Det perfekte treningsprogrammet - Finnes det?

Trening21.04.2008Børge A. Fagerli31

Det finnes mange gode ferdiglagde programmer der ute, men selv om disse programmene ser bra ut på papiret er det ALDRI snakk om individuell tilpasning. Hvorfor er nettopp det så viktig? Vel, det er hva vi kort skal gå inn på i denne artikkelen.

Når du går i butikken for å handle klær, så regner jeg med at du ikke velger ut klær som ser fine ut, uten å sjekke størrelsen? Det å gå rundt med bukser som er aaalt for store, eller det at du rett og slett ikke får dem på deg fordi de er altfor små er vel ikke akkurat en god investering? Hvorfor ikke? Fordi det ikke passer DEG, selvfølgelig!

Om du tror det er annerledes med trening (og kosthold) så tar du mektig feil, for det er det så absolutt ikke!

Programmer som er ment til å passe alle vil kunne fungere bra og vi har flere eksempler på det, deriblant 5x5 og HST. Dette er programmer som bygger på de nødvendige treningsprinsippene (treningsfrekvens, belastning, volum) og en relativt god implementering av dem alle (les artikkelen 10 tips som vil gi deg bedre resultater allerede i dag for en oppsummering), men er vi alle like? Om alle fikk like god treningseffekt av 3 sett 10 reps eller 5 sett av 5 reps (det skal jo bemerkes at nybegynnere faktisk kan gjøre nettopp det da), kunne vi likegodt lent oss tilbake i godstolen og latt treningsvitenskapen stoppe der den er på nåværende tidspunkt. Sannheten er imidlertid at det IKKE FINNES noe optimalt program som passer ALLE, og dette Perfekte Programmet er noe som heller ikke vil oppstå.

Utøver A vil kanskje kunne tåle et massivt treningsvolum over lang tid og få meget gode resultater av dette, mens utøver B ville blitt overtrent i løpet av 4 uker og ende opp lenger nede enn vedkommende var FØR han/hun startet på programmet!

Utøver B har kanskje lav treningstoleranse, kanskje vedkommende har en masse stress ellers i livet til å produsere en kortisolmengde nok til å erstatte den farmasøytiske industrien! Vil utøver B tåle et høyt volum? Trolig ikke. Vil B tåle en hyppig treningsfrekvens? Antageligvis, men med hvilken intensitet? Vil det fungere over tid? Hvor lang tid vil det gå før vedkommende må ha en deload?

Hva om utøver C bare ønsker å komme seg "i bedre form"; hvor mye kardio kan vedkommende kjøre ved siden av styrketreningen? Hva med intervalltrening? Hvor mye vil C tåle av det? Skal C kjøre høyrepstrening ved siden av?

Hva om utøver D ønsker å legge inn hurtighets- og spensttrening? Skal D gå rett på de mest avanserte øvelsene? Hvilken progresjonsmodell skal D følge? Skal vedkommende kjøre olympiske øvelser i tillegg?

Utøver E er en høy person. Skal vedkommende kjøre knebøy og markløft? Kanskje, men kanskje det er bedre med frontbøy, rumenske markløft og ulike ettbeinsøvelser på grunn av kroppsstruktur? Vi ønsker tross alt å minimere skaderisikoen.

Utøver F har strukturelle problemer og ubalanser. Skal vi gå i gang med et standardisert program uten å implementere forebyggende arbeid og tilpasse øvelser som vil styrke svake områder - som i sin tur vil minimere skaderisikoen? Hvordan gjør vi det da?

Utøver G trenger å forandre kroppssammensetning. Skal vedkommende spise høy, middels eller lavkarb på dietten? Hvor mye fett og protein er hensiktsmessig? Hvor hyppig skal vedkommende spise? Hva med oppkarbinger eller spisedager? Er det behov for det når man er kraftig overvektig? Hva med en mer trent person? Hva gjør vi da annerledes? 

Som du ser er det mange spørsmål man må stille seg. Et generisk og standardisert program vil fungere en viss periode, kanskje fordi det traff nøyaktig dine behov og forutsetninger akkurat da, men de færreste forstår hvordan man justerer programmet eller dietten når resultatene stagnerer. Det er prinsippet om å tilpasse programmet til utøveren, ikke tvinge utøvere til å tilpasse seg programmet...ok, vi ønsker jo adapsjon og tilpasning, men du skjønner forhåpentligvis poenget.

Dette er spørsmål vi i MyoRevolution har kunnskap og erfaring nok til å vurdere, implementere i en plan og justere underveis ut ifra tilbakemeldinger. Vi ønsker rett og slett at våre utøvere til enhver tid skal komme nærmere SITT optimale og individuelle treningsprogram og sin diett for å maksimere resultater, enten det er snakk om slanking og endring i kroppssammensetning, styrkeøkninger og muskler, eller en allsidig sterk, hurtig og spenstig utøver.

Vi formidler denne kunnskapen via personlig oppfølging men også via vårt diskusjonsforum og artikler som vi publiserer på våre websider, og oppfordrer alle som ønsker bedre resultater om å ta kontakt med oss!


Individuelle hilsener

Børge A. Fagerli
Borge@MyoRevolution.com

og

Eirik Sandvik
Eirik@MyoRevolution.com

Coaching Team MyoRevolution

www.MyoRevolution.com
www.EirikSandvik.com

 


Børge A. Fagerli 

Børge er en av Norges mest fremgangsrike og sukessrike trenere. Han regnes som en av de mest kunnskapsrike innen trening og kosthold og har utviklet en rekke konsepter som blant annet myoreps og biorytmedietten.

Lunge og split squats har massevis av fordeler for alle typer idrettsutøvere!
Har du et bra treningsprogram, men velger feil øvelser vil du ikke få optimal muskelvekst.
Sjekk dette programmet!
Legg inn denne treningsøkten om du har dårlig tid eller vil ha en kjapp og effektiv treningsøkt.
Disse kosttilskuddene er glemt for mange, men som alle bør ta.

5 digge middager med cottage cheese

Kosthold09.08.2021270

Cottage cheese er blitt en svært populær matvare!
Det er en risiko forbundet med treningen og løftene man utfører
Det finnes så mange gode varianter av middagskaker enn bare karbonadekaker.

5 fordeler med stående leggpress

Trening28.06.202153

Det er mange fordeler med å trene leggene dine. Se her!