Vel, vi er nok enige om en del ja. Men jeg er ikke enig i den forenklingen over her.
Mye karbohydrater kan gi kronisk forhøyet nivå av blodsukker og insulin, spesielt dersom man benytter raffinerte karbohydrater med høy glykemisk indeks. Begge deler bidrar til å utvikle sykdom. Dessuten vil man i et kosthold med lite fett få problemer med å dekke behovet for essensielle fettsyrer og fettløselige vitaminer som A,D og E.
Jeg snakker om et
balansert kosthold som inneholder karbohydrater og fett i
balanserte mengder. Jeg har vel aldri sagt at man skal spise mye raffinerte karbohydrater og inadekvat med fettsyrer.
Jeg er enig i at lite karbo og mye fett fører til større fettforbrenning (fordi produksjonen av fett-nebrytende enzymer bidrar til økt nedbryting av fettvev), men ikke økt fettinnlagring. Selv om fettet i maten også kan lagres som kroppsfett, skjer dette først og fremst dersom det kommer sammen med karbohydrater og høye nivåer av insulin.
Dette er, for å sitere Lyle Mcdonald: "food combining bullshit". Fin teori, men den savner hold. Som nevnt tidligere så kreves det på ingen måte insulin for å lagre inn fett. Det vil lagres inn like godt gjennom acylasjonstimulerende protein som aktiveres ved nærvær av kylomikroner i plasma og mengden kylomikroner som dannes korrelerer med mengden fett i kostholdet.
At det er kaloribalansen som er avgjørende, altså at to isokaloriske dietter med ulik makrofordeling gir stort sett samme effekt på vekt samt muskel- og fettratio har blitt bevist i mer enn en studie. Jeg kan bruke tid på å finne frem dem for deg, men da bør du også bruke tid på å finne frem noe pålitelig fakta som motsier dette.
Alene tas fettet opp mye jevnere i kroppen.
Vennligst utdyp dette.
Fettet stimulerer også til økte nivåer av testosteron, noe som virker fettforbrennende i seg selv, samt muskeloppbyggende.
Kilde på dette takk.
Så vidt jeg vet har man vel bare gjort korttidsstudier, hvor man sammenlignet kosthold med altfor lite fett i med kosthold med mye fett, og sett at ved et kosthold med mye fett har man mer fri T i plasma. Det sier ikke mye. Testosteronproduksjonen står i korrelasjon med behov og sosial status i første hånd, og det finnes veldig lite som peker på at man kan påvirke det oppad nevnvert mye med hjelp av mat eller tilskudd hvis man allerede har et balansert kosthold.
Lite karbohydrater (lave nivåer av insulin) gir også større rom for veksthormon. Dette hormonet bruker fettreserver til energiformål.
All mat hemmer veksthormonutskillelse der og da, men det er ikke dermed sagt at man får lavere utskillelse totalt sett med et kosthold som inneholder karbohydrater.
Det bør også nevnes at mye karbohydrater kan gi et svært lavt blodsukker etter lagring. Da benytter kroppen i stor grad kortisol for å øke blodsukkeret igjen, et svært kjipt hormon som fremmer nedbrytning av proteiner (muskelvev) til energiformål. Resultatet er lavere forbrenning og igjen større fettinnlagring.
Igjen, jeg tar utgangspunkt i et
balansert kosthold og gidder ikke å forsvare McDonalds og godteri-dietten mot en næringsrik høyfettdiett. Jeg er ikke kritisk til lavkarbodietter i det store hele, men jeg er heller ikke hallelujapositiv. Virker det for deg så er det bra, men det er ikke dermed sagt at det er det beste for alle.
Jeg mener altså ikke at man kan likestille karbohydratene og fettet fordi de angivelig skal ha sine fordeler og ulemper som til sammen gjør effekten lik.
Alt handler om hormonelle effekter av maten, og et likt antall kalorier av fett og karbohydrater vil derfor ikke ha samme effekt fysiologisk sett i løpet av en dag. Og det er jo den fysiologiske effekten vi alltid er ute etter, der man ønsker en muskeloppbyggende og fettnedbrytende metabolisme.
Mye karbohydrater er aldri gunstig slik jeg ser det, men noe er nyttig. Ved hard trening kan det økes ytterligere.
Å basere kostholdet på mye fett er alltid gunstig, fordi det bidrar med essensielle stoffer, og som energikilde er den langt mere stabil - noe som igjen forhindrer sult/sug med påfølgende overspising.
Selvsagt vil de påvirke kroppen forskjellig, men du har å bevise at karbo er generelt ugunstig, og at mye fett alltid er gunstig. Selv om lavkarbo/høyfett-dietter har fungert bra for mange (særlig overvektige), og vi ikke trenger karbohydrater på den samme måten som vi trenger essensielle amino- og fettsyrer, så finnes det ingen vitenskapelige eller pålitelige empiriske bevis for at karbohydrater som en naturlig del av et balansert kosthold er negativt på noen måte, eller at lavkarbodietter er sunnere for folk flest.