14 matvarer som forbedrer prestasjonene

Kosthold26.04.2021Fride Skjønsberg0

Se hvilke matvarer som du får bedre resultat av.

Når du trener og har en aktiv hverdag er det viktig spesielt å dekke behovet for næring. Kroppen har behov for proteiner, fett og karbohydrater, vitaminer, mineraler og vann. Du som trener bør tenke på å få i deg tilstrekkelig og riktig energi. Dermed oppnår du best ytelse på trening samt restitusjon etter trening. Her er matvarene som gir kroppen det den trenger.

1. Havregryn

Havregryn har et lavt kalori innhold. Havregrynene består av næringsstoffene karbohydrater, fettsyrer, vegetabilsk protein og kostfiber som er gunstig for magen og tarmen. Grynene inneholder store mengder vitaminer og mineraler, som blant annet jern og magnesium. Jern har en viktig betydning for blodets evne til å transportere oksygen rundt i kroppen. Magnesium bidrar til normal muskelfunksjon, og god benbygning. Lag deg en porsjon havregrynsgrøt, eller bruk grynene som topping over yoghurten din med bær og frukt. Dette gir deg den perfekte starten på dagen. Med utgangspunktet for en effektiv dag for trening og jobb.

2. Nøtter

Nøtter inneholder sunne fettsyrer og vegetabilske proteiner. I nøtter finnes det viktige stoffer, som blant annet folat (for gravide kan det redusere risikoen for nevralrørdefekter hos foster).E-vitaminer (som er viktig for hjernens kognitive funksjon).Sink (som bidrar til immunsystemets normale funksjon).Kalsium (viktig for vedlikehold av normalt skjelett), jern og magnesium. Nøtter gir deg langvarig metthetsfølelse og holder blodsukkeret stabilt.

3. Mørk sjokolade

Mørk sjokolade har et svært høyt innhold av flavonoider, som er en antioksidant. Antioksidanter beskytter cellene mot frie radikaler, og beskytter kroppen vår. Mørk sjokolade inneholder en gunstig fettsyresammensetning, med et spesielt høyt innhold av olinsyre. Aminosyren tryptofan finnes også i mørk sjokolade, det er en byggesteinen for fenyletylamin som gir en effekt på sinnsstemningen. Dette stoffet produseres også når du er forelsket. Mineralet magnesium finner vi i mørk sjokolade, er med på å reduserer stress og stimulerer kroppen til å utskille endorfiner.

4. Blåbær

Blåbær er rike på flavonoider (såkalte antioksidanter) som er gunstig for kropp og hjerne. Blåbær er også bra for magen og fordøyelsen, da det er et høyt innhold av kostfiber. I blåbær finnes også mineralene kalsium og magnesium som er viktige for å opprettholde og styrke beina i kroppen. Bærene er spesielt rike på sink, vitamin A og C vitaminer. Disse vitaminene er med på å gi et sterkt og godt immunforsvar.

5. Kaffe

Kaffe inneholder store mengder antioksidanter. Kaffe inneholder koffein, som stimulerer nervesystemet. Koffein går inn i blodet, videre opp til hjernen, og øker deretter utskillelsen av hormonene som gjør deg våken og skjerpet. Da blir du klar får å yte litt ekstra på trening eller være våken i lesesalen.

6. Laks

Fet fisk som laks, inneholder omega 3-fettsyrer. Fettsyrene gir deg bedre immunforsvar. Det forebygger mot betennelser som kan oppstå ved hard trening. Omega 3 er også gunstig for hukommelsen din. Fettsyrene reduserer risikoen for depresjoner og er bra for hjertet. Laks inneholder vitamin D. Hovedfunksjonen til vitaminet er å sikre nok opptak av kalsium fra tarmen, som bidrar til å redusere beinskjørhet.

7. Cottagecheese

Er en mager matkilde, inneholder lite fett og karbohydrater, men mye protein og kalsium. Fordi den inneholder mye protein, gir cottagecheese langvarig og god metthetsfølelse. Egner seg som pålegg, dessert eller mellommåltid. Studier viser at ingredienser i osten kan være med å redusere stress. (Cottagecheese inneholder aminosyren tyrosin, som produserer mer noradrenalin, som er med på at vi reagerer bedre på stress).

8. Avokado

Inneholder sunne fettsyrer, både en og flerumettet fett som er gunstig for oss. Den har et høy innhold av omega 3-fettsyrer, som er med på å optimalisere hjernefunksjonen og konsentrasjonen din. Inneholder kalium og vitaminene- A, B, C og E. Avokado inneholder også vegetabilsk protein, som gir god metthetsfølelse og langt varende energi.

9. Kyllingfilet

Kylling er proppfull av proteiner, og er mager da den inneholder lite fett. I tillegg er den rik på kalium, som bidrar til å regulere væskebalansen i kroppen. Den gir god metthetsfølelse som varer lenge.

10. Linfrø

Linfrø har et høy innhold av kostfiber, som gir økt metthetsfølelse. Frøene er en god kilde til omega 3, antioksidanter, magnesium og B-vitaminer (B vitaminet er viktig for et normalt fungerende immunsystem, vedlikehold av normalt syn, normalt stoffskifte, dannelse av røde blodlegemer og reduksjon av tretthet og utmattelse).

11. Brokkoli

Brokkoli er mager kost, og svært næringsrik. Den inneholder til og med mer C-vitamin enn appelsiner. Den er en god kilde til kalsium som er viktig for skjelettet, og jern som forsyner cellene med oksygen. Brokkoli har et høyt innhold av fiber, dette gir god metthetsfølelse, og er gunstig for tarmene.

12. Banan

Bananen er også en god kilde til kostfiber. Jo grønnere banan er, jo mer kostfiber inneholder den. Bananen er en god kilde til kalium og vitamin B6. (Vitamin B6 bidrar til å omdanne proteiner, fett og karbohydrater til energi) Siden bananen inneholder fruktsukker er den med på å holde humøret og energien oppe. Perfekt treningsmat enten før eller etter trening.

13. Egg

Egg er en av de mest næringsrike matvaren du kan spise. Egg inneholder proteiner av den beste kvalitet (essensielle aminosyrer). Egg har også en høy andel av det sunne umettete fettet. Er næringsrik på vitaminer og mineraler. Her finner vi blant annet Vitamin A, Vitamin D, Vitamin E, Vitamin K, Vitamin, folat, fosfor, selen, kalsium, natrium og jern.

14. Vann

Vann øker konsentrasjonen, bedrer yteevnen din, motvirker trøtthet og er det sunneste du kan drikke. Vann har mange oppgaver i kroppen din. Vann er nødvendig for å oppta næringsstoffer og transportere dem frem til cellene i kroppen. Vann må til for at kroppen skal kunne kvitte seg med avfallsstoffer. Vann reparerer, fornyer og vedlikeholder cellene i kroppen din.

 


Fride Skjønsberg 

Fride er faglig dyktig og formidler sitt budskap på en forståelsesfull måte. Hun er utdannet personlig trener og kostveileder gjennom Active Education. Fride er lidenskapelig opptatt av kosthold og er også selv aktiv med trening.

Slik bør du starte dagen

Kosthold20.02.201911

Sjekk ut frokosten som gir deg den næringen du trenger og holder deg energisk hele dagen.

5 ting du kan lage med havregryn

Kosthold08.02.201857

La deg inspirere og test disse fantastiske oppskriftene med havregryn.

Sjokoladerøre med havregryn

Kosthold01.11.201863

Denne frokosten skal svelle over natten.

Spice opp havregrynsgrøten

Kosthold26.10.201868

Her er 5 fantastisk gode oppskrifter å spice opp havregrynsgrøt på.

Slik bør du starte dagen

Kosthold20.02.201911

5 ting du kan lage med havregryn

Kosthold08.02.201857

Sjokoladerøre med havregryn

Kosthold01.11.201863

Disse kosttilskuddene er glemt for mange, men som alle bør ta.

5 digge middager med cottage cheese

Kosthold09.08.2021270

Cottage cheese er blitt en svært populær matvare!
Det er en risiko forbundet med treningen og løftene man utfører
Det finnes så mange gode varianter av middagskaker enn bare karbonadekaker.

5 fordeler med stående leggpress

Trening28.06.202153

Det er mange fordeler med å trene leggene dine. Se her!