- Hva er bulking?Bulking = bevisst vektøkning (hos personer som driver med vekttrening). De fleste legger i bulke-begrepet at denne vektøkningen skal være forholdsvis betydelig og over en ikke altfor lang tidsperiode, f. eks. 10kg opp på 6 måneder. De fleste foretrekker imidlertid "små-bulking".
Nøkkelpunkt: For å øke i vekt, må du innta flere kalorier enn du forbruker over tid. Formålet er selvfølgelig å øke styrken og legge på seg mer muskler. Ulempen (hvis man overdriver) er at man får en god del ekstra fett å drasse på i samme slengen, som det kan være vanskelig å kvitte seg med etterpå.
- Hva skjer med kroppen når man legger på seg / går i overskudd av kalorier?Nivåene av lagringshormoner, særlig insulin, øker. Nitrogenbalansen blir mer positiv, proteinsyntesen øker, og muskelmassen øker. Samtidig øker fettinnlagringen. Man legger altså på seg både muskler og fett. Bulker man over for kort tid og/eller treningsprogrammet ikke er godt nok, blir det mye fett og lite muskler. Med et fornuftig trening og mer tålmodighet, blir det mer muskler og mindre fett.
- Hva som kan være lurt å spise på bulk?Samme egentlig, bare du spiser
nok til å legge på deg. Et proteininntak på 2-3g/kg kroppsvekt er passe (fra kjøtt, fisk, egg, meieriprodukter m.m.) Kildene til karbs og fett er ikke så nøye på bulk som på deff, men man må spise
mer. Gode karbs-kilder på bulk kan være havregryn, brød, pasta, poteter og ris. Gode fett-kilder er tran, fet fisk, nøtter, frø og olivenolje.
Vektøkningspulver (gainere) som mellommåltider med protein og karbs tilsatt olivenolje er et godt alternativ for de (få) som virkelig sliter med å legge på deg.
- Et eksempel på hvordan et kosthold kan se ut på bulkHvis f. eks. dette er hva du spiser i dag og som du ikke legger på deg av:*Måltid 1: Fire brødskiver med proteinrikt pålegg, et glass melk, et eple, tran, multivitamin
*Måltid 2: 200g kylling, 75g ris, litt salat uten dressing
*Måltid 3: 40g prot og 60g karbs-shake rett etter trening
*Måltid 4: Grei porsjon karbonadedeiglasagne med salat
*Måltid 5: Eggehviteomelett (5 eggehviter)
...så endrer vi f. eks. til:*Måltid 1: Seks brødskiver med proteinrikt pålegg, to glass melk, et eple, tran, multivitamin
*Måltid 2: 300g kylling, 100g ris, litt salat med olivenoljedressing
*Måltid 3: 30g prot og 50g karbs-shake 30 min før trening
*Måltid 4: 60g prot og 100g karbs-shake rett etter trening
*Måltid 5: To greie porsjoner karbonadedeiglasagne med salat
*Måltid 6: Omelett (5 hele egg)
*Måltid 7: 50g prot-shake (kasein) + 5ss olivenolje rett før leggetid
...og jeg lover deg at du legger på deg!!! (...hvis mot formodning ikke: Spe på med enda mer olivenolje!)
- Tips og triks for hvordan legge på seg lettereI prioritert rekkefølge:
*Spis oftere og mer
*Vektøknings-shaker med ekstra olivenolje
*Olivenolje-dressing på salater
*En håndfull nøtter her og der
- Mat som kan hjelpe mot dårlig matlystVeldig individuelt - man må nesten prøve seg fram! Prøv å unngå for mye kaffe og te, som kan dempe matlysten.
- Hvordan trene under bulk? kardio?Bulke-perioden kan man bruke til å sprenge gamle styrkeplatåer: Man har mer energi i kroppen, og kan trene tyngre enn på deff (litt individuelt dette og, selvfølgelig). Mange sett med få reps (f. eks. styrkeløftprogram) er det mange som får bra resultater på. Det samme gjelder HST, DC og tradisjonell splitt-trening.
Til slutt:Overdreven bulking er ikke bra for helsa: Betydelig forøket midjemål øker risikoen for høyt blodtrykk, høyt kolesterol, metabolsk syndrom, sukkersyke, hjerteinfarkt og hjerneslag, for å nevne noe...
H
PS: Diskuter gjerne generelt om bulking i denne tråden.