Snart et nytt år med kraftsport

Strongman27.12.2007Egil Berli-Johnsen2

Vi står foran et nytt år med kraftsport, kroppssport og trening. Den store majoriteten av dere som leser dette stykket har en plan for de 12 månedene som følger.

Enten det er store konkurranser, hard trening eller diett som står på fokus.jpgprogrammet, så har dere sannsynligvis allerede bestemt dere for hvordan det neste året skal bli.

Allerede i februar skal de første 10 i ilden på Fitnessmessa, hvor årets første strongmankonkurranse avholdes. Måneden etter er det duket for den årlige Kristiansand Showlift Open, hvor strongmenn har sin siste sjanse til å kvalifisere seg for Norges Sterkeste Mann 2008 i slutten av mai. Kampen om tittelen har aldri vært hardere. Måneder med trening, nerver og forbredelse vil kuliminere i 4 timer med smertefull konkurranse hvor flere hundre tusen tv-tittere vil få se dine prestasjoner, tabber og svakheter. Det kan bare bli én Norges Sterkeste Mann.

I slutten av mars er det duket for NM i styrkeløft, noe som betyr at 20 uker med forbredelser er over for ca 80 styrkeløftere, og det er på tide å vise hva det siste året med trening har gjort. Noen fortsetter sin stadige forbedring, noen har vært skadet og er tilbake litt under sitt beste. Andre igjen er lagledere i trenerstigen til NSF og jobber knokehuden av seg for å tilfredsstille utøvere, Dietmar og ikke minst sine egne krav til lagledelse. I samme periode skal de norske vektløfterne avgjøre tittelfordelingen under sitt NM. Vektløfterne som er de mest sindige og anonyme i å bauske sin fortreffelighet på diverse fora og kanaler er de eneste som har mulighet til å komme til olympiaden med sine prestasjoner.

DSC_7898.jpgI April reiser Arild Haugen og Espen Aune til England for å delta i EM i strongman.
På sommeren kommer Grand Prix stevnene i bygging og fitness, Benkpressernes internasjonale stevner, WE Cup i styrkeløft, VM i styrkeløft og flere småstevner i Strongman.

Høsten vil følge, med sitt NM i bygging og fitness, Norges Sterkeste Kvinne og flere styrkeløftstevner og strongmankonkurranser. Byggerne begynner sine dietter opptil 20 uker før sine show, og alle årets uker preges av trening 4 til 6 dager i uken.

Styrkeløftere i seriøse treningsregimer har 8-12 uker med program før årets hovedkonkurranse. Til tross for en relativt lav treningshyppighet med tre økter i uken, så må enhver styrkeløfter i fremgang øke sin totale treningsbelastning fra år til år.

Enkelte Strongmanutøvere har konkurranser i hvert kvartal dette året, på samme måte som fjoråret, noe som begrenser muligheten for skikkelig oppkjøring og restitusjon. Øvelsene er forskjellige fra konkurranse til konkurranse, og ens egen utstyrsbeholdning begrenser muligheten til å trene like godt på alle momentene.

Det fitnessutøverne mankerer i tung IMG_7659.jpgbasetrening, balls to the wall-trening og smertefulle konkurranser, det tar de igjen i å være blant de som blir vurdert på den mest kritiske måten av oss. I få andre konkurranseformer stiller man seg så lagelig til for hugg. Kroppsvekt, harmoni, symmetri, farve, eleganse, posering, utseende, fettprosent, volum og mange andre ting ved deg som utøver er gjenstand for lys, lupe og kritikk.

Dere er utøvere i individuell sport, stort sett alle sammen som konkurrerer her. Vektløfterne, Styrkeløfterne, Strongmen, Byggere og Fitnessutøvere. Alle har dere store utfordringer foran dere. Hard formtopping, tøffe forbredelser, vonde dietter, sviktende formkurver og voksende nerver. Dere har ingen andre å skylde på enn dere selv hvis dere ikke presterer i året som kommer. Det er det som gjør at hver enkelt av dere har min fulle respekt.

Til deg som leser dette og IKKE har noen konkurranser du skal delta på i år, men som trener likevel, du har også min respekt. For hvor vanskelig må det ikke være å følge treningsplan, kostholdsregime og formutvikling UTEN å ha en konkurranse, påmelding og resultatliste å prestere for. Du jobber bare for deg selv og mot deg selv. Ingen applauderer og ingen tar bilder. Du, den ensomme curler, har vel så store utfordringer foran deg i året som kommer, som de aktive utøverne.

Stå for det du tror på, kjemp for det du mener er rett og støtt andre i sine kamper. Tren hardt, tren smart, vær ekte og vær ærlig. Dette året kommer aldri om igjen, det vil være vårt eneste 2008. Gjør ting på riktig måte for deg, og gjør dette året til det beste i din karriere.

 

 



Og når dere gjør akkurat det... ha respekt for hverandre og hverandres utfordringer. Det er ikke bare DU som trener hardt, det er ikke bare du som må gjøre offer både på hjemmebane og i jobbsammenheng. Du er ikke alene om å satse seriøst på det du liker, så ikke gjør deg selv ensom ved å rakke ned på andre. Sett ikke deg selv og din sport i et dårlig lys ved å være en ufin og nedlatende, selvsentrert nisjeutøver. Se bredden i kraftsportmiljøet ved å se likhetene i utfordring og treningsinnsats mer enn å se forskjellene i konkurranseform og organisering.

Måtte det forummedlemmet som kjemper seg gjennom en livsstilsendring og trener seg opp til det som var målsetningen få like stor kred for dette, som Richard Skog får for sine prestasjoner i året som kommer. Ikke all prestasjon kan beskrives i resultater, tall og vekt.

God Nytt år, alle sammen!


Vi viser deg et eksempel med brus i hverdagen.

Slik gjør du 2014 til DITT år

Trening06.01.201494

Sett deg mål og oppnå de. Her får du vite hvordan.

Slik kommer du i form i 2020

Trening28.12.20192075

Følg disse 6 rådene for hva du må eller bør gjøre.

Motivasjon: Finn ditt hvorfor

Trening26.12.2013270

Finn ditt hvorfor og svaret som gir deg motivasjon og inspirasjon til å fortsette selv i de bratteste motbakker og tøffeste motgangstider.

Slik gjør du 2014 til DITT år

Trening06.01.201494

Slik kommer du i form i 2020

Trening28.12.20192075

Disse kosttilskuddene er glemt for mange, men som alle bør ta.

5 digge middager med cottage cheese

Kosthold09.08.2021270

Cottage cheese er blitt en svært populær matvare!
Det er en risiko forbundet med treningen og løftene man utfører
Det finnes så mange gode varianter av middagskaker enn bare karbonadekaker.

5 fordeler med stående leggpress

Trening28.06.202153

Det er mange fordeler med å trene leggene dine. Se her!