6 nydelige oppskrifter med høstens grønnsaker

Kosthold08.10.2018Fride Skjønsberg8

Her får du sunne og næringsrike oppskrifter med de norske rotgrønnsakene. De er rimelig i innkjøp og kan brukes til så mangt!

Choriziogryte med rotgrønnsaker

 

Ingredienser til 4 porsjoner

300g chorizio eller annen pølse
2 gulrøtter
1 gul løk
½ kålrot
400g hakkede tomater
2 fedd hvitløk
1 søtpotet
300g kikerter (drenert og skylt)
5 dl vann
1 køttbuljongterning
1-2ss olivenolje
Salt og pepper etter ønske
Litt persille til pynt

Slik gjør du
1. Vask gulrøtter, søtpotet og kålrot. Skjær rotgrønnsakene i passe store biter.
2. Skrell og skjær løk og hvitløk til små biter.
3. Skjær chorizio i biter.
4. Varm en stekepanne og tilsett olivenolje. Stek chorizio i ca. 4 minutter.
5. Finn frem en kasserolle og tilsett olivenolje, gulrøtter, søtpotet, kålrot, løk og hvitløk. La dette steke i 4 minutter til løken er blitt gyllen. Tilsett hakkede tomater, kikerter, vann, kjøttbuljong og chorizio. Kok opp under omrøring i 4 minutter. Sett ned varmen til middels høy temperatur og la gryten koke i 20-25 minutter.
6. Nyt. 

Visste du at: gulrot er rik på betakaroten som blir omgjort til A-vitamin i kroppen vår? I tillegg inneholder gulrot mineralene kalium og jern.

Høstsuppe med kjøtt og smakfulle grønnsaker

 

Ingredienser til 4 porsjoner

200g karbonadekjøttdeig
2 stk poteter
2 stk gulrøtter
50g kålrot
1 stk boks hakkede tomat
1 stk gul løk
1 stk fedd hvitløk
1l grønnsaksbuljong
En stor klype pepper
Smør til steking

Slik gjør du
1. Sett på en stekepanne, ha i smør og brun karbonadekjøttdeigen.
2. Vask og skrell poteter, gulrøtter og kålrot. Skjær de i passe store biter.
3. Skrell og finhakk løken.
4. Tilsett grønnsakene i karbonadekjøttdeigen. Bruk en hvitløkpresse til å presse hvitløksfeddet og tilsett i karbonadekjøttdeigen. Ha i hakkede tomater, grønnsaksbuljong og pepper.
5. La suppen småkoke i 15 minutter. Grønnsakene skal være møre.
6. Smak til med krydder og pepper. Nyt.

Visste du at: kålrot er rik på C-vitaminer?

Ovnsbakt kylling på en seng av grønnsaker 

Ingredienser til 2 porsjoner

5 stk kyllinglår
400g poteter
200g cherrytomater
¼ sellerirot
4 fedd hvitløk
1 stk rød løk
2 ss olivenolje
Timian
Salt
Pepper

Slik gjør du
1. Forvarm ovnen til 180 grader. 
2. Vask og skrell poteter og sellerirot. Del grønnsakene i biter. 
3. Skrell løken og del den i grove biter. 
4. Ha grønnsakene i en form
5. Bruk en hvitløkpresse til å presse hvitløken. Bland sammen hvitløk, olivenolje, salt og pepper og vend det inn i grønnsakene. Tilsett kyllinglårene. 
6. La dette ovnssteke i ca. 60-70 minutter. 
7. Nyt.

Visste du at: sellerirot inneholder vitaminene B og C, samt mineralet kalium?

Ovnsbakte rotgrønnsaker 
(Passer perfekt til lam)

 

Ingredienser til 4 porsjoner

100g potet
100g søtpotet
2 stk gulrøtter
1 stk pastinakk
200 g sellerirot
200g kålrot
2 hvitløksfedd
1 stk rød løk
2 dl fløte
2 dl melk
2 egg
50 g cottage cheese
50 g revet ost.
Salt og pepper

Slik gjør du
1. Vask og skrell potetene, gulrøttene, pastinakk, sellerirot og kålrot. Skjær de i tynne skiver. 
2. Skrell løk og hvitløk, deretter finhakkes de og blandes med de andre grønnsakene i en form. 
3. Finn frem en bolle og ha i fløte, melk, egg og cottage cheese. Bruk en vips til å røre alt godt sammen. Hell blandingen over grønnsakene. Strø over revet ost, salt og pepper. 
4. Sett formen inn i ovnen på 180 grader i ca. 45 minutter. 
5. Serveres som den er eller til ønsket kjøtt.

Visste du at: pastinakk inneholder både A-, B-, og C-vitaminer?

Lammekjøtt servert med stekte gulrøtter, poteter og spinat

Ingredienser til 2 porsjoner

500g lam filet
4 amadinepoteter
2 ss olivenolje
8 baby gulrøtter
2 fedd hvitløk
1 ss smør
1/3 ts rosmarin krydder tørket
100g babyspinat vasket
Rødvinssaus for eksempel Toro

Slik gjør du
1. Forvarm ovnen til 180 grader. 
2. Skjær lammekjøttet i skiver. Krydre lammekjøttet med salt, pepper og rosmarin. Stek kjøttet i 2-3 minutter. Du skal kun steke så kjøttet får en lett stekt skorpe på alle sider. 
3. Vask og skrell potetene og baby gulrøttene. Skjær potetene i passe store biter. Finhakk hvitløksfeddene. 
4. Ha smør i en stekepanne, tilsett potetene, gulrøttene og hvitløk. Stek til grønnsakene er blitt møre. Krydre med salt og pepper. 
5. Lag rødvinssausen som anvist på pakningen. 
6. Ha vann i en kasserolle med litt salt. Tilsett spinaten og kok i 1 minutt. Legg spinaten i en bolle med isvann i 30 sekunder før du lar spinatbladene renne av seg. Varm en stekepanne med litt smør og stek spinaten. Husk å rør slik at ikke spinaten brenner seg fast. Smak til med salt og pepper. 
7. Nyt

Visste du at: Amadinepoteter er en fin kilde til kostfiber, vitamin C og kslium? 

Fyldig gresskarsuppe

 

Ingredienser til 2 porsjoner

200g gresskar i biter
1 stk gulrot i biter
1 fedd hvitløk
1 stk gul finhakket løk
1 ss smør
500 dl grønnsaksbuljong utblandet
Salt og pepper etter ønske
½ ts muskatnøtt
Fersk timian og rømme som topping

Slik gjør du
1. Varm en stekepanne, ha i smør og fres løken. Når løken har blitt blank tilsettes gresskar- og gulrotbitene. Fres alt sammen 2 minutter. Bruk en gaffel til å presse hvitløksfeddet, og tilsett hvitløken i grønnsaksblandingen. 
2. Tilsett grønnsaksbuljongen, salt pepper og muskatnøtt. Kok opp under omrøring i ca. 15 minutter. Gresskarbitene skal bli møre. 
3. Bruk en stavmikser til å mose suppen glatt og fin. 
4. Server suppen med fersk timian og rømme. 
5. Ønsker du en mer spicy suppe kan man tilsette chili eller ingefær.

Visste du at: den oransje fargen til gresskaret skyldes det høye innholdet av betakaroten? I tillegg er gresskar rik på kostfiber og inneholder noe kalium.


Fride Skjønsberg 

Fride er faglig dyktig og formidler sitt budskap på en forståelsesfull måte. Hun er utdannet personlig trener og kostveileder gjennom Active Education. Fride er lidenskapelig opptatt av kosthold og er også selv aktiv med trening.

Disse suppene passer perfekt for deg som vil ned i vekt.

Hot onsdagssuppe

Kosthold08.02.20120

Hot and spicy!
Fyll opp kjøleskapet med fargerike og næringsrike matvarer.

12 matvarer du bør spise mer av

Kosthold19.09.201883

Dette er mat som er fullstappet med gode og sunne næringsstoffer.

Hot onsdagssuppe

Kosthold08.02.20120

Disse kosttilskuddene er glemt for mange, men som alle bør ta.

5 digge middager med cottage cheese

Kosthold09.08.2021270

Cottage cheese er blitt en svært populær matvare!
Det er en risiko forbundet med treningen og løftene man utfører
Det finnes så mange gode varianter av middagskaker enn bare karbonadekaker.

5 fordeler med stående leggpress

Trening28.06.202153

Det er mange fordeler med å trene leggene dine. Se her!