Intervju: Øyvind Fjeldseth

Intervju30.05.2005Joachim Marhaug0


 

Fortell litt om deg selv
Jeg heter Øyvind Fjeldseth, er født, oppvokst og bor i Solbergelva på Nedre Eiker i Buskerud. Er 38 år. Er utdannet biolog og jobber som fagkonsulent I Norges Jeger- og Fiskerforbund.

Jeg trener for tiden på ProGym - det desidert best utstyrte gymmet i Drammen!

På fritida følger jeg stort sett opp ungene og familien min samt venner og kjente. Ut over det så prøver jeg å få til noen fisketurer pr uke i sesongen - noe min særdeles tålmodige bedre halvdel stort sett gir meg lov til.

Den andre litt mindre viktige delen av fritida mi bruker jeg på å trene 4 dager i uka, om lag 1 time hver gang, så slik sett blir trening en relativt liten del av livet, selv om det selvfølgelig har vært med på, og er med på, å gjøre meg til den jeg er. Etter å ha trent såpass mange år, blir treningen på mange måter bare en litt umerkelig del av livet - noe en bare gjør lissom - og det trives jeg godt med.

Hvor høy er du, hva veier du og hvor lenge har du trent?
Jeg er 187 cm høy, veier normalt drøyt 120 kilo off-season, men kommer til å holde meg noen kilo under 120 i framtida. I konkurranseform kan det se ut som om jeg ligger på ganske nøyaktig 105 kilo.

Har trent nokså seriøst med vekter i 23 år. Før det var det Bandy/fotball, turn, Kung Fu - You name it…..

Hvordan ser en helt vanlig dag ut i ditt liv?
05:30 står opp, dusjer, lager frokost og stikker på jobb
09:00 Spiser
11:30 Spiser
14:30 Spiser
15:00 Drar hjem fra jobb
16:00 lager middag til familien - og spiser
17:00-20:00 Stort sett noe med ungene (kamper/treninger el.l) men spiser selvfølgelig også noe her en plass
Ca. 20:00-21:00 Trener
21:00 Spiser
23:00 Spiser - før jeg hopper i loppekassa.

PS! Noen vil sikkert ut fra dette tro at mat var det eneste som sto i hodet mitt, men tro det eller ei det skjer mye mellom disse klokkeslettene, og et normalt måltid for min del tar type 5 minutter (middagen unntatt).

Hva er dine mål og ambisjoner?
Først og fremst å være en god far og familiemann, og en venner og kjente synes det er ok å være sammen med. Dernest å få fisket så mye som mulig uten at det i for stor grad går ut over det førstnevnte.

Treningen er viktig, men allikevel "sekundær" i den store sammenhengen. Når det gjelder de,n så går den litt av seg selv i og med at jeg synes det er utrolig moro å trene og løfte tungt. Ambisjonen der er å trene såpass fornuftig at jeg kan bedrive denne aktiviteten "livet ut".

Når det gjelder konkurranser, så har jeg fått litt blod på tann akkurat nå etter min debut, så hvem vet. Har uansett ingen ambisjoner om å gjøre det til noe stort innen bygging - til det er jeg for realistisk mht egne begrensninger. Dessuten har jeg nådd en alder der det heldigvis er en del andre verdier som teller mer enn en pokal på hylla og et navn høyt oppe på en resultatliste.

Jepp - dere har forstått det rett - Øyvind er nær blottet for konkurranseinstinkt - hvilket gjør det langt lettere å svelge skuffelsen dersom en blir mosa i konurransesammenheng.

Hva fikk deg til å begynne å trene?
Noen kompiser på ungdomskolen begynte, og da jeg begynte å frykte at jeg ikke lenger skulle bli ranket som den sterkeste på skolen, hoppet jeg i det jeg også (jepp - var lissom alltid "den sterkeste i klassen" og sånn hehehe).

Har ikke angret et sekund siden!

Er du fornøyd med framgangen du har hatt?
Fra første stund har jeg hatt god og jevn fremgang, så ja!

Hvordan trener du?
Har prøvd ut det meste, men de seinere årene har det stort sett blitt 4-splitt fordelt på mandag, tirsdag, torsdag og fredag, med litt tilpassninger avhengig av jobb/familie/fisketurer. Treningsopplegget ser omtrent slik ut:
Kjører stort sett 8-9 sett på de "store" muskelgruppene (bryst, rygg, framside lår) og 4-6 på de mindre (triceps, biceps, skuldre, traps, legger, mage og bakside lår). Begynner stort sett med en baseøvelse og følger opp med 1-2 ytterlige øvelser slik at sett-antallet blir omtrent som over. Antall reps varieres mer eller mindre syklisk ved at jeg kjører 2 uker med 12-reppere som følges opp av 2-3 uker med 8-reppere som igjen følges opp av omlag 4 uker med 5-6-reppere. Deretter tar jeg 1 komplett treningsfri uke hvorpå jeg begynner på nytt igjen med 12-repperne.

I allefall 1 sett pr øvelse er til full "failure". Jeg kjører meg med andre ord nesten helt ut på alle sett, men henter ikke ut alt før på det aller siste settet i hver øvelse!

Generelle tips....

Kjør alltid noenlunde strikt, og å tenke kontraksjon for hver bidige repp på arbeidssettene.

Målet er ikke å presse opp mest mulig uavhengig av form. Målet er derimot å presse det opp på en måte som gjør at jeg kjenner det i målmuskulaturen.

Til tross for det så er litt fusk i ny og ne bare av det gode. Dersom en bruker benkpressen som eksempel, så vil jeg mye heller fuske opp den siste reppen ved å løfte litt på baken enn å avslutte settet med stanga hardt presset mot halsgropa mi....... Det er noe med det å huske den siste reppen som noe positivt liksom......

 


Hvilke øvelser er dine favoritter for følgende muskelgrupper
-Bryst - Skråbenkpress enten med stang eller hantler
-Skuldre - Militærpress og sidehev
-Triceps - nedpress og dips
-Biceps - hantelcurl
-Rygg - fremoverbøyd stangroing - gjerne med EZ-stang!
-Forside lår - Beinpress og lårstrekk
-Bakside lår - Strak markløft og stående lårcurl
-Legger - Donkey-raises
-Mage - crunch og høye beinløft hengende i chins-stanga (fotbladene skal over chins-stanga)

Hvordan spiser du?
Prøver å få i meg om lag 50g proteiner pr måltid, relativt lite fett og såpass mye karbohydrater jeg trenger for enten å holde vekta stabil, øke eller gå ned. Karbohydratene er i grunn det eneste jeg varierer vesentlig på mellom oppbyggingsfasen og "slankefasen".

Proteinene kommer stort sett fra fisk og fugl og proteinpulver. I perioder har jeg nok tendens til å ta litt for mye proteinpulver (type 100-150g pr dag), men når jeg er i det seriøse hjørnet så eliminerer jeg det i størst mulig grad. Kroppen trives best på reine matvarer!

Blir stort sett 7-8 måltider om dagen, men svært sjelden noen virkelig store. I helgene spiser jeg stort sett færre og større måltider enn på ukedagene.

Bruker du kosttilskudd?
Har alltid brukt multivitaminer (type Nycomed), men i det siste har jeg begynt med en type "mega-pack" der det i tillegg er litt aminosyrer og kreatin uten at jeg tror det utgjør noen forskjell.

I tillegg tar jeg C-vitaminer samt tran eller Udos Choise morgen og kveld

Proteinpulver føles til tider som et nødvendig onde - særlig når dagene er litt stressfylte og tiden til å lage skikkelig mat føles begrenset…..

Hvilket kosttilskudd vil du anbefale til andre og hvorfor?
Det eneste jeg ville anbefalt var i grunn et OK multivitamintilskudd for å være på den sikre siden. Greier en seg uten proteinpulver, og det gjør de aller fleste, så er det en fordel - om enn ikke for forhandlerne av kosttilskudd…..

Hva er dine beste løft med vekter?
Driver ikke med styrkeløft, så det blir i grunn mindre interessant, men jeg har ikke de største problemene med å gå noen meter med en vaskemaskin i favnen for å si det sånn….. ;)

Sånn reint konkret så har jeg vel tatt 200 kilo i benkpress bra strikt samt at jeg ikke har de største problemene med å dra 250 i markløft, men det er jo ikke noen vekt å snakke om når en sammenligner det med de som bedriver sånt som idrett. For å snakke det litt bort, så pleier jeg å si at jeg er sterk jevnt over, og at det holder i bøtter og spann til daglig bruk :

Har du noen forbilder?
Mamma og pappa - enkelt og greit verdens to flotteste og mest oppofrende mennesker!

Hva motiverer deg?
Sånn reint treningsmessig; at jeg veit jeg kan kroppen min såpass bra at jeg kan gå til treningen og vite at det jeg gjør vil gi resultater over tid

Sånn ellers; At jeg har folk rundt meg som jeg veit er glad i meg og støtter meg, samt at jeg bor i et land der mulighetene er tilnærmet uendelige sammenlignet med andre deler av vår arme klode. Litt klissete sagt kanskje, men jeg mener det like fullt

Hva gjør du for å komme i form?
Har aldri vært noen jo-jo-trener, så om det ikke har vært spesielle omstendigheter (spebarnsperioder og sånn), så har jeg alltid holdt bra form muskulært sett året rundt.

Fettprosenten varierer selvfølgelig noe, og dersom jeg har ønsket å gjøre noe med den så har jeg kun regulert ned karbohydratinntaket tilstrekkelig, så renner de uønskede kiloene av. Litt kardiovaskulær trening i tillegg og ting går desto lettere.

Har du noen tips til enkle og sunne måltider?
Et enkelt, men ikke nødvendigvis så sunt et er en frokost variant jeg benytter når det kniper med tid…: shake med 4dl vann, 2dl lettkokt

havregryn, 50g whey (sjokolade er best for min gane) og 2ss udos choise. Det lønner seg å blande det dagen før og sette det i kjøleskapet slik at havren får svelle.

Ellers pleier jeg ofte å steke kyllingfilet i terninger eller koke laks kvelden i forveien som jeg fordeler i bokser sammen med ris/potet i passende mengder. Over kyllingen kan det anbefales å ha på ei skje eller to med en eller annen "Uncle Bens-saus" for å gi litt mer smak. None stilker broccoli i tillegg og en har et fullverdig måltid.

Tunfisk på boks er ikke verdens beste mat, men i en grønn salat med litt tomater, agurk, stangselleri og en dæsj fransk dressing er det riktig godt. Salaten lager en på 45 sekunder, og boksen er jo kjapp å åpne rett før du skal spise

Fiskegryter er også digg…: Min morgenfavoritt er basert på en løk i terninger som freses kjappt i olivenolje, hell deretter boks hakkede tomater over, krydre med cayennepepper og legg deretter 1-2 poteter skåret i tynne skiver oppå sammen med 3-400g torsk eller annen fisk - salt lett over det hele og legg på lokket slik at det får stå å putre til du er ferdig med morgenstellet (for oss gutta tar det ca 15 min inkludert dusjen). Litt prøving og feilig må til mht kryddringen/saltingen, men jeg garanterer at det smaker bra. En slik dose er nok til et par måltider utover dagen.

Hvilke muskelgruppe er du mest fornøyd med?
Har vel egentlig ingen muskelgrupper som er spesielt gode, men har vel heller ingen som er direkte elendige.

Er jo ikke noe kjøttberg, så generelt sett burde det sikkert vært litt mer masse overall, men det er jo OK å kunne ferdes blant folk uten å stikke seg alt for mye ut også da :

Generelt sett er jeg rimelig fornøyd med den strukturen jeg har fått utdelt, selv om ræva godt kunne vært noen hakk mindre……..

Hva er ditt treningstips til nybegynnere
Tja det var det da:
Vær tålmodig, men standhaftig. God utvikling krever at en står på over tid.

Vit at alle kan gjøre store endringer kroppslig, men at noen har lettere for det enn andre. Så ikke mist motet om treningskompisen øker raskere - standhaftighet og kontinuitet er et must for å lykkes på lengre sikt.

Krev å få god oppfølging av treningsveiledere på gymmet. Du har betalt for en vare, og den bør inneholde god oppfølging

 

Vær ikke redd for å be om råd og tips fra andre som har trent en stund

Bruk god tid på å venne deg til treningsformen. Ingenting er så ødeleggende som en skade eller betennelse før en er kommet riktig i gang. Da har det lett for å bli med forsøket.

Når det kommer til den mer reelle treningen så er jeg av den oppfatning at de fleste har godt av en periode i begynnelsen der de trener helkroppsprogram eller i høyden to-splitt slik at de får trent gjennom kroppen moderat 2-3 ganger pr uke. Jeg er også av den oppfatning at denne innledende treningen bør være så enkel som mulig. Å gjøre det for komplisert tror jeg vil drepe treningslysten mer enn den vil fremme den. Helt straighte program der en kjører rutinemessig 8-10 repper opp mot failure er mer enn bra nok. For å få inn øvelsestreningen på ulike øvelser bør programmene endres noe fra tid til annen


Øyvind er medlem i forumet hvor han kaller seg Tricepsman.


Snart nytt nummer

Diverse01.07.201126

Sikre deg dagens utgave med Øyvind Fjeldseth som er på cover!

Øyvind Fjeldseth

Intervju30.09.201019

Øyvind er tilbake på scenen under NM og stiller i klassen +100 kg til lørdag.

Kun 8 kilo mellom bildene

Intervju25.04.2013593

Andreas Gulbrandsen kom i superform.

Greske Andreas Santorinios er klar

Intervju21.03.2013135

Se bilder og intervju.

Snart nytt nummer

Diverse01.07.201126

Øyvind Fjeldseth

Intervju30.09.201019

Kun 8 kilo mellom bildene

Intervju25.04.2013593

Disse kosttilskuddene er glemt for mange, men som alle bør ta.

5 digge middager med cottage cheese

Kosthold09.08.2021270

Cottage cheese er blitt en svært populær matvare!
Det er en risiko forbundet med treningen og løftene man utfører
Det finnes så mange gode varianter av middagskaker enn bare karbonadekaker.

5 fordeler med stående leggpress

Trening28.06.202153

Det er mange fordeler med å trene leggene dine. Se her!