Sunnere og sukkerfrie oppskrifter på de tradisjonelle juledessertene

Kosthold22.12.2015Fride Skjønsberg120

Her er oppskriftene på de tradisjonelle juledessertene som riskrem, sandkaker, krumkaker, karamellpudding og pepperkaker uten sukker.

Julen har mange tradisjoner med mat og drikke. Dette ser vi frem til hvert eneste år. Juledesserten er en av dem. Disse kan lett lages næringsrike, sukkerfrie og smaker enda bedre enn de "originale".
Her er oppskriftene på de tradisjonelle juledessertene som riskrem, sandkaker, krumkaker, karamellpudding og pepperkaker.


Riskrem med rød saus

Risengrynsgrøt til 4 porsjoner:
• 2 dl grøtris
• 4 dl vann
• 1/3 ts salt
• 1 l melk (mandelmelk, soyamelk, laktosefri melk, lettmelk, helmelk, kokosmelk)

Slik gjør du:
Kok opp vann i en kjele og tilsett salt og ris.
La risen få koke på svak varme til vannet er fordampet.
Spe på med melk.
La grøten få koke i ca. 45 min.
Den skal bli passe fin og tykk.
Blir den for tykk, spe på med mer melk eller vann.

Riskrem:
• 3 dl kremfløte
• 1-2 ts stevia/sukrin
• 3 dl risgrøt

Pisk en luftig krem av kremfløte og søtning.
Bland kremen inn i grøten.
Pynt gjerne med hakkede mandler over grøten.

Rød saus:
• 3 dl vann
• 1 frossen pose bringebær
• 3 ts stevia/sukrin
• 2-3 ts maisenna eller johannesbrødkjernemel

Finn en kjele. Putt bringebærene og vann i kjelen, kok opp.
Putt opp i søtningen. Rør hele tiden. Sil sausen for bringebærfrøene.
Kok opp sausen litt til.
Deretter tilsetter du maisenna.
Avkjøl sausen.
Server sausen over riskremen.

Sukkerfrie sandkaker

Oppskriften gir ca. 25 stk.

Ingredienser:
• 120 g smør
• 2 ss stevia eller sukrin
• 1 stort egg eller 2 små
• 150 g fint speltmel
• 40 g potetmel
• 20 g mandelmel

Slik gjør du:
Bruk en kjøkkenmaskin og putt alle ingrediensene opp i maskinen.
Kjør blandingen til du får en fin og jevn deig.
Når du har laget deigen, setter du den kaldt i kjøleskapet med plast over til den blir fast.
La den stå i ca. 30 min.
Ta den ut og lag kuler av deigen og legg disse i sandkakeformene.
Trykk kulene jevnt utover i formene.
Sett formene på et stekebrett.
Forvarm ovnen til 200 grader.
Stekes i ca. 15 min.
Avkjøl kakene før du tar de ut av formene.
Oppbevares i en tett kakeboks.
Disse smaker fantastisk godt med is eller rørte bær og vispet krem.

Pepperkaker helt uten sukker

Ingredienser:
• 150 g smør
• 100 g sukrin
• 1 dl fløte
• 1 ts ingefær
• 1-2 ts kanel
• 1 ts kardemomme
• 1 ts natron
• 1 ts johannesbrødkjernemel
• 60 g mandelmel
• 4 dl fint speltmel
• ½ ts nellik
• 2 eggehviter
• 1-2 ss potetmel

Slik gjør du:
Bland alle meltypene , bakepulver og krydder i en bolle.
Pisk sammen romtemperert smør og Sukrin i en bolle.
Ha i eggehvitene og pisk videre.
Tilsett de tørre ingrediensene og bland godt.
Sett deigen kjølig en stund i kjøleskapet.
Deigen kan bli litt klissete. Strø litt ekstra mandelmel på deigen og hendene når du skal behandle den.
Lag figur og legg dem på en stekeplate kledd med bakepapir.
Stekes på 180 grader i ca. 8 min.
(steketiden kan varieres fra ovn til ovn så pass på litt her)

Krumkaker

Oppskriften gir ca. 16 stk.

Ingredienser:
• 2 egg
• 30 g sukrin eller stevia
• 60 g smeltet smør
• 1 dl vann
• 60 g speltmel
• 40-60 g proteinpulver (vanilje eller nøytralsmak) eller mer mel
• ¼ ts kardemomme
• en bitteliten klype kanel

Slik gjør du:
Visp sammen eggene og søtningen.
Tilsett vann og smeltet smør.
Tilslutt tilsetter du de tørre ingrediensene.
Bland sammen til en fin røre.
Finn frem krumkakejern og stek en etter en.
Avkjøl på rist og oppbevar i en tett kakeboks. 

Nydelig karamellpudding

Oppskrift til 6 porsjoner

Ingredienser:
• 100 g sukrin gold eller sukrin
• 3 dl kremfløte (eller annen fløte etter ønske og behov)
• 1 dl melk (helst h-melk, men annen melk kan også brukes)
• 10-15 dråper vaniljeessens.
• 1 vaniljestang eller 1 ts vaniljepulver
• 5 små egg

Slik gjør du:
Finn en form, gjerne en brødform som rommer 1 liter.
Forvarm ovnen på 200 grader.
Plasser formen i vannbad (langpanne i ovnen)
Strø sukrin gold i formen og det skal stivne.
La den stå i 20 min i ovnen.
Avkjøl i 2-3 min.
- Mens sukkeret karamelliseres i ovnen, lag fløtemiksen.
Kok opp kremfløte, melk, søtning, vaniljedråper og vaniljepulver eller frøene av vaniljestangen. Rør om.
Pisk eggene til de får en luftig konsistens, og vend inn i kremmiksen.
Hell blandingen over i formen som du karamelliserte i vannbad.
Sett den tilbake i vannbadet, men sett ned temperaturen til 100 grader.
Den skal stå i ca. 120 min. Til du ser at puddingen er blitt stiv.
Ta den ut og avkjøl.


Fride Skjønsberg 

Fride er faglig dyktig og formidler sitt budskap på en forståelsesfull måte. Hun er utdannet personlig trener og kostveileder gjennom Active Education. Fride er lidenskapelig opptatt av kosthold og er også selv aktiv med trening.

Pepperkaker uten sukker

Kosthold14.12.201820

Sjekk ut disse digge juletradisjonene gjort mye sunnere!

9 søte oppskrifter uten sukker

Kosthold12.12.20187

Deilige kaker, konfekter, desserter m.m. helt uten sukker.

7 sukkerfrie slag til jul

Kosthold12.12.2014108

Her finner du oppskrifter til julekaker uten tilsatt sukker.
Overrask de du er glad i med en sunn Julestrømpe på Julaften.

Pepperkaker uten sukker

Kosthold14.12.201820

9 søte oppskrifter uten sukker

Kosthold12.12.20187

7 sukkerfrie slag til jul

Kosthold12.12.2014108

Disse kosttilskuddene er glemt for mange, men som alle bør ta.

5 digge middager med cottage cheese

Kosthold09.08.2021270

Cottage cheese er blitt en svært populær matvare!
Det er en risiko forbundet med treningen og løftene man utfører
Det finnes så mange gode varianter av middagskaker enn bare karbonadekaker.

5 fordeler med stående leggpress

Trening28.06.202153

Det er mange fordeler med å trene leggene dine. Se her!