Skrevet av Emne: Høyt kolesterol forlenger livet  (Lest 11725 ganger)

Utlogget Kengdal

  • Superavhengig
  • ******
  • Innlegg: 1 237
  • Honnør: 220
  • Utlogget Utlogget

    Innlegg: 1 237

Høyt kolesterol forlenger livet
« : 20. august 2007, 10:40 »
http://www.dagbladet.no/dinside/2007/08/19/509333.html


Sitat
Høyt kolesterol forlenger livet


Overlege Tor Ole Kjellevand på Rikshospitalet mener høyt kolesterol ikke bør behandles.

 Overlege Tor Ole Kjellevand ved Hjertemedisinsk avdeling på Rikshospitalet tar et kraftig oppgjør med legestandens oppfatning av at høyt kolesterol fører til hjertesykdom. I et debattinnlegg i Aftenposten i dag legger han ikke fingrene imellom:


«Sannheten er nemlig at kolesterol ikke er et skadelig stoff. Det er faktisk et av de viktigste stoffene vi har i kroppen. Hjernen vår er avhengig av det, cellemembranene, som er vårt forsvar mot infeksjoner og kreftsykdommer, er avhengig av det», skriver Kjellevand og understreker:

«Å mene at dette stoffet er farlig, ja likefrem en 'silent killer', er så hinsides all fornuft at jeg ikke har ord for det.»


La kolesterolnivået være i fred
Kjellevand har medisinsk bakgrunn som røntgenlege, men arbeider nå som overlege på hjertemedisinsk avdeling.

- Jeg mener man bør la kolesterolnivået være i fred, uansett hvor høyt det måtte være. Flere studier viser at jo høyere kolesterol du har, dess lenger lever du, sier Tor Ole Kjellevand til Dagbladet.no.

Han er tilsluttet foreningen The International Network of Cholesterol Skeptics.

Kjellevand mener myten om det farlige kolesterolet har fått leve videre fordi legemiddelindustrien tjener store penger på å selge kolesterolsenkende medisiner, såkalte statiner.

- Statiner har gunstig effekt, særlig på hjertesyke menn, men ikke på grunn av den kolesterolsenkende effekten. At kolesterolet går ned er ulempen ved statiner, sier Tor Ole Kjellevand til Dagbladet.no og legger til:

- Staten spomser bruken av statiner på blå resept med milliarder av kroner. Hjertefriske personer står på statiner bare fordi de har høyt kolesterol, påpeker han.


Angriper Lipidklinikken
I debattinnlegget i Aftenposten går Kjellevand til direkte angrep på seksjonsoverlege Leiv Ose og Lipidklinikken som han mener «lever av folks frykt for kolesterolet».

- Jeg ønsker å oppnå at folk slutter å bekymre seg for kolesterolnivået. Så får vi heller forsøke å finne de virkelige årsakene til hjerte- og karsykdommer, sier Kjellevand som mener at å skylde på høyt kolesterol er et blindspor.

Seksjonsoverlege Leiv Ose ved Lipidklinikken blir provosert av Kjellevands innlegg.

- Høyt kolesterol har avgjørende betydning i forhold til åreforkalkning som gir hjerte- og karsykdom. Mange studier viser at arvelig høyt kolesterol kan gi tidlig hjerteinfarkt, uten at andre risikofaktorer er til stede, påpeker Ose.

Han betegner Kjellevands angrep på Lipidklinikken som «frekt».


- Farlig holdning
- Det er veldig provoserende i forhold til det jeg har stått for i 25-30 år. Lipidklinikken er bygget opp på gradvis høyere kunnskap om kolesterol. At vi skal bedrive vås og fanteri er en provokasjon mot meg og mitt syn, sier Leiv Ose til Dagbladet.no.

Ose medgir at han har lest studier som underbygger Kjellevands oppfatning av at høyt kolesterol er bra, men understreker at det finnes langt flere studier som konkluderer med det motsatte.

- Kjellevand forfekter en veldig farlig holdning som skaper usikkerhet og forvirring, sier Ose som gjerne trekker fram et skrekkeksempel:

- I Kina hadde folk lenge lavt kolesterol, men slik er det ikke lenger. Nå har MacDonalds-kulturen gjort sitt inntog og kineserne flytter til byene. Vi ser helt tydelig at frekvensen av hjerte- og karsykdommer stiger, sier Leiv Ose.

Professor Otto A. Smiseth leder Hjeertemedisinsk avdeling på Rikshospitalet hvor Tor Ole Kjellevand er overlege. Han synes det er fint med debatt om kolesterolets betydning, men understreker at Kjellevand ikke forfekter Rikshospitalets offisielle syn.

- Jeg er kjent med at det finnes ulike hypoteser rundt dette. Likevel er det slik at den overveiende dokumentasjonen viser at høyt kolesterol bør senkes. Det norske, europeiske og amerikanske fagmiljøet er i stort helt uenig med Kjellevands syn, fastslår Smiseth.

Kjør debatt  Smiley
Passion trumps fucking everything!

Utlogget Nick95

  • Erfaren bruker
  • ****
  • Innlegg: 328
  • Honnør: 41
  • Utlogget Utlogget

    Innlegg: 328

  • ..
Sv: Høyt kolesterol forlenger livet
« #1 : 20. august 2007, 13:10 »
Sitat
- I Kina hadde folk lenge lavt kolesterol, men slik er det ikke lenger. Nå har MacDonalds-kulturen gjort sitt inntog og kineserne flytter til byene. Vi ser helt tydelig at frekvensen av hjerte- og karsykdommer stiger, sier Leiv Ose.

Jeg synes dette er kvasiargumentasjon. Greit at folk hadde lavere kolestrol før og at frekvensen av hjerte- og karsykdommer stiger nå. Men å prøve å konkludere med at det kommer av kolestrolen på grunn av at kineserene flytter inn til byene og at Mc-donalds kultueren har gjort sitt inntog blir i tynneste laget.

Når en lege er nødt til og nevne et bedriftsnavn som er ladet med negativitet i helsesammenheng så lukter det ikke saklighet i det heletatt. Hadde han vært vitenskaplig hadde han nevnt at det kommer av kostholdsendring. Lukter Penger og Egeninterresse lang vei her.

Utlogget Lars H

  • .: Aktivutøver :.
  • ******
  • Innlegg: 1 944
  • Honnør: 270
  • Utlogget Utlogget

  • Kjønn: Mann
  • Innlegg: 1 944

  • TEAM STRONGMAN ROY HOLTE!!! VIKINGS 4 EVER!
Sv: Høyt kolesterol forlenger livet
« #2 : 20. august 2007, 14:48 »
Vel. Vet ikke helt hva jeg skal si men;

En person jeg kjennte ble diagnosert (i den definisjon høyt blodtrykk kan kalles en sykdom) for høyt blodtrykk.

Blodprøver viste klare utslag med negativ blanase mellom LDL og HDL (godt og dårlig kolesterol)

Dette ble behandlet med medisiner osv, og blodtrykket sank til det normale.

En kan da spekulere om kolesterolet påvirker blodtrykket i større grad, ettersom det da vill representere en ganske reell fare for hjertet.

Vedkommende har i etttid ikke har nevneverdige problemer med blodtrykket etter at han forandret kosthold/lisvstil og begynnte med regelmessig aktivitet.

Skal høre med han om han kommer inn på TF og forteller sin story.

Mvh

Lars Helge Kristensen

Konkurrerende utøver innen Strongman

Beste løft: 245kg i knebøy, 190kg benkpress og 280kg i markløft. Nå 23 år gammel
Sponset av:
Team Stronman Roy Holte
Viking Supplements System

2003; NM-105kg Husker ikke Plass
2004; NM-21år  3 plass
2007; BOV "Fersk" 4 plass
2007; 8 plass P.N Strongman SHow Larvik, Storklassedebut

Utlogget V.M

  • Erfaren bruker
  • ****
  • Innlegg: 276
  • Honnør: 49
  • Utlogget Utlogget

    Innlegg: 276

Sv: Høyt kolesterol forlenger livet
« #3 : 13. november 2007, 17:04 »
Høyt kolestrol i seg selv er nok ikke skadelig. Faktisk er kolestrol veldig viktig for helsen. Blant annet så beskytter det kroppen mot skadelige fettløselige toxiner som feks kvikksølv. Får man i seg mye slike skadelige miljøgifter, noe mange gjør og samtidig har et lavt kolestrolnivå vil man ha langt mindre beskyttelse og dermed økt fare for alvorlige sykdommer som feks kreft. Leveren vil faktisk selv respondere ved å øke produksjonen av ekstra kolestrol for at det skal frakte antioksidanter til de områder som kvikksølv etc lagres i. Å gjøre det man kan for å få ned kolestrolet kan derfor ha uheldige virkninger. Forøvrig har det vist seg at de fleste kreftpasienter også har vist seg å ha meget lavt kolestrolnivå.

Når det gjelder hjerte og karsykdommer er vel ikke kolestrolet synderen, men heller for mye syredannende ( som øker mengden fritt kalsium i blodet ) samt transfett og miljøgifter og inaktivitet. Fritt kalsium samler seg sammen annet plakk og sammen med transfett vil det kunne forherde og ødelegge blodårer slik at man får blødninger og blodpropper samt kalkavleiringer som nyrestein. gallestein etc

Gå til:  

Disse kosttilskuddene er glemt for mange, men som alle bør ta.

5 digge middager med cottage cheese

Kosthold09.08.2021270

Cottage cheese er blitt en svært populær matvare!
Det er en risiko forbundet med treningen og løftene man utfører
Det finnes så mange gode varianter av middagskaker enn bare karbonadekaker.

5 fordeler med stående leggpress

Trening28.06.202153

Det er mange fordeler med å trene leggene dine. Se her!