Prioritering av muskelgrupper - treningsfrekvens og matinntak

Trening20.09.2007Børge A. Fagerli0

I 4. og siste del av denne artikkelserien skal vi se på hvor ofte du skal trene en prioritert muskelgruppe, se litt på nevral aktivering og ikke minst på hvor mye kalorier du må innta for å få resultater i det hele tatt!

Vil du prioritere en muskelgruppe skal du bare glemme typiske kroppsbygger-splitter der den trenes bare en gang i uka. Nyere studier viser at selv etter intensive treningsøkter er proteinsyntesen forhøyet i kun 2-3 døgn, men at nervesystemet kan utmattes av kombinasjonen høy belastning og volum sånn at det tar 7-10 dager å gjenvinne styrken. Jeg kan ikke anbefale at du trener muskelen sjeldnere enn en gang hver 5.dag, og helst 2-3 ganger i uka - noe som er fullt mulig når du fokuserer på effektive treningsprinsipper i stedet for å ha utmattelse som noe mål i seg selv.

Se for eksempel denne 2-splitten (hvis du klarer å rive øynene vekk fra dama et sekund):

Dag 1:fitnessgirl.jpg
Benkpress
Roing
Skulderpress (eller skråbenk)
Nedtrekk/Chins
Biceps og Triceps

Dag 2:
Knebøy
Strake markløft
Legger, stående
Core-trening

Dag 3:
Skulderpress eller skråbenk
Chins/nedtrekk
Benkpress med manualer
Roing
Biceps og Triceps

Dag 4:
Markløft
Utfall
Legger, sittende
Core-trening

I et typisk 5x5 oppsett vil man trene de fleste muskelgruppene direkte eller indirekte 3 ganger i uka.

Du kan legge inn trening for en prioritert muskelgruppe hver økt også, så prioriterer du biceps vil du starte hver treningsøkt med varianter av bicepscurl. Her kan du variere mellom Myo-reps, RP og høyrepstrening fra gang til gang.

Eksempel hvis du vil prioritere biceps på en 5x5 splitt:

Mandag:
Benkpress M-reps
Roing M-reps (indirekte stimulans av biceps)
Eventuelt et par ekstra sett biceps M-reps
Knebøy M-reps

Tirsdag:
Biceps Rest-pause
Eventuelt andre støtteøvelser, core-trening og bevegelighet

Onsdag:
Markløft toppsett nær 5RM
Skulderpress M-reps
Chins M-reps (biceps indirekte)

Torsdag:
Biceps høyrepstrening osv

Blokktrening

Et interessant konsept som opprinnelig er hentet fra utholdenhetstrening, men som har vist seg å fungere for muskelmasse og styrke også er såkalt "blokktrening". Her trener man samme muskelgruppe flere dager på rad, etterfulgt av flere dager hvile. Her har man mange muligheter, og en jeg liker er å variere belastningen fra dag til dag, for eksempel M-reps dag 1, Rest-Pause dag 2, og så høyrepstrening dag 3, ta 2-3 dager hvile eller trening av andre muskelgrupper, og så gjentar du sekvensen. Du kan også trene 2-3 dager høyreps, 2-3 dager hvile (og/eller trening av andre muskelgrupper), så 2-3 dager Rest-Pause, 2-3 dager hvile, så 2-3 dager M-reps.

cb_hantelcurl.jpgÅ trene så ofte kan dessverre være upraktisk for mange, så enten må du ta med deg soveposen og forsøke å overbevise gymeieren om hvor mye større biceps betyr for deg sånn at du får bo på gymmet, eller så må du bare finne et kompromiss som følger samme prinsipper.

Dette må regnes som en overbelastningsfase, og igjen må jeg minne på viktigheten av å legge inn deloading/avlastning eller 1-2 uker med redusert volum/belastning etter 3-4 uker med slik trening - de færreste klarer å trene en så høy treningsmengde og -frekvens lengre enn dette. Studier viser at man kan redusere volumet med 70% og allikevel opprettholde og øke i styrke etter en slik fase med høyt volum.

 

Nevral aktivering - forkortet antagonist

Som vi så vidt berørte i første del av denne artikkelserien, kan årsaken til at en muskelgruppe henger litt etter utviklingmessig rett og slett være fordi man mangler optimal nevral aktivering. Du må altså lære deg å "slå på" muskelen igjen ved å kjøre isolasjonsøvelser der du bevisst fokuserer på å kjenne kontraksjonen. I mange tilfeller er antagonisten, den motstående muskelgruppen, forkortet og/eller overaktiv - og det kan lønne seg å massere og tøye antagonisten før du gjør aktiveringsøvelser for muskelgruppen du vil prioritere.

Et godt eksempel for alle damer som ikke får knebøy til å kjennes i rumpa er å først tøye hoftebøyerne (som ofte er forkortet), deretter trene aktiveringsøvelser for gluteus, og så kjøre knebøy. Du vil merke en enorm forskjell, og det gjør tydeligvis alle gutta som står rundt deg og sikler også. Andre agonist-antagonistpar er bryst/rygg (midtre), skuldre/lats, biceps/triceps, forside/bakside lår. Et annet eksempel vil være å tøye brystmusklene, så kjøre foroverbøyd sidehev for bakside skulder, og deretter kjøre sittende roing med bredt grep. En fase med denne prioriteringen, og du vil se en merkbar forskjell i bakside skulder. Vi vil presentere artikler med tips for spesifikke muskelgrupper.

MAT!

Det er ingenting som vokser hvis du ikke er i en positiv energibalanse, så sørg for å innta ekstra mye kalorier i perioden etter treningsøktene på de prioriterte muskelgruppene. Proteinsyntesen, eller økning av muskelmasse, er faktisk på topp omtrent 24 timer etter treninga, så du må også huske å dekke energibehovet dagen etterpå - men en skikkelig gjenoppfylling av energilagrene samt ekstra protein etter selve treningsøkta er altså det viktigste.

Et grunnleggende kostholdsoppsett er følgende:

38-40kcal pr kg kroppsvekt
2-2.5g protein pr kg kroppsvekt
1-1.5g fett pr kg kroppsvekt
Resten karbohydrater, hvorav ca 75-90% i perioden 1 time før - 6 timer etter trening. Les mer om hvordan du tilpasser karbohydratinntaket, dette er nemlig tema for en egen artikkel.

For en mann på 90kg vil dette gi 3500kcal, 200g protein, 100g fett og 450g cb_egg.jpgkarbohydrater - hvorav 50-70g (+30-50g protein) 1 time før trening, 100g umiddelbart etter trening (+30-50g protein), og så cirka 200g fordelt på måltidene de neste 5-6 timene. Det gjenstår da 100g fordelt på måltidene utenom.

Spesielt på treningsdagene med prioriterte muskelgrupper bør du altså spise mye mat, og hvis du vil begrense fettlagring kan du redusere kaloriene litt på dager utenom - bare husk det jeg sa over om at det faktisk er dagen etter treninga proteinsyntesen er på det høyeste.

Som du ser kan dette bli ganske mye mat, men jeg hører jo ofte hvor mange som klager på at de ikke legger på seg muskler, "uansett hvor mye de spiser". Ja vel, men uansett hvordan du vrir og vender på det er det ikke treningsprogrammet det er noe i veien med - skal du legge på deg MÅ du spise mer enn det du forbrenner, di kjærring, så slutt å syte! Går du ikke opp i vekt spiser du bare akkurat nok til å dekke energibehovet, og det er ingenting igjen til å bygge muskler med. Så enkelt er det.

Sammendrag

Når du vil prioritere en muskelgruppe er det disse prinsippene som gjelder:

- Velg 1-2 av gangen, ikke forsøk å prioritere alt på en gang.

- Nevral aktivering og forkortede antagonister for å "slå på" en muskel

- Tren muskelen du vil prioritere først i økta, enten direkte eller indirekte

- Øk treningsmengden til 30-50 totale reps, med en kombinasjon av Myo-reps for tung progressiv belastning, Rest-Pause og/eller høyrepstrening for metabolske effekter. Andre muskelgrupper trenes med 10-20 totale reps og mer vedlikeholdsorientert.

- Øk treningsfrekvensen. Tren en prioritert muskelgruppe minst 2 ganger i uka, opptil hver dag for en kort periode.

- Reduser treningsfrekvens og volum etter en slik overbelastningsfase.

- Spis mye mat!

Da er det bare å trene brystmuskler, biceps og rumper til øya blir røde og tårevåte, og skriv gjerne en mail eller et innlegg på forumet vårt om dine fantastiske resultater, og ikke minst hvor smart og enestående undertegnede er som har gitt deg alle disse tipsene!

Gå ut og gjør gymmene utrygge!

 

Børge A. Fagerli


Coach MyoRevolution Team

 

borge@myorevolution.com

 


Børge A. Fagerli 

Børge er en av Norges mest fremgangsrike og sukessrike trenere. Han regnes som en av de mest kunnskapsrike innen trening og kosthold og har utviklet en rekke konsepter som blant annet myoreps og biorytmedietten.

Kommer snart...

01.01.19700

Kommer snart...

01.01.19700

Kommer snart...

01.01.19700

Kommer snart...

01.01.19700

Disse kosttilskuddene er glemt for mange, men som alle bør ta.

5 digge middager med cottage cheese

Kosthold09.08.2021270

Cottage cheese er blitt en svært populær matvare!
Det er en risiko forbundet med treningen og løftene man utfører
Det finnes så mange gode varianter av middagskaker enn bare karbonadekaker.

5 fordeler med stående leggpress

Trening28.06.202153

Det er mange fordeler med å trene leggene dine. Se her!