Myter rundt jenter, styrketrening og kosthold

Trening20.11.2006Marie Lillejordet3

Mytene er mange rundt kvinner, styrketrening og kosthold, og for mange veldig fremmed. Den siste tiden er det heldigvis blitt satt mer fokus på kvinner og hvor viktig det er også for dem, å bygge et godt rammeverk av muskler.

Som kvinne vil en travel hverdag by på en rekke utfordringer i forhold til barn, hushold og jobb. Prestasjonene her krever mye energi, så for lettere å gjennomføre hva livet har å by på, kan det være en livsinvestering å dedikere noe av tiden til å styrke selve maskinen. Kroppen. Dette kan gjøres gjennom vekttrening og et bra kosthold.

En aktiv kvinne med en sterk kropp og gjennomført kosthold, er en lykkelig kvinne. Styrketrening gir kvinnen en flott atletisk og stram kropp, i tillegg til en flott holdning og sterkere psyke.

 

 

 

Regelmessig styrketrening har også flere helsefordeler, da med tanke på at muskeløkning øker fettforbrenningen. Dermed er styrketrening en viktig faktor for å forebygge overvekt, men å løfte vekter alene er som regel ikke tilstrekkelig. Kroppen trenger drivstoff og næring, både i fast og flytende form. Kostholdet spiller en vel så viktig rolle som treningen for de beste resultatene.

Ideelt sett vil dagens kvinne tape kroppsfett og beholde/opprette muskelmasse. Å tilbringe litt tid på styrkerommet vil oppnå denne målsetningen. Men blir man ikke veldig klumpete og lite feminin av slik styrketrening? Svaret her er nei. Vi kvinner har nemlig ikke nok av det mannlige hormonet testosteron i kroppen for å oppnå en slik forvandling bare ved hjelp av litt vekttrening. Det er litt paradoksalt at 16-årige gutter som er vandrende testosteronbomber, trener hver dag og spiser store mengder mat, allikevel bruker mange år på å bygge opp kroppen sin - mens kvinner som har det helt motsatte hormonelle miljøet og lever på salat og knekkebrød tror de blir bodybuildere bare av å drikke proteinshake og løfte vekter! I stedet strammer man inn, former kroppen og gjør den mer rustet på utfordringer den vil møte i løpet av levetiden.

 

 

Styrketrening for kvinner er å ta vare på kroppen sin. Det vil si at slik trening også er forebyggende og gunstig for mange forskjellige tilstander, deriblant graviditet, bekkenplager og osteoporose (benskjørhet). Bentettheten øker, og en sterk rygg vil lettere bære vekten av et barn i magen. I tillegg vil en trent kvinne hente seg mye fortere inn etter en fødsel, både fysisk og psykisk. Et godt rammeverk for travle og aktive kvinner er viktig, så la musklene jobbe og fungere som en støttefunksjon i hverdagen.

Hvordan skal man da trene? Her finnes det et hav av muligheter, men jeg har noen bra retningslinjer du bør følge. Det er viktig med korrekt teknikk under utførelser av øvelser, men fortvil ikke. Det finnes nok av hjelpsomme mennesker der ute, som kan sy sammen både kosthold og treningsprogram til deg. En rådgiver vil bli kjent med deg og tilrettelegge alt slik at det passer den enkelte best.

 

Viktigst av alt: styrke- og vekttrening er gøy! Slik trening kan også enkelt kombineres med aerobic og annen kondisjonstrening. Da er man mindre utsatt for belastningsskader og lignende. Hele kroppen styrkes - både skjelett, muskler, ledd og sener. Det forebygger hjerte- og karsykdommer samt øker blodsirkulasjonen. En aktiv kropp har et aktivt sinn: psyken styrkes også.

 

 

Kvinner i alle aldre kan tilbringe noen timer i vektrommet på senteret, og tilegne seg kunnskap om hva kostholdet har å si i forhold til treningen, samt hva som er anbefalt av kosttillskudd. Massevis av myter finnes det, også innen kosthold, så hva er da et riktig kosthold? Det finnes da nok av husmordietter og slankepiller på markedet, som skal gi deg drømmekroppen. Slike dietter gjør deg ofte sliten, sulten og uopplagt. Da oppnår man mer ved å spise spennende variert og ofte, være opplagt og ha god nattesøvn. Kombinert med trening, er det viktig med et kosthold sammensatt av proteiner så vel som karbohydrater og fett. Kosttilskudd dekker det som i en travel og aktiv hverdag kan være vanskelig å få i seg via kostholdet. Kosten skal være tilpasset den enkelte, i forhold til aktivitet vekt og helse.

Sett opp planer og og korte/langsiktige mål. Ta kontakt med en personlig trener og undersøk hva det er av muligheter for akkurat deg. Legg frem ønskene dine, og jobb mot mål du har satt deg.Viktigst av alt: ikke vær redd for vektene, de vil bare gjøre deg godt.

- Marie Lillejordet, Myorevolution.no


4 matmyter du ikke skal tro på

Kosthold19.12.2019276

Det er mye vranglære å går. Her prøver vi å rydde opp!
Det finnes en mengde feilinformasjon omkring vårt vanlige kosthold.
Det er mye tullprat innen ernæring.

8 latterlige kostholdsmyter avslørt

Kosthold03.05.2019451

Det harsker mye tvil og usikkerhet rundt kosthold og ernæring.

4 matmyter du ikke skal tro på

Kosthold19.12.2019276

Disse kosttilskuddene er glemt for mange, men som alle bør ta.

5 digge middager med cottage cheese

Kosthold09.08.2021270

Cottage cheese er blitt en svært populær matvare!
Det er en risiko forbundet med treningen og løftene man utfører
Det finnes så mange gode varianter av middagskaker enn bare karbonadekaker.

5 fordeler med stående leggpress

Trening28.06.202153

Det er mange fordeler med å trene leggene dine. Se her!