Hva er beinskjørhet og hvordan kan det forebygges?

Trening03.03.2017Rita Immerstein39

Osteoporose eller beinskjørhet har en høyere forekomst i Skandinavia.

Osteoporose (beinskjørhet) er en endring av beinstruktur med lavere innhold av kalsium enn normalt. Beinstrukturen blir dermed mer skjør, og øker risiko for beinbrudd. Bruddene oppstår hyppigst i ryggvirvler, lårhalsbrudd eller underarmsbrudd. Beinskjørhet i seg selv gir ingen plager, det er bruddene som medfører smerter. Osteoporose omtales ofte som en «risikotilstand» og ikke en sykdom.

Hyppighet

Beinskjørhet forekommer langt hyppigere hos kvinner enn menn, og sykdomsforekomsten er høyere i Skandinavia enn i de øvrige europeiske land. I asiatiske land er også forekomsten høyere. Forekomsten øker med økende alder. Beintettheten avtar jevnt fra 40-års alderen, og avtar ekstra raskt de første årene etter overgangsalderen hos kvinner. Det er beregnet at ca. 1 av 2 kvinner og ca. 1 av 5 menn over 50 år vil oppleve ett beinbrudd på grunn av osteoporose(NHI.no, 2013). Bare i USA er det estimert at 10 millioner har denne tilstanden hvor menn utgjør cirka 20% av tilfellene, noe som stemmer med øvrige tall i andre land.

Hvilke faktorer påvirker utviklingen?

Dersom familie-historien tilsier det, så kan man være i risikosonen og bør etter fylte 50 år ta en undersøkelse eller starte forebygging på et tidlig tidspunkt. Langvarig røyking, høyt alkoholforbruk, bruk av enkelte medisiner og enkelte kroniske sykdommer kan påvirke utvikling av beinskjørhet(Harvard Health Publications, 2016). En rekke sykdommer kan medføre utvikling av beinskjørhet og nedsatt funksjon i kjønnsorganer (f.eks. etter fjerning av eggstokker), hormonsykdommer, beinmargssykdommer, nyresvikt og bindevevssykdommer kan påvirke utviklingen. Langvarig bruk av flere typer medikamenter føre til beinskjørhet, blant annet kortikosteroid-tabletter, tyroksin, noen epilepsimedikamenter og cellegiftbehandling(NHI.no, 2013).Brudd som oppstår uten stor ytre belastning kan være et signal om at beinstrukturen er skjør(Harvard Health Publications, 2016).

Det er størst fare for utvikling av beinskjørhet hos kvinner etter overgangsalderen og tilstanden er forbundet med østrogenmangel. Ryggvirvelbrudd og håndleddsbrudd er vanligste årsak hos kvinner etter fylte 60 år. Den andre mest vanlige årsaken er aldersbetinget. Ved høy nok alder utvikler alle beinskjørhet. Mennesker som er slanke, røyker og driver med lite eller ingen fysisk aktivitet har en høyere risiko for å utvikle denne tilstanden(NHI.no, 2013)

Forebygging

Fysisk aktivitet har gunstig innvirkning på skjelettet, men også på muskelstyrken og falltendensen. Derfor anbefales mosjon generelt og styrketrening av store muskelgrupper er å anbefale(NHI.no, 2013). Når vi belaster kroppen med ytre motstand vil skjellet stimuleres til å danne nye celler. Styrketrening, fjellklatring, aktiviteter som involver hopping(aerobic og dans) er gode fysiske aktiviteter og 150 minutter med moderat trening per uke anbefales(Harvard Health Publications, 2016).

Kostholdet har betydning og særlig er det viktig med tilstrekkelig inntak av kalsium og vitamin D. Kroppen trenger ca. 1,5 gram kalsium daglig - 1 liter melk gir litt over 1 gram og 100 gram gulost inneholder ca. 0,8 gram kalsium. Vitamin D-behovet får man dekket med sollys på kroppen i sommerhalvåret, og ved inntak av fet fisk eller 5-10 ml tran daglig(NHI.no, 2013). Røyking og alkoholmisbruk bør unngås fordi begge faktorene bidrar til raskere tap av kalsium fra skjelettet.

For mange eldre vil det være av betydning å tilrettelegge i hjemmet for å unngå fallskader. Mange eldre flytter også over i boliger på et plan for å unngå faren og slitet ved å gå i trapper. Tepper kan være en «snublefelle», men antisklimatter på badet kan være en fordel(Harvard Health Publications, 2016).

En «stille» sykdom

Sårbarheten med å utvikle osteoporose er opplagt fordi man ved for eksempel et hoftebrudd ofte ser at rehabilitering tilbake ikke blir 100%. Man risikerer derfor i voksne alder å leve med kroniske smerter og funksjonstap. Dessuten er ikke dette en sykdom man kan kjenne på kroppen og kan derfor beskrives som en «stille» sykdom(MedlinePlus, 2016). Det betyr at man først kanskje oppdager det når et brudd oppstår. Man kan forebygge med endrede livsstilsvaner og medisinering bør vurderes ved utvikling av tilstanden. Det aller beste å er å holde seg i aktivitet og sikre seg med et kosthold som gir nok kalsium og vitamin D. Siden denne tilstanden i aller størst grad rammer kvinner er budskapet enkelt; få på deg treningstøyet, begynn med styrketrening, ta noen gåturer og gjennomfør gradvise livsstilsendringer for å sikre deg en funksjonsfrisk og mer smertefri alderdom!

Kilder:
Harvard Health Publications(2016) Easy ways to build better bones, Nettside: http://www.health.harvard.edu/healthy-aging/easy-ways-to-build-better-bones
NHI.no(2013) Beinskjørhet, osteoporose, nettside:
http://nhi.no/pasienthandboka/sykdommer/hormoner-og-nering/beinskjorhet-oversikt-1139.html
MedlinePlus(2016) Osteoprosis, Nettside:
https://medlineplus.gov/osteoporosis.html


Rita Immerstein 

Rita har mer enn 20 års erfaring fra sportssenterbransjen og er sertifisert aerobic-, trx- og grid instruktør og deltar aktivt i fitness- og kroppsbygger konkurranser. Hun har master i helsefremmende arbeid, ernæringsutdanning og solid erfaring med diett og styrketrening.

Kommer snart...

01.01.19700

Kommer snart...

01.01.19700

Kommer snart...

01.01.19700

Kommer snart...

01.01.19700

Fettforbrenning på 15 minutter

Trening23.04.201816

Få opp forbrenningen din med denne treningsrutinen.
Hafthor Bjørnsson "The Mountain" vant Europas Sterkeste Mann bokstavelig talt uten å anstrenge seg.
21-åringen slet lenge med bulimi som hadde tatt total kontroll over livet hennes.

Kakene som bygger muskler

Kosthold20.04.20181913

Kaker er ikke lengre ensbetydende med masse sukker.

Sunn middag på under 15 minutter

Kosthold19.04.201852

5 raske hverdagsmiddager.