Anikken Farinetti ble en superfit treningsmamma

Intervju26.03.2014Joachim Marhaug4941

Anikken Farinetti endret livsstil og gikk til sammen ned nesten 40 kg.

Anikken Farinetti byttet ut donuts, croissant, pizza, kebab, indisk og brus med havregryn, kylling, torsk og smoothie. Hun endret livsstil og gikk ned nesten 40 kg.

Hun er strålende fornøyd med valget hun gjorde for 2 år siden. Anikken er ei jente på 25 år som er født og oppvokst i Oslo. Hun har en sønn på tre år som heter Oliver. Hun har også en bonus sønn på fem år som kjæresten hennes har ifra før.

- Jeg har alltid vært opptatt av hvordan jeg har sett ut, alt ifra klær, sminke, hår, vipper og negler, men det er nok en jenteting kanskje, smiler Anikken og fortsetter: - Jeg er stort sett i godt humør, bortsett ifra når blodsukkeret går i bakken, da kan jeg være en skikkelig heks mildt sagt, sier Anikken.

Veien dit Anikken er i dag har vært lang. Ting tar tid og Anikken kan fortelle at det har vært mye tårer, frustrasjon, sinne og uvitenhet. Når man er nybegynner og ikke helt vet hvordan ting skal gjøres kan frustrasjonen fort komme løpende.

- Jeg har gitt opp flere ganger og tenkt "Dette gidder jeg ikke", men jeg lever kun en gang! Så om jeg vil spise sjokolade hver dag så gjør jeg det, men det blir man jo ikke noe lykkeligere av. Ellers har jeg gjort klassikeren, startet altfor hardt og da er det fort gjort at man ikke kommer seg på trening en dag. Resultatet er at man slutter plutselig å trene. Jeg har vært støttemedlem mange måneder om man skal begynne å legge sammen alle avhoppene jeg har hatt. Men til slutt så innså jeg at dette funker jo ikke. Så jeg fant min egen måte å gjøre det på, forteller Anikken.

Endret livsstil

For cirka to år siden gikk det opp et lys for Anikken. Først og fremst møtte hun mannen i sitt liv, men kjæresten til Anikken har alltid vært veldig flink til å trene og har alltid hatt en sunn livsstil. Han har gått på strenge dietter og trener mye, og ettersom han driver Norges største Thai boxing gym Frontline Muay Thai må han være i en bra form. For å gjøre hverdagen til kjæresten enklere ble Anikken stående og lage matbokser til han.

- Til slutt bestemte jeg meg for å lage noen flere, til meg selv også. Men jeg skal ikke legge skjul på at jeg ikke følte meg bra. Jeg ville ikke på stranden, jeg takket nei til selvskaper, bursdager, reunion m.m. Jeg sa til venninner at det passet ikke å få besøk eller å komme på besøk. Jeg ville rett og slett ikke møte folk. Jeg følte meg bare ekkel. Uansett hva jeg prøvde av klær følte jeg meg ikke fin og ingen pris kunne gjøre at en kjole så bra ut på meg. Jeg ble også super deprimert. Noe som gjorde at jeg spiste mer. Man vil ingenting og låser seg inne. Og det er ikke den personen jeg var før - jeg har alltid vært, den høylytte, blide, rappkjefta og morsomme jenta. Så jeg fikk nok rett og slett, sier Anikken.

En ny kropp

Anikken gikk ned cirka 37 kilo. Hun har i tillegg bygget en del muskler og vekttallet ville i teorien vært mye mer, ettersom hun ikke vet fettprosenten og målt det på den måten. Hun fokuserer allikevel ikke på vekttall. Hun bruker målebånd og speilbildet.

- Jeg har brukt ca 2 år på å gå ned i vekt. Jeg gikk ned 10-15 kg første året, men det er siden juni 2013 jeg virkelig gjorde en innsats og har gått ned det resterende, forteller Anikken.

I starten gikk Anikken bare rundt og vimset på Elixia. Hun visste ikke bedre. I tillegg gikk hun rundt og gjemte seg litt. Hun var så langt utenfor komfortsonen sin som det gikk an å komme.

- Jeg kom meg først på mølla og gikk til beina ikke fungerte mer. Deretter tok jeg noen PT timer som viste litt hvordan jeg skulle gjøre ting og hva jeg skulle trene, men dette var helt i starten altså. Treningen kom veldig an på humøret. Det viktigste var at jeg kom meg på trening, men nå trener jeg med PT på SATS hver mandag. Camilla Kløgetvedt er min PT og jeg både elsker og hater henne, ler Anikken.

- Det kommer litt an på hvor hardt hun kjører meg, men hun kjører hele kroppen maksimalt. Hun er så dyktig i hva hun driver med så hun skal ha mye ære for at jeg har fått til det jeg har den siste tiden, sier Anikken.

Uten om mandagene trener Anikken en dag ben/midje, en annen dag overkropp, og resten av dagene er cardio på mølla eller forsjellige saltimer. Hun trener mandag til fredag.

Treningsøvelsene på ben/midje er:
Gående utfall
Sittende eller liggende lårcurl
Knebøy i smithmaskin eller med ball i ryggen
Strake markløft med stang
Benpress
Rygghev maskin
Mage øvelse på benk ( løft rumpa opp og ned ved hjelp av magen)
Sideplanke
Skrå situps på ball eller bozu

Treningsøvelsene til overkropp:
Pull ups i bom eller slynge
Armhevinger
Sittende roing
Brystpress med skråbenk
Nedtrekk foran på bryst
Sidehev for skuldre
Klassiske markløft
Skulderpress
Triceps pushdown med tau
Bicepscurl med manualer
Bakside av skulder liggende på skråbenk

Vil ikke være på diett

Anikken er fast bestemt på at det å være på diett er ikke noe hun ønsker. En diett er noe man går på noen måneder, så ferdig, mener hun. For Anikken sitt tilfelle ville hun finne en livsstil som hun kan følge året rundt.

- Jeg vil ikke kalle dietten min for en spesiell diett egentlig. Jeg har tidligere prøvd å telle kalorier, veie mat, være helt manisk, men det fungerte ikke for meg. Det klarte jeg rett og slett ikke! Jeg klarte til slutt ikke å svelge maten og fristelsene ble dermed enda større. Nå går det på øyemål. Frokosten varierer for det kommer an på hva jeg skal trene og når, men som regel går det i havregryn, 0% yoghurt og bær, smoothie, cottage cheese med fun saft, mandler og bær, sier Anikken.

- Jeg har tre matbokser i løpet av dagen. Det er ca 100 gram kjøtt, enten kylling kjøttdeig ifra kyllingbryst, okseindrefilet, torsk, karbonadedeig eller annet. Når det kommer til karbohydrater går det i søtpoteter eller byggris, ikke mye men litt. Og masse grønt som spinat, sopp, brokkoli, ja, egentlig alt av grønt. Det spiser jeg mandag til fredag hvor lørdag er spisedag. Og i starten var det ingen bunn i meg på spisedagen. Det har jeg erfart at det fungerer dårlig. Jeg føler meg rett og slett fyllesyk og kroppen er ubrukelig dagen etter. Lørdagen starter jeg sånn som jeg gjør i hverdagen, lunsjen kan jeg unne meg noe annet og middag, ja, det kan være alt ifra texburger, pizza, thai mat m.m. Søndagen er det tilbake til rutiner. Er det helt krise en kveld kan jeg ta meg en kokosbolle eller lage meg en fluff av eggehviter, kakao, stevia og annet. Bær funker også bra, smiler Anikken med et stort smil.

Før og nå

Før Anikken startet sin nye livsstil gikk det i all annen mat enn hva treningsfolk assosierer som nødvendig gode. Det gikk mye i såkalt junkfood og annen mindre sunn mat.

- Når jeg var på det største spiste jeg alt! Jeg spiste donuts, croissant, pizza, kebab, indisk, brus, masse brus, iskaffe ifra Tine og kunne drikke fem om dagen. Jeg ble aldri mett. Jeg spiste dritt i fra jeg stod opp til jeg la meg. Også ble jeg bitt av denne cupcake trenden. Jeg bakte jo som en gal. Jeg bakte i hvert fall en gang om dagen, og man kunne jo ikke bake noe uten og smake, så ja, resultatet var kanskje ikke så overraskende. Også elsket jeg alt med sjokolade. Det gikk dermed et par sjokolader om dagen også, rister Anikken oppgitt på hodet.

Etter at hun la det gamle livet bak seg og kastet all drittmaten i kjøkkenskapene og fylte hyllene med nye og sunne matvarer har hun fått smaken på mange gode retter som er sunne, næringsrike og som metter godt.

- Favorittretten min i dag er vel helstekt okseindrefilet som har stått i ovnen i 4-5 timer som er så mør at den bare smelter servert med søtpotet, pure og masse ovnsstekte grønnsaker. Og er det spisedag, ja, da er det mange retter, men det går mye i thai mat. Thai mat med masse krydder, omelett og litt ris. Hadde jeg kunnet få mammas pizza hver spisedag tror jeg at jeg hadde løpt ned døren der, men det hadde kanskje blitt mindre populært igjen, ler Anikken.

Trivsel for Anikken er veldig viktig. Hun trives i denne livsstilen veldig godt. Hun elsker å leve sunt å trene. Hun føler seg bra og får energi. Hun blir utafor, trøtt og smådeppa dersom hun ikke får trent og hvis hun spiser dårlig. Men det var ikke bare å legge om kostholdet, det tok tid å venne seg til den nye sunne maten.

- I starten likte jeg det ikke! Det var tungt og jeg var sulten hele tiden. Alt rundt meg var fristelser, til og med makrell i tomat som jeg vanligvis brakk meg av fristet. Det var tungt og slitsomt. Maten den gang var tam og kjedelig. Nå fokuserer jeg mye på at maten skal være god, man skal ikke spise vond mat selv om den skal være sunn, noe mange tror. Man trenger ikke å bli en kanin for å gå ned i vekt. Jeg tenker heller at all god mat, det er sunn mat, ingenting er bedre enn rene produkter og masse grønt, forteller Anikken.

De viktigste støttespillerne

Når det gjelder hvem som har hjulpet Anikken mest i forhold til treningen og kostholdet er det to personer.

- Den som har hjulpet meg er vel kjæresten min. Han har gitt meg motivasjon, lyst og gitt meg gleden tilbake. Det gjelder både lysten til å trene og det å spise sunt. Hadde det ikke vært for at jeg møtte han sommeren 2012 så gud vet hvordan jeg hadde sett ut i dag. Når det kommer til selve treningen  er det Camilla, smiler Anikken.

Støttespillere rundt seg er viktig. Det er viktig å bli pushet når man er sliten. Det er viktig å få skryt, komplimenter og ikke minst å se at dem rundt seg blir glade.

- Når folk spør meg som ikke kan spesielt mye om råd, viser jo at det jeg gjør gir resultater som andre legger merke til. Den største støttespilleren er kjæresten, uten tvil. Han elsker meg uansett og det gir meg ekstra lyst til å være fin for han. At han skal være stolt av meg og syntes jeg er fin, sier en fornøyd Anikken.

Motivasjon og veien videre

Motivasjonen til å fortsette kommer jo uten tvil av resultatene, mener Anikken.

- Det og plutselig se synlige muskler på kroppen du ikke visste at du hadde. Det å kunne ta med barna i svømmehallen uten å stå og gråte i garderoben for det var et mareritt å ta på seg bikini. Det at venner sier "Nå er du fin" eller andre du ikke har sett på en stund sier "Wow" istedenfor "Hei". Og at andre spør meg om råd. Det er utrolig motiverende. Og det at jeg både psykisk og fysisk føler meg så mye bedre! Jeg sluttet også å røyke for 6 uker siden og merker stor forskjell på kondisjonen, forklarer Anikken.

Ambisjoner til Anikken er å fortsette, fortsette og fortsette denne livsstilen for alltid. Hun har hatt så mye glede av dette at hun vurdere selv å gå personlig trener skolen.

- Det er det jeg vil. Jeg vil gi andre den gleden jeg har funnet i dette. Og blir jeg i skikkelig knallform, kanskje man får et innfall og kan tenke seg å kjøre beinhardt og stille i konkurranse. Jeg vet ikke og setter ingen grenser for meg selv når det kommer til ambisjoner, smiler Anikken.

Anikkens 5 beste råd for å endre livsstil

- Jeg vil råde andre til å starte forsiktig, ikke begynn på en knallhard diett og tren fem dager i uken, da faller man fort av. Ta den tiden du trenger, finn din måte å gjøre ting på.

- Kast vekten, tall er tall. Mål deg selv! Begynn også med gåturer.

- Spis mer grønt. Kutt ut unødvendig sukker.

- Kjøp deg nytt treningstøy, føl deg fin på trening, føler man seg fresh, presterer man bedre, mener jeg.

- Jeg har prøvd, jeg har feilet, jeg har vimset rundt. Men til slutt fant jeg det som funket for meg. Ta tiden du trenger til å finne ut hva som fungerer for deg. Det som fungerer for meg fungerer kanskje ikke for deg. Og ikke glem at man også skal leve.

Besøk også Anikkens blogg.


Trenger du et spark i baken med treningsprogram og kosthold? Se våre programmer her.


Det er en fantastisk følelse å bokstavelig talt bli en ny mann, sier han.

Gikk ned 55 kg på 10 måneder

Intervju23.08.201910

Hun veide 160 kg på det meste og fikk så vidt plass i en vanlig personbil. Da tok hun grep!
Denne mannen går ned i vekt etter måneds lang diett på McDonald's.
Hvorfor går noen opp i vekt når de tilsynelatende gjør alt riktig? Se svaret.

Gikk ned 55 kg på 10 måneder

Intervju23.08.201910

Disse kosttilskuddene er glemt for mange, men som alle bør ta.

5 digge middager med cottage cheese

Kosthold09.08.2021270

Cottage cheese er blitt en svært populær matvare!
Det er en risiko forbundet med treningen og løftene man utfører
Det finnes så mange gode varianter av middagskaker enn bare karbonadekaker.

5 fordeler med stående leggpress

Trening28.06.202153

Det er mange fordeler med å trene leggene dine. Se her!