Jeg kunne nesten gjettet fra nicket ditt at du leker med ord og forsker på gener. Hva slags forskning er dette?
En ting jeg tror er undervurdert er miljøets (hva du gjør, hva du spiser) evne til å i veldig stor grad påvirke hvilke gener som uttrykkes og ikke. Dette "makromiljøet" drypper ned på cellenivå og gir seg utslag i hvilke proteiner som påvirker signalproteiner i cellemembranene, som igjen påvirker hvilke gener som uttrykkes. Celledifferensiering skjer også på denne måten tror jeg. Jeg har ikke grep på detaljene, men fascinerende er det. Problemer oppstår når det ikke er samsvar mellom gener og miljø. Standard vitenskaplig reduksjonisme fungerer også veldig dårlig til å forklare ting her, fordi nettverket av antall molekyler, gener og miljøfaktorer som påvirker hverandre er veldig stort.
Arv eller miljø? Det er ikke noe galt med genene til en isbjørn som dør av overopphetning på savannen. Det er ikke noe galt med genene til en mann som får hjerte-karsykdommer, kreft og diabetes ved å leve og spise vestlig.
Ja nicket kommer fra min hyppige bruk av ordet Genialt men også fra studie:
Litt gener i alt ja Jeg er på masternivå nå, men har ikke startet hovedoppgave enda, så det er jo ikke direkte forskning/strengt heller lab og pensum som man tar for seg. Selv om mye av lab på dette nivået er lagt opp på en slik måte at man skal få resultater som man kan sette i sammenheng med publikasjoner som er gjort i iht nyere forskning. Men selfølgelig også mye fra protokoll, for å få inn metoder man bruker på lab. Er mange felles metoder som brukes i flere av retningene innenfor bioteknologi -molekylærbio, genetikk, mikrobiologi og biokjemi.
Fortiden går det på eksperimentell mikrobiologi, genomanalyse, utviklingslære, og molekylærbiologi. Men har også vært innom felt som proteomics, genetic engineering, medical biotech, forensic science, cellebio, molekylærbio, anatomi (og business for egen interesse). Starten er vel bygd opp som mange andre retninger, med matte, fysikk, kjemi, og statestikk. Vi har riktignok noe mindre enn dere har i trondheim (noe jeg egentlig er glad for, selv om jeg ser fordelen med å ha mer matte) Er ikke et 5 årstudie, men 3+2.
Forøvrig vil jeg tro du har du rett i det du sier ift påvirkningen av miljøet. Miljøet vil kunne påvirke hvilke gener som uttrykkes og vil kanskje også fremme noen signalstoffer over andre. Et eksempel på dette er kreft. Et komplekst samspill mellom faktorer som bidrar til økt vekst, faktorer som hemmer vekst og faktorer som styrer celledød. Endringer i gener som koder for en eller flere av disse faktorene, kan føre til at homeostasen forstyrres og cellene transformeres. Man hører jo til stadighet at enkelte typer mat er kreftfremkallende. Så de må jo påvirke disse prosessene, altså en endring i genekspressjon(?).
Man kan kanskje også si at det ikke er galt med genene til en person som dør av hjerte og karsykdommer med en vestlig type diett. Og hva man spiser og hvordan man lever spiller jo i stor grad en rolle som du sier. Men det er jo enkelte som faktisk har genetiske feil som gjør til at de er dårligere rustet til disse miljøpåvirkningene.
F.eks
Familial hypercholesterolemia: Mutasjoner i LDL reseptor eller i ApoB protein som vil gi høyere kolesterol verdier i blodet og ofte hjerte/karsykdom i ung alder.
Har en liten fasinasjon av denne sykdommen, siden jeg har hørt at man kan bedre sin sjanse til å overleve ved å følge den "alkaliske dietten". (miljøpåvirkninger på sitt beste?)At man mener kroppen holder mer kolesterol i blodet om man har har mye syre i kroppen. Man mener at kroppen "beskytter" segselv ved å holde kolesterol for å styrke(?) cellevegg i blodårer. Som skal hindre en endring i pH i blodet. Som kjent er jo relativt små pH forandringer i blodet livstruende og bør holdes stabilt. Vil man da med en basisk diett, og trenings/miljø/ungå stress etc. greie å få mindre syre i kroppen som igjen vil gi lavere kolesterol verdier. --Om noen vet mer om dette, er det bare å skrive i vei. Er takknemlig for alt jeg kan lære.