motivasjonen min er hovedsakelig at jeg nå føler at den jeg har følt meg som på innsiden, endelig samsvarer mer med utsiden. Jeg har vokst veldig på dette på mange plan, og når jeg bestemte meg for at det er nå eller aldri - så er jeg så målrettet og sta at det jeg har oppnådd er absolutt ikke noe jeg vil gi slipp på. Jeg har opplevd så utrolig mange flotte tilbakemeldinger på vektnedgangen min hittil, at det gir meg stor motivasjon til å fortsette.

Hva vil du råde andre som er i samme situasjon som du har vært i?

Nøkkelen til å lykkes med varig endring av livsstil er å fokusere på helheten og å slå seg til ro med at ting tar tid. Man må både jobbe med det fysiske og mentale aspektet. Samtidig må man øke egen kunnskap og bevissthet om kosthold og trening. Det er den helhetlige tankegangen som gir gode nok rammevilkår til å lykkes over tid. Det betyr også at man må være bevisst på alle de valgene man tar. Hver dag og hver uke. Selv om det er vanskelig, handler mye om gode rutiner og kunnskap. Jeg visste personlig at det ikke kom til å bli lett og at det ville kreve alt jeg hadde av innsats og vilje. Det er ikke for sent å sette i gang, uansett utgangspunkt. Søk tilpasset hjelp, og vær forberedt på at det vil komme dager som er veldig tøffe. Ikke mist motet, hold øynene på målet og belønn deg selv en gang i uken med en flott bukett blomster eller noe annet som gir deg glede.


Se fitnessreisen til denne spreke 73-åringen
Det er en fantastisk følelse å bokstavelig talt bli en ny mann, sier han.

Gikk ned 55 kg på 10 måneder

Intervju23.08.201910

Hun veide 160 kg på det meste og fikk så vidt plass i en vanlig personbil. Da tok hun grep!
Denne mannen går ned i vekt etter måneds lang diett på McDonald's.

Gikk ned 55 kg på 10 måneder

Intervju23.08.201910

Disse kosttilskuddene er glemt for mange, men som alle bør ta.

5 digge middager med cottage cheese

Kosthold09.08.2021270

Cottage cheese er blitt en svært populær matvare!
Det er en risiko forbundet med treningen og løftene man utfører
Det finnes så mange gode varianter av middagskaker enn bare karbonadekaker.

5 fordeler med stående leggpress

Trening28.06.202153

Det er mange fordeler med å trene leggene dine. Se her!