Thomas Alme Matre - en viljesterk slanker

Intervju19.08.2014Rita Immerstein373

Thomas Alme Matre tok et valg og startet et rått diettregime med suletforing i 6 måneder.

Thomas Alme Matre var lei av overvekt, dårlig selvtillit og en sjenanse som isolerte ham fra et sosialt liv. I dag har Thomas et sunt kosthold og kan med stor selvtillit og en god porsjon stolthet fortelle om de store endringene både når det gjelder daglig aktivitet og spisevaner.

Thomas bor i en liten bygd som heter Hafslo som ligger cirka 20 minutter fra Sogndal i Sogn og Fjordane. Han er singel og 18 år, 176 cm høy og veier cirka 76 kg akkurat nå.

Fått bedre selvtillit

Det var flere forskjellige årsaker til at Thomas ville få til en endring, både store og små. Den største grunnen var at han slet med dårlig selvtillit og var veldig sjenert.

-Eg var rett og slett så utruleg lei av å være sjenert og ha dårlig selvtillit. Det var noko som eg har slitt med i mange år, og følte eg gjekk glipp av utrulig mykje sosiale ting på grunn av det. Men no har eg jo fått ein mykje bedre sjølvtillit, og blitt mykje meir sosial. Ein anna stor grunn er jo så enkelt at vekta var blitt for høg. Eg målte BMI'n min og den var komt over 30, som er jo over "overvektig" og rett og slett helseskadeleg overvektig. Det var ein skikkeleg wake-up call, som gjorde at eg sa til meg sjølv at: "detta går faktisk ikkje, nok er nok!" Litt mindre grunn som har hjulpe på motivasjonen er at eg likar å overraske folk, det var derfor eg valgde den raske slankemetoden som eg gjorde, slik at folk kunne bli litt (positivt) sjokka, forteller Thomas.

Krever viljestyrke

Thomas mener at det er viljestyrke som er det viktigste for å greie å få tilendringer. Det har betydd alt for ham og hans viljestyrke var såpass sterk at det nesten ble en lett forandring og i hvert fall ikke så vanskelig som han hadde forestilt seg.

- Eg har aldri hatt problem med å holde kostholde eller treninga! Det er jo ganske utruleg med tanke på at eg gjorde så drastiske endringar i kostholdet og trening. Det er faktisk slik at når folk seier ting som "Det må ha våre utruleg vanskeleg! Skjønnar ikkje korleis du har klart det!" så må eg trekke litt på smilebåndet, selvfølgelig på grunn av at det er kjekt å høyre, men også fordi det faktisk ikkje har våre så vanskeleg. Det er kun takka vere mi eige viljestyrke, forteller Thomas og smiler. Å vere målretta er også viktig. Det å klare sette seg store mål, men også delmål, kan hjelpe veldig med motivasjonen. Eg personleg satte meg som mål de første vekene og månadene å gå ned ca. 1,5-2 kg i veka, noko som eg klarde og det var derfor god boost på motivasjonen, sier Thomas.

Positive tilbakemeldinger

Han forteller at han har fått mange tilbakemeldinger fra familie og venner. Han la ut et transformasjonsbilde og fikk mye positiv oppmerksomhet rundt det bildet.

-Bildet fekk jo ein del likes og delingar som også gjorde at folk som eg aldri har prata med før har komme bort til meg i person og skrytt mykje over det eg har fått til. Mange venner og familiemedlemmer seier at dei er veldig stolt over meg, mens andre har stor respekt for det eg har gjort, noko som er kjekt å høyre! Ein anna ting nokre seier at det er svært motiverande og inspirerande for dei sjølv når dei ser bilde. Fleire av mine venner også sagt at det ikkje berre er kroppen og den fysiske formen som har forbedra seg, men at de har merka stor forandring i heile personlegheten min, blant anna så er eg mykje meir pratsom, ler Thomas.

- Blant alle gode tilbakemeldingar er det vanskeleg å velge ut den beste av de mange gode tilbakemeldingane eg har fått. Visst eg ska velge trur eg det må nok vere den tilbakemeldingen eg fekk av ein som var på cirka samma størrelse som eg var når eg begynte som blei inspirert og motivert av meg. Han har gått ned ca. 10 kg til no!

- Eg har jo og fått noken gode reaksjonar av andre folk også, og det er spesielt ein som stakk seg litt ut. Det var ein person som eg aldri hadde prata med før som sa til meg at han synes det var heilt sjukt det eg hadde fått til, han fekk frysningar nedover heile ryggen når han såg bilde eg hadde lagt ut på facebook, og han utrykte stor respekt for det eg hadde gjort.

- Dessuten har eg ellers fått støtte underveis, sjølv om det har vært gitt mest støtte no i det siste. Klassekameratane mine har våre veldig støttande med mykje fine og kjekke kommentarar. Slik ellers fra andre venner har det variert veldig fra person til person, der nokon gir fleire kommentarar, mens andre har sagt svært lite i grunn, forklarer Thomas.

 

"Kritiske stemmer" underveis

Thomas har møtt noen kristiske stemmer underveis. Mye av det skyldes den ekstreme måten han valgte å gå ned i vekt på med sulteforing de første månedene av vektnedgangen.

-Eg levde på 2 veldig små måltid i løpet av dagen, der eit måltid tilsvarte eit lite yoghurtbeger, eller ei brødskive med noko pålegg på. Så eg sulta meg egentleg kvar dag i nesten eit halvt år, men eg passa alltid på å ta vitamin, mineral og omega-3 tilskudd kvar dag. Dette gjorde at eg gjekk svært fort ned i vekt, og i etterkant har eg fått høyrt at nokon av vennene mine trudde at eg hadde anoreksi, og det var eit par personar som var kritiske te dietten min og kommenterte blant anna at; "det er jo ikkje bra, er farleg og ikkje eta". Eg har jo også fått litt "kritiske" kommentara når eg i nokre situasjonar har valgd å ikkje ete kake eller godteri. Då kunne eg gjerne få ein kommentar som for eksempel; "Åh, Herregud" og litt tilsvarande blikk. Desse "kritiske" kommentarane har påvirka meg lite, forteller Thomas selvsikkert.

- Eg tenker jo at det er nok kanskje litt mykje sjølvopptatthet i samfunnet, men at det er litt viktig at ein er litt sjølvopptatt, men då på ein slik måte at det blir til fordel for andre. Då meinar eg at når ein er opptatt av for eksempel korleis ein ser ut, så får man gjerne betre sjølvtillit og blir nesten automatisk meir imøtekommande og pratsom med andre, og derfor og ein trivlegare person å være saman med, sier Thomas.

For mi eige del kan eg beskriva helsa mi som svært bra. Eg passar på å ha eit variert og sunt kosthold slik at eg får i meg alle vitaminer og mineraler som er anbefalt. Eg har ikkje testa hos legen korleis det faktisk står til med helsa mi, men eg føler den er veldig bra totalt sett, sier Thomas.

Thomas sin treningsuke

Han trener både styrke og kardio og har en form for trening hver eneste dag.

- I ei vanlig veke har eg styrketrening i cirka 30-40 minutter 6 gonger i veka og har lagd inn ein kviledag. Etter kvar styrketreningsøkt har eg også ein liten roleg spasertur på ca. 30 minutter fordi eg synest det er veldig avslappande. I tillegg til styrketreninga joggar eg ein liten tur på ca. 3 kilometer 4-5 gonger i veka. Eg har også 1 intervalløkt kvar veka. Hadde du spurt meg om aktivitetene mine for eit år sidan så hadde eg nok garantert sagt å sitte ved dataen å evt. sjå på Youtube vardet beste eg kunne gjere, men no må eg nok sei at det eg likar best foruten å trene er å ha ein skikkeleg dag på stranda, der eg ligg å slappar av med venner i sola, med kanskje litt grilling og litt bading. Det er skikkeleg sommarkos, forteller Thomas.

 

Stor forandring i kostholdsvanene

Thomas beskriver forandringene som utrolig store når det gjelder kostholdet. Så å si alt er forandra for kostholdet han hadde tidligere var svært usunt.

- Det var eit så usunt kosthold at eg fattar ikkje korleis eg tillat meg sjølv å ha det slik. Eg åt mykje godteri , spesielt sjokolade, og drakk mykje sukkerhaldig brus og saft. Dette er noko som eg har kutta heilt ut. Eg åt sjeldent og veldig store porsjonar. Eg brydde meg rett og slett veldig lite om helsa og kosten min på den tiden, men no er eg heldigvis ganske opptatt av det, fortellerThomas med et fornøyd smil.Eg er utruleg glad i mat og må sei eg er gla i alle de 6-8 måltida mine kvar dag. Det passar derfor i grunn veldig godt for meg å ha ein diett der eg et ofte. Men favorittmåltidet mitt er nok å for middag og då spesielt på laurdagar som er den dagen i veka eg har ein slags "cheatmeal" der eg et tillet meg sjølv å ta ein ekstra porsjon. Favorittretten min er eg litt usikker på, men eg trur eg nesten må sei ein skikkeleg god dobbel hamburgar. Da gjerne servert med ein salat ved sida, selfølgeleg, legger Thomas leende til.

Hvorfor er vekt så vanskelig?

I følge Thomas så henger vekt mye sammen med vaner og uvaner og at vi faktisk blir latere og latere. I dagens samfunn er det ofte fristende å ta den letteste utveien og mener at det som regel ikke er den sunneste veien, spesielt når det kommer til kosthold.

-Usunn mat er ofte raskt og billig, medan sunnare alternativ kostar gjerne ein del meir og tek mykje lengre tid å lage, og då blir det ein uvane å velge det lettaste. Dette gjelder også for transport, spesielt på korte distansar. Folk tek bil i staden for å sykle eller gå, noko som gjer at ein mistar mykje potensiell mosjon i kvardagen. Om ein har gode vaner med kost og mosjon så tenker eg at vekta ikkje er noko stort problem, sier Thomas.

Framtiden

Thomas synes det er vanskelig å forestille seg hvor han er og hva han gjør i de kommende årene, men han har blant annet en drøm om å drive eget firma og jobbe som animatør i filmbransjen og han ønsker å stifte familie en gang i fremtiden.

- Når det kjem til trening og aktivitet er det litt forskjellige ting eg drøymer om. Det hadde våre utruleg artig å våre med på ein skikkeleg fitness konkuranse, men sidan eg har gått ned ein del kilo og derfor har litt overflødig hud nokre plassar, så blir det nok berre ein drøm. Ein anna ting eg har veldig lyst å gjere er å reise til Australia og (fri)dykke ved Great Barrier Reef. Eg har også veldig lyst å starte med kampsport, type taekwondo, og muligens begynne å konkurrere i den sporten, forteller han.

Thomas sine beste råd

Hans beste råd til andre er å skaffe seg kunnskap om trening og kosthold. Han mener at det å lese artikler på internett er lurt. Thomas har sett at mange trener med liten effekt og at det ofte skyldes dårlig og lite kunnskap.

- Sjølv om vedkommande kanskje trur dei har den kunnskapen som må til, så bør ein lese sjølv om man trur at man kan alt, for det er ofte noko nytt å lære. Har ein den rette kunnskapen er det mykje lettare fordi ein veit meir om korleis ulik mat og næringsstoff fungere i kroppen, og det blir lettare å tilrettelegge kosthold for det å nettopp slanke seg. For meg personlig har kunnskapen om ulike næringstoffar og muskulatur våre medvirkande på motivasjonen, fordi eg visste undervegs at kostholde mitt var effektivt.

- Eg må også nevne det å ikkje gi opp. Ting tar tid, og endringar på kroppen er ingen unntak. For dei fleste vil eg ikkje anbefale å slanke seg på ein så rask metode som eg gjorde, det høyrest kanskje flott ut, opptil 2 kg ned i veka, men det krever mykje av deg som person, og du må ha ein kjempesterk viljestyrke og utruleg god motivasjon for å klare å halde på vekta, så hold deg til opptil 1 kilo ned i veka, sier Thomas.

Dataspill tok over i barndommen

Thomas har lyst til å dele noe som kanskje kan være en interessant tankevekker om hva som forandret seg for ham i barneårene og hva inaktivitet kan føre med seg.

- Eg som liten unge var ganske aktiv og normalvektig. Eg gjekk mykje turar til turpostar, bada mykje om sommaren, sto mykje på både slalåmski og langrennski om vinteren, og spelte også fotball. Så endra dette seg i 4.- og 5. klasse når eg oppdaga dataspel, og da spesielt eit spel som heiter "World of Warcraft". Eg var mykje avhengig av dette spelet, og derfor blei det mindre og mindre fysisk aktivitet. Eg slutta å gå tur, slutta med fotball, slutta med langrenn og det vart berre mindre og mindre slalåm for kvart år som gjekk. Då gjekk vekta berre oppover og eg vart raskt overvektig, og har vert det heilt fram til nå nyleg. Så grunnen til at eg vart overvektig kan nok skuldast dataspeling. Dataspelinga mi gjekk veldig nedover litt før eg starta på vidaregåande skule, så dataspel var ikkje lenger våre noko problem når eg skulle starte å gå ned i vekt. I dag er det i grunn ingen dataspeling på meg, avslutter Thomas og virker svært så tilfreds med den forandringen.


Rita Immerstein 

Rita har mer enn 20 års erfaring fra sportssenterbransjen og er sertifisert aerobic-, trx- og grid instruktør og deltar aktivt i fitness- og kroppsbygger konkurranser. Hun har master i helsefremmende arbeid, ernæringsutdanning og solid erfaring med diett og styrketrening.

Se fitnessreisen til denne spreke 73-åringen
Etter at Kelly ble lam besluttet ektemannen hennes gjennom 14 år å gjøre det slutt etter 4 dager.
Nå har hun operert vekk den overflødige huden. Se hvordan hun ser ut nå!
Går Eddie Hall fra strongman til bodybuilding?
Disse kosttilskuddene er glemt for mange, men som alle bør ta.

5 digge middager med cottage cheese

Kosthold09.08.2021270

Cottage cheese er blitt en svært populær matvare!
Det er en risiko forbundet med treningen og løftene man utfører
Det finnes så mange gode varianter av middagskaker enn bare karbonadekaker.

5 fordeler med stående leggpress

Trening28.06.202153

Det er mange fordeler med å trene leggene dine. Se her!