Trening av nakke

Trening26.07.2013Rita Immerstein191

Sliter du med å bygge nakke?

Smerter i nakken opplever 7 av 10 personer. Årsakene er diffuse, men ensidig belastning, monotone arbeidsoppgaver eller brå og uventede bevegelser kan fremkalle smerter i nakken. De fleste som sliter med nakkeproblemer har ofte også en dårlig utholdenhet i nakkemuskulaturen. Forskning og undersøkelser gir ingen entydige svar, men styrketrening ser ut til å ha best effekt i forhold til å redusere og forebygge nakkeproblematikk. Her presenteres enkle forebyggende tiltak og styrkeøvelser som involverer nakkemuskulaturen.

Nakkemuskelen, m.levator scapula har som funksjon å løfte skulderbladene. Muskelen som kalles skulderbladløfterne springer ut fra bakre del av 1. til 4. halsvirvel og er festet på øvre mediale kant av scapula.

Styrketreningsøvelser som involverer nakkemuskulaturen

Militærpress og nakkepress er to øvelser som involverer nakkemuskulaturen. Nakkepress innebærer at vektstangen løftes opp bak hodet, mens militærpress utføres med løft foran ansiktet og over hodet. En vanlig anbefaling er å primært benytte militærpress framfor nakkepress for å unngå at skulderleddet presses i absolutt ytterstilling. Faren for impingement øker(sener som presses sammen). Noen er mer disponert for dette enn andre og hver enkelt bør utvise eget skjønn ved valg av øvelser.

Andre varianter av disse øvelsene er pushpress(kombinasjon av nakke/frontpress, og nakke/kick støt), samt nakkepress med manualer. Stående opptrekk til haka og skulderhev(shrugs) med stang kobler også naturligvis inn skulderbladløfterne. Deltahev til siden forutsetter innkobling av nakkemuskulaturen som bidrar til løft i skulderbladene.

En studie med 48 kvinner med langvarige nakkesmerter ble delt inn i 3 grupper og den gruppen som trente spesifikke styrkeøvelser 3 dager i uken i 20 minutter opplevde en markert smertereduksjon med varig effekt etter at treningen var avsluttet. Gruppen som syklet på ergometersykkel merket kun en liten endring, mens den 3. gruppen kun fikk informasjon om helsefordelene ved å trene. Øvelsene under styrketreningsperioden var stående roing, sidehev, omvendt flies, skulderløft og shrugs. Selv om det kreves flere studier knyttet til nakkesmerter og reduksjon av disse, viser studier så langt at styrketrening sannsynligvis er det beste for å redusere nakkeproblemer.

Det anbefales enkle og effektive grep for å redusere nakke- og skulderplager. En bevisst holdning i overkroppen, samt tøying, jevnlig bevegelse og en tilpasset arbeidssituasjon kan bidra til å unngå nakkeproblematikk. Spesielt erfares det at kontorarbeid bidrar til en forkortet brystmuskulatur og en forlenget muskulatur på øvre del rygg. Dette belaster nakkeområdet. Dessuten lønner det seg å unngå å ligge på magen. Tøyning av nakkemuskulaturen kan i tillegg anbefales, men har smertene vedvart over lang tid kan det lønne seg å få behandling hos fysioterapeut eller kiropraktor. Det er sjelden at nakkesmerter er farlige og den viktigste forebyggingen og egenbehandlingen er styrketrening, bevegelse og lett tøyning. 

 

 

Kilder:
Raastad T. m.fl(2010) Styrketrening - i teori og praksis, Olympiatoppen, Oslo: Gyldendal Norsk Forlag AS

Østerås H.(2011) Styrketrening mot nakkesmerter, Nettside:
http://www.trening.no/styrke/3838.o2.html

Sharma S. S(2010) Nakkesmerter, Nettside:
http://www.nettdoktor.no/sykdommer/fakta/nakkesmerter.php

 

 


Rita Immerstein 

Rita har mer enn 20 års erfaring fra sportssenterbransjen og er sertifisert aerobic-, trx- og grid instruktør og deltar aktivt i fitness- og kroppsbygger konkurranser. Hun har master i helsefremmende arbeid, ernæringsutdanning og solid erfaring med diett og styrketrening.

Slik løser du opp nakkesmerter

Trening29.05.201838

Får du nakkesmerter i løpet av en dag? Slik hindrer du det.

16-åring med Monsternakke

Diverse11.03.201853

Denne hittils ukjente 16-åringen har en enorm nakke- og halsregion.

Prøv stående omvendt kryssdrag

Trening21.09.201557

Bygg større skuldre med denne isolasjonsøvelsen.
Stående drag til hake er en god øvelse for skuldre.

Slik løser du opp nakkesmerter

Trening29.05.201838

16-åring med Monsternakke

Diverse11.03.201853

Prøv stående omvendt kryssdrag

Trening21.09.201557

Disse kosttilskuddene er glemt for mange, men som alle bør ta.

5 digge middager med cottage cheese

Kosthold09.08.2021270

Cottage cheese er blitt en svært populær matvare!
Det er en risiko forbundet med treningen og løftene man utfører
Det finnes så mange gode varianter av middagskaker enn bare karbonadekaker.

5 fordeler med stående leggpress

Trening28.06.202153

Det er mange fordeler med å trene leggene dine. Se her!