Nyt innhøstingen med disse nydelige oppskriftene

Kosthold20.09.2017Fride Skjønsberg14

Her har du smakfulle forslag på både forrett, hovedrett og dessert.

Nå er det godt å komme inn i varmen, samles rundt kjøkkenbordet, og nyte gode gryter og supper. Retter laget av høstens beste råvarer fra storfekjøtt, og reinsdyrkjøtt til grønnsaker, frukt og bær. 

Forrett

Kremet blomkålsuppe med sprø bacon

- En lett, kremaktig blomkålsuppe servert med sprøstekt bacon.

 

Ingredienser til 4

Du trenger:
• 1 blomkål
• 1 liter vann
• 1-2 terninger buljong
• 1 stor løk
• 2 kopper melk etter ønske (ekstralett, lett, helmelk)
• 3 ss maismel
• 50g smør
• 0,5 ts salt
• 0,5 ts pepper
• 150 g bacon

Slik gjør du:
1. Damp blomkål i en kasserolle eller dampkoker om du har. Stek løk og buljong terninger i vann i 5 minutter. Putt opp i blomkål.

2. Tilsett foretrukken melk i suppen.
Kok suppen og bland inn maismel til foretrukken konsistens og tykkelse.

3. Bland inn smør og smak til med salt og pepper.

4. Stek bacon sprø, la fettet renne av på et kjøkkenpapir.

5. Tilbered og server. 

Jordskokksuppe med kalkunbacon

- Lett, enkel og smakfull suppe med jordskokk og sprø kalkunbacon.

Ingredienser til 4 personer

Du trenger:
• 0,6 kg jordskokk
• 3 små poteter
• 1 gul løk
• 6 kopper vann
• 1 buljong (kylling eller grønnsak)
• 1 kopp fløte
• 1 kopp melk eller vann
• salt og pepper
• 100 g kalkunbacon

Slik gjør du:
1. Skrell og hakk løken, jordskokk og poteter.
2. Tilsett dette i en panne med litt smør, og la det surre i 2 minutter.
3. Tilsett vann med buljong. Kok i ca. 15 minutter, til grønnsakene er møre og fine.
4. Finn frem en stavmikser, og kjør til suppen er glatt.
5. Hell i fløte, vann og melk, og kok opp under omrøring
6. Tilsett salt og pepper etter smak.
7. Skjær bacon i små terninger. Stekes i en stekepanne. Legg bacon på papirhåndklær for å avkjøle og la fettet renne av.
8. Tilbered suppen i en bolle, tilsett bacon og gjerne noen dråper kaldpresset rapsolje. 

Hovedrett

Lammefilet med asparges og gratinert potetmos

- Lammekjøtt er en delikatesse, servert med høstens nydelige grønnsaker blir dette et måltid av ypperste klasse.

 

Ingredienser til 4

Du trenger:
• 1 kg fille av lam
• 1 ts salt
• 1 ts pepper
• 1 ts smør til steking

Potetmos
• 10 stk. poteter
• 3 dl melk
• 1 ts smør
• 1 ts salt
• 1 ts pepper
• 1 ts muskatnøtt
• 1 eggeplomme

Saus

• 1 ts smør
• 1 Finhakket gul løk
• 1 ts pepper
• 1 ts tomatpuré
• 1 ts maisenna mel
• 3-4 dl vann
• 1 kjøttbuljong
• 1-2 dl rødvin
• litt salt, litt pepper

Asparges
• 1 bunt asparges
• 4 skiver parmaskinke
• Litt salt(Kan sløyfes)
• Strø med solsikkefrø (kan sløyfes)
• Olje (kan sløyfes)

Slik gjør du:

1. Lam
Forvarm ovnen til 120 grader.
Ha smør i en stekepanne, tilsett lam og krydre med salt og pepper. Brunes på hver sin side 1 min.

Sett inn kjøttet i stekeovnen, sett også inn et steketermometer.
La kjøttet stå i ovnen til temperaturen er rundt 60 grader.
Ta ut kjøttet. La det hvile i 20 minutter, før du skjærer det i skiver.

2. Poteter
Forvarm ovnen til 220 grader.
Vask, og skrell potetene. kok dem mjuke og fine.
Mos potetene med en stavmikser sammen med de andre ingrediensene. Det skal bli en fyldig og fin stappe. Fordel potetmosen i porsjonsformer. Stek i ovnen i ca. 10 min.

3. Saus
Smelt 1 ss smør i en kjele.
Skrell og finhakk løk.
Stek løk, tilsett pepper og tomatpuré og la det småkoke i 4 minutter. Bland inn mel og vann til du får perfekt konsistens og tykkelse på sausen. Smak til med salt og pepper. Tilsett så buljong og vin.
La sausen småkoke i ca. 15 minutter.

4. Asparges
Vask asparges.
Kok de i lett saltet vann ca. 2 minutter. Du kan også dampkoke de.
Snurr rundt skinke og legg dem på et fat. Du kan også drysse over solsikkefrø, olje og salt.

Reinsdyrfilet med kantareller, potetpuré servert med solbær og tyttebær saus

- Reinsdyrkjøtt er en av de mest eksklusive råvarene Norge har å by på. Det er vilt, magert og utrolig smaksrikt.

 

Ingredienser til 4

Du trenger:

• 800 g reinsdyrkjøtt
• 400 g kantareller
• 1 boks rømme
• 2 sjalottløk
• 2 gulrot
• 1 hvitløk
• 1 l rødvin
• Fond eller buljong
• 50g smør
• 1 dl solbær
• 1 ss sukker
• 1 ss vann
• 600 g mandelpoteter
• 600 g nepe
• 100 g smør
• 1 dl melk
• 1 dl tyttebær
• 1 bunt frisk timian

Slik gjør du:
1. Reinsdyr filet:
Stek indrefilet i en varm panne med smør, timian, salt og pepper på 2 min begge sider.
Sett inn et steketermometer.
Legg indrefilet i ovnen på 95 grader til temperaturen inne er 56 grader og la indrefilet hvile (gjerne i folie).

2. Kantareller:
Vask sopp og skrell løk. Tilsett smør i en stekepanne, stek sopp og sjalottløk, til de er møre.
Tilsett rømme, la det varmes, men ikke la det koke.
Smak til med salt og pepper evt. mer timian.

3. Rødvinssaus:
Tilsett smør i en ny panne. Vask grønnsakene.
Stek løk, hvitløk, og gulrøtter.
Tilsett salt, pepper og timian for smak.
Tilsett vin og fond eller buljong.
Kok opp solbær, sukker og vann. Tilsett i sausen.
Rør inn maisenna, til du får passe tykkelse.
Strø over tyttebær.

4. Puré:
Vask og skrell potetene og nepene.
Kokes i lettsaltet vann til de er møre og fine.
Sil av vannet. Kjør grønnsakene i en foodprosessor, eller med stavmikser.
Tilsett melk og smør. Krydre med salt og pepper.

Elghakk med potetstappe, kantareller, gulrøtter og rørte tyttebær

- Magert og mørt kjøtt med mye smak, denne tradisjonelle retten vil alle like.

 

Porsjoner til 4

Du trenger:
• tyttebærsyltetøy
• 5 dl tyttebær
• 1 dl sukker

Elghakk
• 600 g grovkvernet elgkjøtt
• 1 ss smør
• 2 løk
• 3 stk. laurbærblader
• 3 stk. einebær knuste
• 2 stk. gulrot
• 200 g kantareller
• 0,5 ss soyasaus
• 2 dl buljong eller kraft etter ønske
• 1 dl vann
• 1 dl rødvin
• 6 dl matfløte
• litt salt og pepper
• frisk persille
• Gulrot til pynt

Slik gjør du:
1. Tyttebær og poteter
Bland sukker og tyttebær i en bolle. Kok opp under omrøring til sukkeret er oppløst. Sett kaldt.
Kok opp potetene og la de koke til de er møre.
Bruk en stavmikser og lag mos av potetene.

2. Elghakk
Vask, skrell og hakk løken.
Stek løken i smør til den blir gylden. Sett til side.
Vask og skrell sopp. Finn en ny panne, tilsett litt smør og stek den til den er blitt gylden.
Vask og skrell gulrot i terninger.
Bland så sammen løk og sopp og gulrot og la dette stekes noen få minutter sammen.
Brun elgkjøttet i en ny stekepanne med litt smør.
Tilsett så rødvin, kraft, vann, einebær og laurbærblad.
Ha alle ingrediensene sammen i kasserollen.
La dette koke på svak varme i ca. 10-12 minutter.
Tilsett deretter løk, sopp, fløte, soyasaus.
Smak til med salt og pepper.
La koke i 15 - 20 minutter. Fjern einebær og laurbærblad før servering.
Serveres med tilbehøret.
Dessert
- Norsk frukt og bær smaker fantastisk. Moden, fyldig og smakfull. Disse dessertene setter standarden til et hvert høst-måltid.

Eplekake med hjemmelaget vaniljekesam-is

- Lett, enkel og superrask dessert.

 

Du trenger:
• 100g smør
• 2,5 kopper mel
• 2 ss melis
• 1 ss kaldt vann
• 100g smør (mykt)
• 2 dl sukker (eller søtning etter ønske)
• 1 vaniljestang (eller vaniljedråper)
• 4 egg
• litt finrevet skall av sitron
• 1 ts bakepulver
• 6 epler
• 2,5 dl mel
• 1 dl melis (eller annen søtning)
• 1 ss vann
• 1 ts kardemomme
• 1 ts Kanel
• 800 g Vaniljekesam (settes i fryseren)

Slik gjør du:
1. Forvarm ovnen til 175 grader.
2. Miks sammen smør og sukker lett og luftig i en mikser.Rør så inn eggene. Ha i sitronskall, og vanilje.Bland inn bakepulver og mel, rør om.
3. Vask og skrell eplene, ta ut kjernen. Del eplene i båter/skiver.
Ha gjerne litt sitronsaft over eplebåtene, så unngår du at blir brune.
4. Hell røren over i en rund form, ca. 24 cm i diameter. Fordel eplebåtene rundt i en sirkel i formen.
5. Strø over litt sukker/søtning, kardemomme, og kanel.
6. Stek kaken på nederste rille i forvarmet ovn (175 grader) i ca. 55-60 minutter.
7. Server eplekake lun og fersk med hjemmelagd vaniljekesam-iskrem.

Vanilje- pannacotta med søte bær

- Søt, frisk og lett avslutning på et fantastisk måltid.

 

Til 4 porsjoner

Du trenger:

Pannacotta
• 3 dl fløte
• 1 dl melk
• 1 dl sukker eller søtning
• 1 stk. vaniljestang
• 4 ark med gelatin
• 1 dl kesam vanilje

Bær
• 2 dl vann
• 1 dl sukker eller søtning
• 1 stk. vaniljestang
• limeseller sitronskall
• 800 g bær, blandet (bringebær, blåbær, bjørnebær, rips etc.) 

Slik gjør du:
1. Pannacotta
Del vaniljestangen i to og skrap ut frøene.
Kok opp fløte, melk, sukker, og frø under omrøring. Kok 1 min.
Så legger du 4 gelatin ark i bløtt (kaldt vann). Der skal den ligge til den blir helt mjuk (ca. 5 minutter). Klem ut vannet. Ta melkeblandingen av platen og ha gelatinen i blandingen. Rør om.
Hell i vaniljekesam når gelatinen har smeltet.
Hell over i fine glass og sett glassene deretter inn i kjøleskapet før servering.

2. Bær
Kok opp vann, sukker, vanilje og bær under omrøring. Avkjøl.
Finn frem pannacotta-blandingen og fyll opp det halve glasset med bær.


Fride Skjønsberg 

Fride er faglig dyktig og formidler sitt budskap på en forståelsesfull måte. Hun er utdannet personlig trener og kostveileder gjennom Active Education. Fride er lidenskapelig opptatt av kosthold og er også selv aktiv med trening.

Tipsene som holder kroppen i gang i høst.
Nå går det raskt mot jul, og det er på tide å fylle kakeboksene med søte fristelser.

6 nydelige og sunne desserter

Kosthold11.10.2017136

Dette er høstens søteste fristelser - sunnere desserter.

Lasagnebacon på spisedagen

Kosthold23.08.201721

Denne lasagnen er wrapped i bacon og er en kaloribombe, men smaker himmelsk godt!

6 nydelige og sunne desserter

Kosthold11.10.2017136

Se forvandlingen til 13 personer

Diverse17.12.201724

De har alle en ting til felles og det er viljestyrke og disiplin.

Syntholmannens armer sprakk

Diverse16.12.201782

Den russiske Kirill Tereshin sine armer sprakk.
Grønnsaker er noe alle burde spise mer av.

7 tips for bedre hip thrust

Trening14.12.201756

Få bedre utbytte av hip thrust ved å følge disse rådene.

Terminator is back

Diverse13.12.2017397

Nå kommer det ny Terminator film med Arnold Schwarzenegger.