Enkel utregning av energifordeling for en person som skal på diett:
Kaloriinntak:
Ta kroppsvekten din i lbs (1 kg = 2,2 lbs), og gang denne med 10. Om du beveger deg lite til vanlig, og stort sett bare driver med vekttrening ca. 4 ganger i uken, så ta tallet 1,3 og gang dette med tallet du fikk når du ganget kroppsvekten din med 10. Er du derimot veldig aktiv, så ta tallet 1,7.
Dette vil gi et røft anslag på hvor mange kcal du bør ligge på til å begynne med. Du må selvsagt justere underveis om du ikke går ned. Gi det to uker før du bestemmer deg for å gå opp/ned i kcalinntak. Vei deg hver dag, eller annenhver dag. Før logg. Går du ikke ned, reduser kcalinntaket ytterligere. Går du for mye ned (mer enn 0,5 kg per uke), øk kcalinntaket. Start med å redusere det med 200 kcal, og la dette skje ved å droppe i enten karbohydrater og/eller fett (1 g karbohydrat = 4 kcal. 1 g fett = 9 kcal).
Utregning for en person som veier 85 kg:
85 * 2,2 = 187
187 * 10 = 1870
1870 * 1,3 = 2431
Du bør dermed ligge på 2431 kcal til å begynne med.
Proteininntak:
Ta kroppsvekten din i kg og gang den med 1,8 - 2. Dette er hvor mange gram protein du bør ligge på hver dag.
Utregning for en person som veier 85 kg:
85 * 1,8 = 153
85 * 2 = 170
Du bør dermed ligge et sted mellom 153 - 170 g protein per dag.
Karbohydratinntak:
40-60% av kaloriene bør komme fra karbohydrater.
Dette er mer avansert å regne ut. For enkelhets skyld, bruker vi bare denne:
http://macronutrientcalculator.com/Fettinntak:
15 - 30% av kaloriene bør komme fra fett.
Dette er mer avansert å regne ut. For enkelhets skyld, bruker vi bare denne:
http://macronutrientcalculator.com/---
Jeg lærte dette fra Eric Helms, som er en svært vellykket coach for mange naturlige kroppsbyggere. I følge ham selv vil disse tallene stemme for ca. 60% av befolkningene, men være feil for ca. 40%. Jeg kan likevel si at proteininntaket fint kan følges av absolutt alle, men at kaloriinntaket godt kan være feil. Er det feil, dvs. at du ikke går ned/går for mye ned, så justerer du bare på det ved å fjerne/legge til karbohydrat og/eller fett. Verre er det ikke. Har du mye karbohydrat å gå på (rundt 60%), men har lite fett (rundt 15%), så ville jeg f. eks kuttet i karbohydratene. Er det motsatt, at du har mye fett å gå på (rundt 30%) og mindre karbohydrat (rundt 40%), så kutter du bare i fettet.
Jeg foreslår at du f. eks starter med noe sånt som:
310 g karbs - Tilsvarer 51%
170 g protein - Tilsvarer 28% (eller 2 x din kroppsvekt i kg)
57 g fett - Tilsvarer 21%Dette tilsvarer 2431 kcal, og er et fint sted å starte for deg.
Kilde:
http://www.youtube.com/watch?v=ZrovA5n9Q_s - Hopp til 09:25 og se fra der.
For å lese mer om Eric Helms:
http://www.3dmusclejourney.com/team-3dmj-eric-helms-coach.phpFor å leke deg mer med forholdene mellom karbs, protein og fett:
http://macronutrientcalculator.com/