Lite mätmetoder på proteinkvalitet:
BV (Biological Value) är ett mått på vilket den andel av kväve från proteinkällan som tas upp genom kosten behålls och utnyttjas. 100 är bra.
PER (Protein Efficiency Ratio) är ett mått där viktökning mäts under en tidsperiod och korrigeras till intaget mängd protein. Över 2,8 anses bra.
PDCAAS (Protein Digestibility Corrected Amino Acid Score): vid beräkning av proteinpoäng uttrycks innehållet av varje nödvändig (essentiell) aminosyra i procent av innehållet av samma i en referensmall, i detta fall för barn (växande människor). Enligt denna evalueringsmetod får en ideal proteinkälla, som tillgodoser människans behov av alla essentiella aminosyror, ett PDCAAS på 1,0. Detta behov varierar gång på gång men är alltid baserad/anpassad till växande barn och människor i svältländer.
Reflektioner:
Vassleprotein har ett PER på 3.0. Den senaste evalueringsmetoden för protein, som fastställs av WHO, är PDCAAS - där man tar hänsyn till proteinets biotillgänglighet (PD) och aminosyreprofil (AAS). Vassleprotein, rent generellt, har ett PD på 100 % och ASS på 1.16. Detta ger ett PDCAAS på 1.16. Kasein har ett PD på 99 % och ett AAS på 1.19, vilket ger ett PDCAAS på 1.17-1.18.
Vasslets fördelar: mättar inte, utmärkt för att skapa en positiv (anabol) kvävebalans snabbt speciellt efter träningen och på morgonen.
Kaseinets fördelar: mättar, perfekt att ta innan läggdags, mildrar en negativ (katabol) kvävebalans.