Mai er høysesong for festligheter, nydelige kaker og søte desserter

Kosthold15.05.2017Fride Skjønsberg47

Bringebærgele med vaniljesaus til barna og suksessterte til de voksne. Det blir helt klart en suksess!

Mai er festmåneden på løpende bånd: fridagene, grunnlovsdagen, pinseaften og for mange avslutningsarrangement her og der. Her er dessertene du kan servere, og kakene du kan ta med på festlige lag.

- Oppskriftene gjort litt lettere og sunnere 

Pavalova

Den perfekte sukkerfri marengskaken til 17.Mai.
Med nydelig vaniljekrem og friske jordbær, bringebær og blåbær.

Ingredienser til marengsbunn:
6 eggehviter
5 dråper vaniljeessens
2 dl sukrinmelis
2 ts maisenna (kan erstattes med potetmel)
1 ts hvitvinseddik (for seig konsistens- kan utelukkes)
bitte liten klype salt

Slik lager du marengsbunn:
Forvarm ovnen på 180 grader.
Pisk eggehviter, sukrinmelis og salt hvitt og stivt.
Bland inn maisenna og vanilje essens.
Tilsett deretter hvitvinseddik og rør forsiktig.

Ta frem to bakebrett og lag 1 sirkel med røre på hver av dem. Stek deigen i ca. 30 min. Dette vil variere fra ovn til ovn. Deigen skal bli stiv, men være seig inni.

Ingredienser til vaniljekrem:
3 dl melk (soyamelk, mandelmelk kan brukes)
3 dl fløte (soyafløte kan fint brukes)
4 eggeplommer
1 stk vaniljestang (frøene)
1-2 ts maisenna
1 ss sukrinmelis

Slik lager du vaniljekrem:
Vips fløte til krem sammen med sukrinmelis og frøene fra vaniljestangen. Settes i kjøleskapet.
Finn frem en ny bolle og visp eggeplommer til luftig konsistens.
Tilsett maisenna og sukrinmelis.
Varm opp eggeplommeblandingen på svak temperatur under omrøring. Når du ser det bobler setter du blandingen til side og deretter setter den i kjøleskapet.
Når den er nedkjølt blander du kremfløten forsiktig inn i eggeblandingen.

Ingredienser til topping:
2 boks friske blåbær
2 boks friske bringebær
1 boks friske jordbær

Fordel vaniljekremen over marengsbunnen og topp med bær. 

Jordbærgele med hjemmelaget vaniljesaus

Frisk og lett dessert fri for sukker og rik på smak!

Ingredienser til gele:
4 dl sukkerfri jordbærbærsaft
8 dl vann
1 pakke med friske jordbær
12 plater gelatin

Slik gjør du:
Begynn med å bløtlegge gelatinplatene i 5 minutter. De skal bli mjuke.
Kok opp saft og vann i en kjele. Ta kjelen av platen. Klem vannet ut av gelatinplatene før du har de i kjelen. Rør om i saften til gelatinplatene er smeltet. Hell geleen i små dessertskåler eller ha den i en stor form.
Avkjøl geleen litt og tilsett så jordbær i formen(e).
Sett gelen i kjøleskapet til den stivner.

Ingredienser til vaniljesaus:
5 dl melk (du kan også bruke soyamelk med vaniljesmak)
1 vaniljestang (frøene)
5 eggeplommer
50 g sukrinmelis (du kan fint bytte ut sukrinmelis med annen type søtning)
2 ss maisenna

Slik gjør du:
Snitt opp vaniljestangen med en kniv og skrap ut frøene.
Ha melk i en kasserolle og ha i vaniljefrøene. Varm opp vaniljemelken til kokepunktet.
Pisk sammen eggeplommer og søtning til du får en luftig blanding.
Rør deretter inn maisenna.
Tilsett vaniljemelken litt etter litt i eggeblandingen.
Avkjøl i kjøleskap 1-2 timer. 

Suksessterte blir ikke annet enn suksess på kakebordet

En klassikker i festlige lag.

Ingredienser til nøttebunn
140 g mandler (kan byttes ut med solsikkekjerner eller havregryn)
4 eggehviter
50 g sukringold
50 g sukrinmelis

Slik gjør du:
Ha mandler i en foodprosessor og kjør til de er helt malt. Tilsett sukrinmelis og sukringold.
Pisk eggehviter stivt. Vend eggehvitene inn i finmalte mandelblanding.
Ha røren over i en rund form (24 cm i diameter).
Stekes på 160 grader i ca. 30 minutter.
Avkjøl.

Ingredienser til krem:
4 eggeplommer
1 dl fløte (kan byttes ut med soyafløte)
30 g sukringold
30 g sukrinmelis
1 vaniljestang (frøene)
50 g smør (kan byttes ut med melkefri margarin)
50 g mørk sjokolade

Slik gjør du:
Skjær vaniljestangen på langs og skrap ut frøene med en kniv. Bland sammen eggeplommer, fløte, søtning og frøene i en kasserolle. Varm opp blandingen på middels svak varme. Den skal bli litt tykk i konsistensen. Avkjøl kremen og bland deretter inn smør (rom temperert) med en mikser.
Sett kremen kjølig.

Pynt:
Raspet mørk sjokolade.
Legg nøttebunnen på et serveringsfat. Smør kremen over og topp med raspet sjokolade.

Rullekake med bringebær og vaniljekrem

Søt og sommerlig rullekake fylt med bringebær og krem. Passer perfekt som 17.mai kake.

Ingredienser til krem og fyll:
1 stk vaniljestang bruk bare frøene (kan også bruke vaniljeessens)
5 stk eggeplommer
3 dl melk (kan bruke lettmelk, kokosmelk, soyamelk, manelmelk, rismelk)
1 dl sukrinmelis
1 ss maisenna
300 g bringebær (ferske eller frosne. Du kan også fint bruke syltetøy)

Slik gjør du:
Del vaniljestangen med kniv på langs og skrap ut frøene. Ha disse i en kjele sammen med eggeplommer, melk, søtning og maisenna. Varm opp under omrøring til kremen er blitt tykk. Hell vaniljekremen over i en bolle og sett den kjølig.

Ingredienser til bunn:
4 stk store egg
1 dl sukrin
50 g mandelmel (kan byttes ut med hvetemel, kokosmelk, soyamel)
50 g hvetemel
litt salt
11 ts bakepulver

Slik gjør du:
Pisk sammen egg og sukrin til du får en luftig eggedosis. Ha i mel, salt og bakepulver og rør til du får en glatt røre.
Finn frem en stekeplate med bakepapir. Smør røren utover bakepapiret med en slikkepott. Sett brettet midt i ovnen i ca. 5-7 minutter. Steketiden vil variere fra ovn til ovn, så følg med underveis.

Fukt et ark bakepapir og dryss litt søtning over.
Hvelv den ferdige rullekaken over på det fuktige bakepapiret og la langpannen ligge over rullekaken til den er blitt kald. Fjern det bakepapiret som var inne i ovnen.
Mos bringebærene lett med en gaffel i en bolle.
Smør et tynt lag med moste bringebær og vaniljekrem og rull kaken sammen.
Bruk gjerne det søtede bakepapiret som en hjelpende hånd.
Pakk deretter kaken inn i bakepapiret og sett den kjølig til servering.

Hjemmelaget iskrem med bær og sjokolade topping

Iskrem slår aldri feil! Denne er uten sukker og kunstig tilsetninger.

Ingredienser:
1 stk vaniljestang
10 stk eggeplommer små
50 g sukringold
50 g sukrinmelis
5 dl fløte (havre og soya -fløte kan også brukes)
100 g sjokolade
1 boks bringebær
1 boks blåbær
1 boks jordbær
4 kiwi i skiver

Slik gjør du:
Begynn å splitte vaniljestangen i to på langs og skrap ut frøene.
Ha eggeplommene og søtning i en bolle. Visp til du får en lett eggedosis.
Finn frem en ny bolle, og ha i fløten og vaniljefrøene. Visp til krem.
Bland forsiktig inn vaniljekremen i eggedosisen.
Hell isen over i passe form og sett i fryseren.
Server vaniljeisen med raspet sjokolade, frukt og bær.
Tips: rør i isen under frysing slik at du lettere unngår iskrystaller.

God feiring 


Fride Skjønsberg 

Fride er faglig dyktig og formidler sitt budskap på en forståelsesfull måte. Hun er utdannet personlig trener og kostveileder gjennom Active Education. Fride er lidenskapelig opptatt av kosthold og er også selv aktiv med trening.

Prøv en av disse 4 proteinkakene som musklene dine vil elske.

Bærbonanza

Kosthold14.08.201723

August er høysesong for bær.
Ida fra Idas fristelser og Martin Norum kombinerer kos og trening og baker en sunn musli og usunn kake.

Kakene som bygger muskler

Kosthold03.06.20151815

Kaker er ikke lengre ensbetydende med masse sukker.

Bærbonanza

Kosthold14.08.201723

Patrick Johansen er en 20 år gammel gutt fra Momoen i Aurskog-Høland som gikk ned 40 kg
Se hvordan det gikk med resten av landslaget.
Hun startet å trene da hun var 56 år gammel!

Det norske landslaget er i form

Styrkeløft18.11.2017171

Styrkeløft-VM i Pilsen.
Prøv en av disse 4 proteinkakene som musklene dine vil elske.