5 deilige retter med ferske og nydelige råvarer

Trening12.09.2019Fride Skjønsberg6

Her får du inspirasjon til oppskrifter med noe av det høsten har å by på

Høsten er kanskje den beste tiden på året for matglade og hobbykokker. Naturen er full av ferske og nydelige råvarer. Det er en fantastisk tid for å samle venner og familie inne rundt kjøkkenbordet. La deg inspirere av disse middags-rettene. 

Vegetarisk curry med squash

5 porsjoner

Ingredienser
1 ss Koriander
1 ss ingefær revet
1 ts kanel
1 ts paprikapulver
1 ts gurkemeie
1 ts spisskummen
1 ss peanøttsmør
1 klype salt og pepper
1 løk
2 gulrøtter
4 squash
2 bokser hakkede tomater
3 dl kokosmelk
1-2 ss olje
1-2 dl vann
Serveres gjerne med kokt som tilbehør
(Fersk koriander til å strø over)

 

Slik gjør du:
Ha alle krydderiene i en bolle. Finhakk hvitløk, riv ingefær og bland det sammen med krydderblandingen.

Rens og finhakk løk. Vask og skjær squash og gulrøttene i passe store biter. Ha litt olje i en stekepanne og stek løken sammen med squash og gulrøttene. Ha i krydderblandingen og peanøttsmør. Stekes til løken er mjuk.
Ha i hakkede tomater, kokosmelk, vann og smak til med salt og pepper.
La curryen småkoke på lav varme i 5-10 minutter. Server med ris og toppes med frisk koriander. 

Brun lapskaus med gresskar

4 personer

Ingredienser:
600g storfekjøtt (for eks høyrygg uten bein)
1 løk
3 stk gulrot
1 sellerirot
500 g gresskar
5 dl kraft (okse)
salt og pepper etter smak
2ss smør til steking
frisk timian til pynt

Slik gjør du:
Skjær storfekjøttet i terninger.
Skrell og skjær løken store biter.
Varm en stekepanne med smør og ha i kjøttet og løken. Stek i flere omganger til kjøttet er brunt. Tilsett salt, og pepper og kraft og la det koke på svak varme 1 times tid.

Vask, rens og skjær grønnsakene i like store terninger som kjøttet.
Varm en stekepanne med smør og stek grønnsakene 2-3 minutter for så å ha grønnsakene i kjøttgryten. Stekes i 30 minutter til grønnsakene er møre og til lapskausen er middel tykk.
Smak til med salt og pepper. Topp med frisk timian. 

Bakt søtpotet med sprøstekt bacon og kesam

4 porsjoner

Ingredienser:
4 store søtpoteter
½-1 boks kesam (eller creme fraiche/rømme)
1 pakke bacon (i biter)
2 ss gressløk (finhakket)
1-2 dl ost (revet)

Slik gjør du:
Sett ovnen på 200 grader.
Vask søtpotetene og stikk små hull med gaffel i hver av dem.
Dekk et stekebrett med aluminiumsfolie, legg hele søtpoteter i ovnen. La de ovnsbakes i ca. 45 minutter. Søtpotetene skal bli helt møre. Steketiden kan variere etter hva slags ovn du har og hvor store søtpotetene er.
Stek bacon sprøtt i en stekepanne.
Når det er igjen ca. 10 minutter av steketiden tar du ut potetene fra ovnen, skjærer de i to og strør over ost på hver halvdel. Sett de inn igjen. Søtpotetene er ferdig stekt når osten er smeltet.
Dander søtpotetene på fat, topp med sprøstekt bacon, kesam og hakket gressløk.

Kremet løk og soppsuppe

4 porsjoner

Ingredienser:
600 g fersk sopp (valgfri)
2 ss smør
1 feddhvitløk
1 stk løk
1 stk purre
1 ss mel
en klype salt og pepper (etter smak)
1,5 dl creme fraiche
7 dl vann
½ buljongterning
5 dl melk
(serveres med godt brød)

Slik gjør du:
Vask, skrell og skjær sopp i skiver. Finhakk hvitløk. Skrell og skjær løk i små terninger.
Varm en stekepanne med litt smør, ha i sopp, hvitløk og løk. Stek i 4-6 minutter. Ha i mel og hell i melk og vann med buljong. La suppen koke på svak varme i 2-3 minutter.
Rør forsiktig inn creme fraiche.
Smak til med salt og pepper.
Server suppen rykende varm og server gjerne med brød ved siden.

Elgburger med høstens ferske tilbehør

4 porsjoner

Ingredienser:
600-800g elgkjøtt (kjøttdeig)
salt etter ønske
pepper etter ønske
1 egg
1 ss potetmel
1-2 ss smør til steking
timian (frisk)
hamburgerbrød
salatblader
rødløk
sopp
50 g tyttebær
50g rømme
1 ts sukrin eller sukker

Servers gjerne med ovnsbakte båtpoteter med salt og pepper.

Slik gjør du:
Ha elgkjøtt, salt, pepper, egg og potetmel i en bolle. Bland alt godt sammen.

Form fire til seks burgere med hendene. Varm en stekepanne med litt smør, og ha i burgerne. La burgerne får en fin stekeskorpe på begge sider.

Vask og skjær sopp i skiver. Varm en ny stekepanne og tilsett litt smør. Stek soppen mjuk.

Bland sammen tyttebær, søtning/sukker og rømme.
Rens og skjær løken i tynne skiver.
Vask salaten og riv blader.

Dander burgerne i brød med salat, tyttebær-rømme, sopp og rødløk. Nytes sammen med ovnsbakte poteter.


Fride Skjønsberg 

Fride er faglig dyktig og formidler sitt budskap på en forståelsesfull måte. Hun er utdannet personlig trener og kostveileder gjennom Active Education. Fride er lidenskapelig opptatt av kosthold og er også selv aktiv med trening.

Det er ikke så lett å velge riktig mat når du er på farten: møtebooking, tog stasjon, flyplassen, ut å reise m.m. byr på utfordringer.

Pepperkaker uten sukker

Kosthold14.12.201820

Sjekk ut disse digge juletradisjonene gjort mye sunnere!

9 søte oppskrifter uten sukker

Kosthold12.12.20187

Deilige kaker, konfekter, desserter m.m. helt uten sukker.

Hverdagsmat med julesmak

Kosthold07.12.20185

Dette er vanlig hverdagsmat med en tvist av julesmak.

Pepperkaker uten sukker

Kosthold14.12.201820

9 søte oppskrifter uten sukker

Kosthold12.12.20187

Disse kosttilskuddene er glemt for mange, men som alle bør ta.

5 digge middager med cottage cheese

Kosthold09.08.2021270

Cottage cheese er blitt en svært populær matvare!
Det er en risiko forbundet med treningen og løftene man utfører
Det finnes så mange gode varianter av middagskaker enn bare karbonadekaker.

5 fordeler med stående leggpress

Trening28.06.202153

Det er mange fordeler med å trene leggene dine. Se her!