Fastelavensboller
Trening07.02.2016Fride Marlen Skjønsberg1
Glutenfrie boller med mindre fett
Dette trenger du til 18-20 boller:
- 1 boks kesam (mager)
- 3 dl varmt vann
- 2 ss fiberhusk
- 70 g jyttemel, den blå
- 50 g gjær
- 2-3 ss smeltet smør (kan utelukkes)
- ½ ts salt
- 1 pk Semper finmel, med fiber til grovere boller/rundstykker
- 1 ½ dl sukker
- 1-2 ts kardemomme
Slik gjør du:
- Ha kesam i en bolle og tilsett lunkent vann. Rør dette sammen og tilsett fiberhusk og jyttemel.
La kjøkkenmaskinen gå i 5-6 min. - Blandingen bør nå være fingervarm. Tilsett gjær, smeltet smør, salt, sempermel, sukker og kardemomme etter ønske. Elt dette godt sammen, dekk til og sett til heving i 30 min på et lunt sted.
- Del i passe store biter og trill til boller. Sett på stekebrett med bakepapir, dekk til og la etterheve i ca 40 min.
- Pensle med egg, melk eller vann, for å få gylden farge på bollene. Stekes ved 225 grader på midterste rille i 10-14 min.
Fastelavensboller uten egg og laktose
Disse fastelavensbollene er uten egg og laktose. Det finnes gode kremfløteerstatninger som havrefløte, soyafløte eller krem av kokosmelk.
Hvis du vil ha helt melkefritt kan du bytte til melkefritt smør (margarin). Dersom du bruker "melange uten salt og melk" tilsett litt ekstra salt. Melken kan byttes til vann eller annen melk som tåles, f.eks havremelk, soyamelk, kokosmelk, mandelmelk, rismelk.
Du kan piske krem av fløte alternativene til krem. Eller du kan lage en enkel vaniljekrem av en pose med vaniljekrem uten melk.
Dette trenger du til 8-10 boller:
- 3 ½ dl melk laktosefri
- 100 g smør
- 50 g gjær
- 1 l hvetemel
- 1 dl sukker/ eller sukrin for sukkerfrie boller
- ½ ts salt
- 2 ts malt kardemomme
- Kremfyll:
- 3 dl kremfløte laktosefri, evt. havrefløte, soyafløte
- 1 ss sukker/ sukrin
- 0,5 ts vaniljesukker
Slik gjør du:
- Smelt smøret i en kjele. Hell melken oppi. La melkeblandingen bli lunkent til middels varm.
Smuldre gjæren i en bolle, og bland den med litt av melkeblandingen. Hell i resten av væsken sammen med de andre tørre ingrediensene.
Kna deigen til den blir blank og lett å jobbe med. La den heve til dobbelt størrelse. - Ha deigen over på en melet benkeplate. Del den i 8- 10 like store emner og form boller.
Bollene etterheves straks på et lunt sted og stekes midt i ovnen ved 200 grader i ca. 10-15 minutter. - Avkjøl bollene før de fylles med krem og et dryss vaniljesukker.
Fastelavensboller med sjokoladekrem
Ingredienser til deigen:
- 900g hvetemel
- 1 dl sukker
- 2 ts kardemomme
- 1 pakke fersk gjær
- 100 g smeltet smør
- 4 dl helmelk
- 2 stk egg
Ingredienser til sjokoladekremen:
- 4,5 dl helmelk
- 4 stk eggeplommer
- 150 g sukker
- 2 ss maizenna
- 150 g Freia melkesjokolade eller kokesjokolade
Slik gjør du:
- Bland sammen mel, sukker, kardemomme. Smuldre i gjæren i en kjøkkenmaskin som har eltekrok.
Smelt smøret i en kjele og tilsett melken.
Pisk egget inn i smør/melkeblandingen.
Hell væsken i de tørre ingrediensene og elt på lav hastighet i 10-15 minutter.
Øk hastigheten til middels og elt i 4 minutter til.
Elteprosessen er veldig viktig. Ha tolmodighet, så blir bollene best mulig. - Smør en bakebolle med litt smør og ha deigen oppi. Dekk bakebollen plastfolie og sett på et lunt sted.
La deigen heve til dobbel størrelse, tar ca. 1,5 time. - Elt med hendene i noen minutter til du har en smidig og fin deig. Del deigen i emner på ca 80 gram.
Rull til fine runde boller og plasser 10 stk på hvert stekebrett. Dekk bollene med plastfolie. La bollene etterheve i ca. 45-50 minutter. - Forvarm ovnen til 200 grader. Pensle bollene med egg og stek i 10-15 minutter.
- Avkjøl bollene på rist før du fyller med sjokoladekrem.
Sunn og proteinrik mat når du er på farten
Trening05.03.201913
Pepperkaker uten sukker
Kosthold14.12.201820
9 søte oppskrifter uten sukker
Kosthold12.12.20187