MELK
"Et argument som kommer igjen i debatten omkring melk er at vi ikke skal konsumere det ettersom det er avsatt for voksende kalver. Det er ikke et argument som holder, ettersom de fleste matvarer vi spiser har ulike funksjoner i naturen, og de er ikke akkurat den hovedsaklige optimale føden for oss. Det eneste som "vil" bli spist opp av oss er egentlig frukt og frø. Vi spiser dem og får et utbytte i form av næring, og siden gjør vi en gjentjeneste gjennom å spre kjernene og frøene slik at arten spres. Egentlig spytter vi ut dem, eller så passerer de ut den naturlige veien. Mesteparten av det andre i naturen er ikke avsett for oss til å spise. Ville dyr springer alt de kan når de ser oss for å slippe og bli spist opp. Fiskene napper nesten ikke, eller svømmer inn i nettene, med vilje. Honning beskyttes aggressivt av biene og grønnsakene har utviklet gifter i et forsøk på å unngå å bli oppspist. Menneskene har utviklet seg slik at skal spise
Alle tåler ikke melk
Det er et faktum at alle individer ikke tåler melk. De fleste voksne mennesker i verden har for eksempel vanskeligheter med å bryte ned og ta opp de karbohydratene som finnes i melk, melkesukker. Denne gruppen mennesker kalles laktoseintolerante, og om disse likevel konsumerer melkesukker får de oppblåst og dårlig mage. Det er ikke nyttig for en laktoseintolerant og spise, drikke for mye melkeprodukter, ettersom dette irriterer tarmen, og kan lede til andre matallergier, for eksempel glutenintoleranse. Det skaper ennå større problem ettersom man da ikke kan spise produkter med korn. I Nord Europa har imidlertid uvanlig mange voksne individer muligheten til å bryte ned melkesukker. I Asia, Sydamerika og store deler av Afrika er nesten alle voksne laktoseintolerante. Om du merker at du blir dårlig av melk skal du derfor selvsagt unngå det. Visse laktoseintolerante har vendt seg til å leve med sin dårlige mage, og tror at det er en naturlig tilstand.
Forskjell på intoleranse og allergi
De fleste som ikke tåler melk er laktoseintolerante, og har dermed et problem med melkesukkeret. Det finns også de som ikke tåler proteinet, og de er allergiske mot melk. Symptomene er mange og med varierende grad av alvorlighet. Blant annet kan man få oppsvulmet mage, hundeksem, pusteproblemer og noen ganger leddsmerter. Visse reumatikere blir faktisk bedre i sin sykdom om de unngår melkeprotein, noe som er et tegn på at sykdommen kan henge sammen med melk. En laktoseintolerant behøver bare å holde seg unna det som inneholder melkesukker i vesentlige mengder (for eksempel er ost og laktoseredusert melk godkjent), mens en melkeallergiker ikke bør konsumere noen melkeprodukter i det hele tatt. Du finner mer informasjon om dette i brosjyrer som du kan hente på apoteket.
Hva inneholder egentlig melk?
For mange er ett par glass melk om dagen et velkomment tilskudd i en ellers så ganske næringsfattig kost. Om du drikker en halv liter skummet melk daglig får du i deg:
17 gram fullverdig protein
25 gram langsomme karbohydrater
Bare 0,5 gram fett
dobbelt dagosbehov av vitamin B12
Ca 500 mg kalsium
Inneholder også en hel del kalium, riboflavin, zink, A- og D-vitamin
Melk inneholder over 100 000 ulike emner! Det høres helt utrolig ut, og man kan undre seg på hvem som orket å regne det ut. Det viser seg at melk er en meget næringsrik matvare. Blant de viktigste næringsemnene er proteinene, som er viktige byggsteiner både til muskler. Melkeprotein har i studier vist seg å ha veldig gode oppbyggende effekt på deg som trener, og det er lett og få i seg ganske store mengder protein gjennom et par glass melk eller en porsjon cottage cheese. Foruten det høye proteininnholdet gir melk mye kalsium, kalium, B-vitaminer samt A- og D-vitamin. Karbohydratene i melk, laktose, er en utmerket karbohydratkilde for deg som tåler det. Laktose har nemlig lavt glykemisk index, som en bra til hjelp om du vil ha treningsgnist og fettforbrenning.
De magiske bakteriene
Spiser du mye yoghurt? Om du ikke gjør det, begynn med det! Yoghurt, og andre melkesyrnede produkter inneholder nemlig mange nyttige bakterier. I tykktarmen din har du flere kilo bakterier. Man skulle kunne kalle dem "kroppens største organ" ettersom de utfører så utrolig mange oppgaver for oss. Det finns både dårlige og gode bakterier og normalt er det en balanse mellom dem. Så lenge de gode bakteriene har overtaket er alt bra. Om vi er uheldige eller ikke passer oss kan de dårlige imidlertid ta over. Magesyke er da ett faktum. Om vi spiser produkter med melkesyre hver dag gir vi regelmessige forsterkninger til de gode bakteriene i tykktarmen i deres kamp mot det onde. Om vi har fått magesyke eller nettopp tatt penicillin (som dreper alle bakterier, både bra og dårlige)vil det være behov for noen dagers ekstra tilskudd av disse gode bakteriene. Hva gjør så disse bakteriene som er så bra, foruten at de holder dårlige bakterier på avstand?
Kan jeg drikke melk under dietten?
Svaret er definitivt ja, ettersom skummet melk gir veldig lite energi. En dl gir bare 35 kcal men veldig mye bra næring. H-melk og andre normal fete melkeprodukter er effektive fettkilder. Som sammenligning gir en dl H-melk (3 % fett) 60 kcal, eller 45 energiprosent fett. En liter av den melken gir 30 unødige gram fett sammenlignet med bare ett gram fra skummet melken. Fettet i melk er til stor del mettet fett. Den typen fett som anses minst bra for helsen. Studier viser at den øker risikoen for hjerte/karsykdommer. Med tanke på at halvparten av alle Norske dør av disse sykdommene er det et hett tips og minske inntaket av denne typen fett. At det er så lett og få i seg store mengder fett via en del kan også være en mulig årsak til melkens relativt dårlige rykte. "Men karbohydratene da, det er jo melkesukker, det kan da aldri være bra!?". Faktum er at det, i rimelig mengder, er veldig gode karbohydrater!
Kalsiumdebatten
Det har i blant blitt hevdet at kalsiumopptaket fra melk er så dårlig at det ikke skulle gi noen beskyttelse mot f.eks. beinskjørhet. Det er feil! Du tar opp ca 30 % av kalsiumet i melken, som er mye bedre enn mange andre matvarer. Ofte har det blitt skrevet negativt om melken av mennesker som faktisk selger kalsiumtilskudd, bare for at de skal tjene penger på det. Ett av argumentene for at det skal være så dårlig med melk er at det er vanlig med beinskjørhet i nord Europa, og at dette skulle henge sammen med det høye melkekonsumet. Det stemmer ikke. En av hovedsakene til at man i vår del av verden lettere får beinskjørhet er den sparsomme solbestrålingen på våre breddgrader. Solen er nemlig viktig for å aktivere vitamin D som siden kan øke oppbyggingen av skjelettet. Lite sol gir lite vitamin D og dermed økt risiko for beinskjørhet. Selvfølgelig kan et tilskudd av kalsium være bra for mange, særlig de som ikke kan eller vil drikke melk.
Melk, ett fullverdig tilskudd for vegetarianer
Vegetarianere er en gruppe som spiser veldig sunt, men det finns visse mangler i en ren vegetarianer kost. Den er kun basert på matvarer fra vekstriket, og er noe fattig på protein og savner helt vitamin B12. Det er et viktig vitamin som det tar tid å få mangel på, men om det inntreffer er det meget alvorlig. For ikke lenge siden begynte det faktisk å komme rapporter om vegetarianere som har blitt blinde på grunn av B12-brist. Et glass melk om dagen rekker for at kroppen skal få den mengden B12 den behøver. Det ekstra proteinet du får gjennom melken gjør også godt. Om du er vegetarianer, og likevel begynner å konsumere melkeprodukter, blir du egenlig en laktovegetarianer. I mine øyne er de som spiser mye laktovegetarisk de som spiser sunnest. Tåler man ikke melk kan man i stede inkludere fisk i sin kost.
Oppsummering
Magre melkeprodukter er utmerkede matvarer om du tåler melk, dvs ikke er laktoseintolerant eller melkeallergiker. Du behøver ikke unngå melk hvis du bryr deg om formen, men var nøye med å velge de magreste alternativene."
Skulle være en artikkel der om Havre og men fant den faen ikke.