
5 ting du kan lage med havregryn
Kosthold08.02.2018Fride Skjønsberg0
Havregryn er billig, mettende og gir energi. Havregryn kan brukes til mer enn å bare lage frokostgrøt. La deg inspirere, og test disse fantastiske oppskriftene.
Cake in a mug
Søtt, sunt og godt etter trening, eller når du er fysen på noe digg i hverdagen.
Ingredienser til 1 porsjon:
1/2 ss smør
1 egg
1 ss søtning for eksempel sukrin
1 ss kakao
½ ts vaniljepulver eller vaniljeessens
½ ts bakepulver
2 ss melk
2 ss havregryn
Topping:
2 ss kesam vanilje
1 liten håndfull bær etter ønske
Slik gjør du:
Smør koppen med smør.
Ha egg, søtning, kakao, vaniljepulver, bakepulver, melk og havregryn i en bolle. Bruk en stavmikser til å blande alt godt sammen.
Hell deigen over i den smurte koppen.
Sett koppen i mikroen og kjør på full effekt i ca. 1,5 min.
Topp kaken med kesam og friske bær.
Visste du at:
Havre metter godt og lenge fordi den inneholder betaglukaner. Betaglukaner er vannløselig fibre som gjør at maten holder seg noe lengre i magen. Dette vil gjøre så opptaket av næring tar noe lengre tid. Betaglukaner er gunstig for magen da fibrene forbedrer en god tarmflora.
Energibars med hint av sjokolade og appelsin
Disse smaker ikke bare godt, men gjør også godt for energinivået. Perfekt å ha med i tursekken eller treningsbaggen.
Ingredienser til 10 stk
150g havregryn
30 g hakket mørk sjokolade
0,5 ts salt
30g linfrø
30g hakkede mandler
30g kokosmasse
1 egg
2 ss søtning
1 dl vann
saften fra ½ appelsin
2 ss smør eller cocosa extra virgin kokosolje
Slik gjør du:
Forvarm stekeovnen på 180 grader.
Ha alle ingrediensene i en bolle og rør alt godt sammen.
Form 6-8 passe store energi barer og legg de på et stekebrett.
Stek barene på midterste rille i ovnen i ca. 15 minutter. (Dette vil variere fra ovn til ovn, se det an).
Avkjøl barene og nyt.
Visste du at:
Store havregryn bidrar til lav blodsukkerstigning og holder deg mett lenge. Dette er fordi grynene har en langsom nedbrytningstid. Det vil si at magen må jobbe litt mer for å bryte ned og hente næringen i grynene. Lettkokte (små) havregryn gir kroppen rask tilgang til energi og er derfor perfekt å bruke etter trening og aktivitet da kroppen trenger å fylle opp energilagrene. De små havregrynene vil også gi langsom blodsukkerstigning og metthetsfølelse.
Havrepannekaker med smak av banan
Sunne, smaksrike og stappfulle med proteiner. Noe godt og søtt til lunsj.
Ingredienser til 5-7 stk (små runde)
2 egg
100 g kesam
2 dl havremel
½ dl havregryn store
2 dl melk
1 ts bakepulver
1 ts sukrin eller annen søtning
1 liten klype salt
½ banan (most)
Slik gjør du:
Bland alle ingrediensene i en bolle med en hurtigmikser.
La røren stå å svelle i 5 minutter.
Varm en stekepanne med litt smør. Bruker du teflonpanne kan smør utelukkes.
Ha i litt røre og stek pannekakene på middels varme til du ser at pannekaken bør snus.
Topp med favoritt toppingen din.
Visste du at
Havre er stappet med fiber, vitaminer, mineraler og karbohydrater. I tillegg inneholder de sunne fettsyrer og proteiner. Per 100g inneholder store havregryn 11g proteiner.
Proteinrik pizza med havrebunn
Havrepizza er ikke bare sunt, men smaker også helt fantastisk! Varier med ulik pizzatopping så har du den perfekte hverdagspizzaen.
(Denne er glutenfri)
Ingredienser til pizzadeig
2 dl vann
100 g kesam (for en melkefri pizza kan kesam sløyfes)
1 ss olje
400 g havregryn (glutenfrie)
3 egg
1 ts bakepulver
1 klype salt
Slik gjør du:
Mal havregryn til havremel i en foodprosessor.
Ha vann, kesam, olje, havremel, egg, bakepulver og salt i en bolle.
Rør alle ingrediensene godt sammen til du får en klissete og jevn deig.
Sett ovnen på 200 grader.
Finn frem et bakepapir og legg det på stekebrettet. Smør deigen utover bakepapiret i en rund eller firkantet form med en slikkepott. Setter deigen seg fast på slikkepotten mens du skal bre deigen utover brettet, kan du våte den med litt vann.
Sett pizzabunnen inn i ovnen, og la den steke i 12-14 minutter på 200 grader.
Imens pizzabunnen står i ovnen kan du tilberede pizzafyllet.
Pizzasaus
2 ss tomatpuré
1 boks hermetiske tomater
1/2 dl vann
salt
pepper
evt pizzakrydder, paprikakrydder, basilikum, oregano etc.
Bland ingrediensene over godt sammen.
Fordel pizzasausen over pizzabunnen.
Fyll
300g karbonadedeig
1 løk
1 fedd hvitløk
1 klype salt
½ ts pepper
150 g revet ost (bruk gjerne en lettere variant for en magrere pizza)
Slik gjør du:
Brun karbonadedeigen i litt smør på middel varme.
Finhakk løk og hvitløksfedd.
Tilsett løk, hvitløk, salt og pepper. La fyllet småkoke på svak varme i 5 minutter.
Ha fyllet over pizzaen med saus og topp med revet ost.
Stek pizzaen i ca. 15 minutter.
Server og nyt.
Raske hjemmelagde havreknekkebrød
Disse har masse smak, fulle med næring og er super enkle å lage!
Ingredienser til ca. 2 brett
4 dl store havregryn
2 dl havremel
2 dl sammalt hvete grov
1 dl linfrø
1 dl solsikkekjerner
1 dl gresskarkjerner
1 dl sesamfrø
1 ts salt
7 1/2 dl vann
Slik gjør du:
Forvarm ovnen på 160 grader.
Bland alle ingrediensene i en bolle.
Kle 2 stekebrett med bakepapir.
Hell knekkebrødblandingen over stekebrettene, og bruk en slikkepott til å fordele røren utover brettene.
Bruk en pizzaskjærer eller liknende for å rute opp knekkebrødbiter.
Sett brettene i forvarmet ovn. Etter 30 minutter bytter du plass på brettene. Knekkebrødene er ferdig når de har stått 60-65 minutter i ovnen.
Avkjøl knekkebrødene på rist.
Slik bør du starte dagen
Kosthold20.02.201911
Spice opp havregrynsgrøten
Kosthold26.10.201868
5 grunner til at du bør spise svarthavre
Kosthold06.02.201729