5 fordeler med stående leggpress

Trening14.05.2018Joachim Pedersen47

Det er mange fordeler med å trene leggene dine. Se her!

Her går vi igjennom de viktigste fordelene med stående leggpress. Dette er ment som et tillegg i programmet og ikke erstatning av nåværende øvelser. Leggtrening kan påvirke prestasjonene når det gjelder styrke og kraf i mange ulike sportsgrener.

Med stående leggpress aktiverer du primært gastrocnemius, en av de to hovedmusklene i leggen. Når du gjør sittende leggpress med knærne bøyd jobber du først og fremst med soleus (begge er avgjørende for en total muskelutvikling). Du kan gjøre leggpress med stang, hantel, smithmaskin, kroppsvekt osv.

1. Ankelstyrke og stabilitet

Ankelstabilitet kan påvirkes av mange faktorer. En av disse er styrken av leggmuskulaturen, som er ansvarlig for plantar-bøyning av ankelleddet. En økning av evnen til å utføre (høy styrke samt raskere muskelsammensetning/kraft) ankelplantar-bøyning kan bidra til å stabilisere ankelen under belastning, løping og andre bevegelser.

2. Prestasjoner i underkroppen

Sterke legger og ankler kan ha en betydelig innvirkning på vår evne til å kjøre tyngre knebøy, dytte på mer vekt (dekkvelt) og til og med skape mer kraftutgang og kraft i bevegelser som krever trippel ekspansjon (cleans, snatches, jerks, push press osv.). Når vi har svake legger eller bare legger som gjør en dårlig jobb ved plantar-bøyning, mister vi noe ankelstabilitet og det reduserer vår evne til å tvinge knær og hofter utover, siden de støttes av foten og grepet på gulvet. Sterke legger kan også utvikles ved å utføre knebøy, pulls og plyometrics.

3. Skadeforebygging

Svake ankler og legger kan skape gangproblemer og stabilitetsmangler under løping, når du står, hopping, når du kjører knebøy osv. Ved å takle ankelinstabilitet og styrke leggene (som med stående leggpress) vil idrettsutøvere få muligheten til å stabilisere seg i atletiske, eksplosive, styrkebaserte bevegelser.

4. Sprint- og løpsprestasjoner

Mens begge disse bevegelsene er svært avhengige av bakside lår og rumpe vil også leggene gi litt muskulær utgang og eksplosivitet (i kort varighet av sprinting). Ved løping kan musklene i leggene eksentrisk belastes for å absorbere noen av kraften og også bidra til å skape bakkereaksjonskraft gjennom kraftig plantar-bøyning

5. Større legger

Stående leggpress kan øke størrelsen på leggene dine (muskelhypertrofi). Mens mange idrettsutøvere vil si at de ikke bryr seg om dette, er det like mange som ikke ville ha noe imot å ha større legger. Enkelt sagt, med et godt kosthold og øvelser bestående av stående leggpress og sittende (bøyde kne) leggpress kan utvikle leggene til noen alvorlige tømmerstokker.


Joachim Pedersen 

Joachim har vært ansvarlig redaktør siden han startet opp Treningsforum i 2001. Han begynte å trene vekter i ungdomsårene og har over 15 års erfaring med trening og kosthold. Joachim har lang fartstid innen fitnessbransjen og brenner for det han driver med.

Slik bør du trene leggene dine

Trening15.01.20151451

Don't skip leg day! Slik bør du trene leggene dine.

Brutal tung beinøkt

Trening10.04.2018108

Dette er skikkelig beintrening. Se program.
Never skip leg day!
Bli med på tidenes tøffeste beinøkt med Steve Cook.

Slik bør du trene leggene dine

Trening15.01.20151451

Brutal tung beinøkt

Trening10.04.2018108

Det er vanlig å tro at å løfte med bøyd rygg er farlig. Dette går vi dybden på her!
Planlegger du skalldyraften? Blåskjell, kongekrabbe, scampi, kamskjell eller reker.
Få mestringsfølelse og økt selvtillit på trening.
Og de syntes synd på ham og gav ham tips for å gå ned i vekt.
Verdens Sterkeste Mann mesteren Eddie Hall har gått betydelig ned i vekt. Og han skal enda mer ned.