Det er riktig nok side 2 som skriver dette, but still..
http://www.side2.no/helse/article2618452.eceMin erfaring fra å jobbe med overvektige mennesker er ikke at de har blitt feite på grunn av at de spiser for mye frukt for å si det sånn! Latterlige greier spør du meg! Eller?
Det virker som de fleste er enige om at bruken av frukt ikke bør overdrives...
Jeg er langt på vei enig med overlege Christer Enkvist når han kritiserer bruk av frukt som mellommåltid, men det er ikke slik at frukt alltid gir et insulinkick. Det kommer an på insulinsensitiviteten, noe som påvirkes av fysisk aktivitet. Å bruke frukt knyttet til arbeid/trening er det ingenting galt med, tvert imot. Etter min mening fungerer det bra som restitusjonsmat. Det å stadig helle innpå frukt derimot - i god tro på at dette er så grenseløst sunt - blir feil. Frukt kan faktisk bli en felle å gå i. Folk som er avhengige av sukker/karbohydrater og stadig kjenner sug, finner ikke løsningen i å bruke mye frukt.
Jeg har jobbet litt i skolen og har sett fra dag til dag fruktordningen som har kommet de siste årene. Alle elever skal få gratis frukt/grønt i løpet av skoledagen. Et par timer etter lunsj, når blodsukkeret er lavt, vil en slik input være nyttig. Men det opprettholder kroppens avhengighet av sukker, noe som tross alt ikke er fordelaktig for våre håpefulle. Typisk er det også at det er de "dårligste" alternativene som dukker opp, typisk bananer, pærer eller appelsiner. Grønnsaker er det lite av. Hva med å heller bruke nøtter og få myndighetene til å forstå at elevene bør bruke fett som primær energikilde? Det kunne saktnes gjort noe med dagens skoleelever som faktisk mishandles under landets mattyrrani. Kantinematen er kanskje enda værre, men det får bli en annen sak.
Jeg satt også og ristet kraftig på hodet av å se deltakerne i Puls på NRK1 forleden. De stakkars deltakerne tror nå de følger et nærmest perfekt opplegg skreddersydd av eksperter, men det hele er bare trist å se på. Det kan godt hende noen av disse har kommet i bedre form og lever sunnere, men i såfall har de gått fra "værst" til "dårlig", og ikke fra "værst" til "bra". Å kjøre den fettrestriktive linja Jørgen Skavland og teamet hans anbefaler er ikke oppbyggende, men nedbrytende. Jeg synes spesielt synd på han tidligere fotballdommeren (husker ikke navnet) som dag etter dag måtte kjøre i seg denne havregrynsretten til frokost. Tenk hvor fornøyd mannen ville vært hvis han kunne utsatt frokosten noen timer og heller spist egg og bacon. Og tenk hvor fort magen hans hadde forsvunnet (i motsetning til nå).
Når samme mann forklarer ernæringsfysiologen på NRK i beste sendetid at epler bare gjør han mer sulten, lyser usikkerheten ut av ansiktet hennes. Å forklare hvorfor det er slik tok hun seg ikke bryet med (hvis hun i hele tatt visste det), men rådet mannen å bytte til en annen frukt som kanskje ikke skapte samme sultfølelsen. Tragisk... Det mannen trenger er å kutte drastisk på karbohydratene - også frukt - og legge om til skikkelig MAT. Det finnes ingen andre løsninger for å bekjempe den evige søthungeren folk sliter med dag etter dag. Karbohydrater, uansett type, må reduseres, mens fettinntaket må opp.
Jeg får konkludere der jeg begynte, og er helt enig med Atkins råd om å kunne fråtse i grønnsaker, men ikke i frukt! Man blir neppe feit av frukt i seg selv, men av suget et overdrevent bruk medfører.