Stopp forkjølelsen før den tar deg

Trening08.11.2013Rita Immerstein70

Slik stopper du forkjølelsen.

Det kiler i halsen, hodet er som en trykk-koker og kroppen verker på helt ubestemmelig måte og du føler deg litt slapp og sliten. Det er ikke symptomer du vil ha i din beste treningsmodus. Dette er noen av tegnene på at forkjølelsen og i verste fall en influensa er på gang.

Både forkjølelse og influensa er virusinfeksjoner, men forkjølelsen er en mildere variant. Voksne får en forkjølelse cirka 2-4 ganger i året med en gjennomsnittlig varighet på 9 dager hver gang(Norsk Helseinformatikk, 2013). Det er like lenge som en 4 ukers sommerferie og et avbrekk du absolutt ikke vil ha hverken i forhold til trening eller arbeid. I tillegg kommer jo både juleferie, påskeferie og den etterlengtede reelle sommerferien. Det kan raskt bli mange ukers avbrekk i løpet av et år dersom du ikke forbygger og tar tak i et begynnende problem med en gang. Det er ikke mulig å behandle bort forkjølelse, den går over av seg selv. Det er allikevel mulig å dempe symptomene når du først har blitt angrepet av forkjølelsesviruset.

Hva må du gjøre?

Begynn å drikke vann og juice for å sikre en god væskebalanse. Det reduserer symptomer på sår hals og tett nese. Tilsett en halv teskje med salt i et glass vann og gurgle det i munnen. Dette hindrer bakterier i å florere og reduserer betennelse i halsen. Dette er også et godt forebyggende grep å bruke. Bruk nesespray når du merker de første symptomene så blir du ikke fullt så mye påvirket. Ta en dampende varm dusj for å rett og slett rense nesa - nesegangen må holdes ren og åpen.
Blir kroppsverking og den rennende nesen for ille kan du også ty til smertestillende medisiner og eventuelt reseptfri Zyrtec. Allergimedisiner bidrar også at du holder oppmerksomhetsnivået oppe. Studier viser imidlertid ikke helt utvetydig at disse medisinene hjelper på symptomene og i følge dr. Rotbart ved University of Colorado School of medicine,så fungerer 2 ss med honning i teen vel så godt - og det smaker også bedre.

Ta sjansen på å holde deg hjemme en dag for å få skikkelig hvile. Det er bedre å ta tak i det med en gang i stedet for å «hangle» deg gjennom mange flere dager enn nødvendig. Dessuten er du en smittebærer de første dagene, så hold deg unna kollegaer og vask hendene ofte med alkoholbasert, desinfiserende såpe. Keep clean med andre ord! Pass hele tiden på å holde væskebalansen i kroppen i orden med vann, juice og te. Studier antyder også at en god kyllingsuppe kan lette på forkjølelsessymptomene. Matlysten er kanskje ikke på topp og da er en enkel og smakfull suppe det som skal til for at du får i deg noe næring. En sunn kost rikt på mineraler, vitaminer og proteiner er som bensin for immunforsvaret. Kylling med ris og grønnsaker(sterke farger), en varm dusj og en god natts søvn er resepten på egenmeldingsdagen din.

Lett trening kan faktisk trigge immunforsvaret om du er i form til en aldri så liten treningsøkt. Du kan også kle deg godt og ta en rolig gåtur på 20-30 minutter. Hold pulsen under 100, og du kan også velge å trene en rask runde med lette vekter og fortsatt lav intensitet. Har du feber skal du holde deg unna treninga for da er det hvile og væskeinntak som gjelder. En del studier viser at atleter og idrettsutøvere som er utsetter kroppen for mye trening kan forbygge og styrke immunforsvaret ved å innta ekstra C-vitamin for å unngå forkjølelse. For befolkningen generelt er det ikke noe som entydig viser at dette hjelper.

Målet er å våkne opp i morgen i bedre form. Har du blitt verre og utviklet feber, halsbetennelse og svetter og fryser om hverandre bør du kontakte legen og se om det er sterkere lut som må til.

God bedring!

Kilder:
Holland K.(2013)Stop a cold in its tracks, Nettside:
http://www.health.com/health/gallery/0,,20448023_6,00.html  (funnet 07.11.2013)
NHI(2013)Forkjølelse, Nettside:
http://nhi.no/foreldre-og-barn/ungdom/sykdommer/forkjolelse-1741.html  (funnet 07.11.2013)


Rita Immerstein 

Rita har mer enn 20 års erfaring fra sportssenterbransjen og er sertifisert aerobic-, trx- og grid instruktør og deltar aktivt i fitness- og kroppsbygger konkurranser. Hun har master i helsefremmende arbeid, ernæringsutdanning og solid erfaring med diett og styrketrening.

Forkjølelsessesongen er i gang. Hjelper vitamin C?

Kommer snart...

01.01.19700

Kommer snart...

01.01.19700

Kommer snart...

01.01.19700

Disse kosttilskuddene er glemt for mange, men som alle bør ta.

5 digge middager med cottage cheese

Kosthold09.08.2021270

Cottage cheese er blitt en svært populær matvare!
Det er en risiko forbundet med treningen og løftene man utfører
Det finnes så mange gode varianter av middagskaker enn bare karbonadekaker.

5 fordeler med stående leggpress

Trening28.06.202153

Det er mange fordeler med å trene leggene dine. Se her!