SITRON OG CHILI-KYLLING
2 fedd hvitløk, hakket
1 ss ferskrevet ingefær
2 ss olivenolje
600 g kyllinglårfileter
1 ts malt koriander
2 ts spisskummen
1/2 ts malt gurkemeie
1 hakket rød chili
1 1/4 dl sitronjuice
1 3/4 dl hvitvin
30 g friske korianderblad
Forberedelser: 20 minutter
Koke-/steketid: 35 minutter
Til: 4 personer
Bland hvitløk, ingefær og 1 ss vann til en pasta i en liten kjøkkenmaskin eller morter. Varm olivenolje i en tykkbunnet stekepanne. Brun kyllingen i omganger. Ta opp kyllingen, og sett den til side.
Tilsett hvitløkpasta i pannen. Kok under omrøring i 1 minutt. Tilsett koriander, spisskummen, gurkemeie og chili, og stek under omrøring ytteligere 1 minutt. Rør inn sitronjuice og vin.
Tilsett kyllingstykkene i pannen. Kok opp, skru ned varmen, og legg på lokk. Kok i 20-25 minutter, eller til kyllingen er mør. Rør av og til. Ta av lokket, og kok sausne over sterk varme i 5 minutter til den har kokt inn til det halve. Rør inn koriander, og smak til.
Protein: 30 g, fett 15 g, karbohydrater 0 g, kostfiber 0 g, kolesterol 105 mg, 1290 kJ (310 kcal)
THAILANDSKE KYLLINGBOLLER
1 kg kvernet kyllingkjøtt
90 g ferske brødsmuler
4 vårløk, skivet
1 ss malt koriander
50 g hakket frisk koriander
3 ss søt chilisaus
1-2 ss sitronjuice
2 ss olje
Forberedelser: 20 minutter
Koke-/steketid: 40 minutter
Til: 6 personer
Forvarm stekeovnen til 200 grader. Rør sammen kjøttet og brødsmulene i en stor bolle.
Tilsett vårløk, malt og frisk koriander, chilisaus og sitronjuice, og rør godt sammen. Form blandingen til boller med fuktede hender. Bollene kan enten være små nok til at du kan spise dem med hendene, eller de kan være store nok til å anrettes som hamburgere.
Varm oljen i en stor belagt stekepanne. Stek kyllingbollene over sterk varme til de er jevnt brune. La bollene renne godt av på kjøkkenpapir, og legg dem på en stekeplate. Sett bollene i stekeovnen til de er gjennomstekte (de små kyllingbollene tar det 5 minutter å steke, mens de store tar 10-15 minutter).
Protein 40 g, fett 8 g, karbohydrater 10 g, kostfiber 1 g, kolesterol 85 mg, 1160 kJ (275 kcal)
SVINEKJØTT MED KINESISKE BØNNER
1 ss olje
400 g svinefilet, skåret i tykke skiver
2 løk, tynne skiver
150 g lange kinesiske grønne bønner, skåret i skiver på skrå (bruk evt brekkbønner, aspargesbønner e.l.)
3 fedd hvitløk, finhakket
1 ss finhakket frisk ingefær
1 rød paprika, i tynne strimler
6 vårløk, skåret i ringer på skrå
2 ss søt chilisaus
Forberedelser: 15 minutter
Koke-/steketid: 20 minutter
Til: 4 personer
Varm woken til den er svært varm. Tilsett halvparten av oljen, rist på pannen, slik at sidene av woken er dekket. Stek svinekjøttet i to omganger over sterk varme i 3-4 minutter, eller til de er så vidt stekt. Tilsett om nødvendig litt mer olje til annen omgang. Ta alt kjøttet opp av woken.
Varm resten av oljen i woken over middels varme. Tilsett løken. Stek i 3-4 minutter, eller til løken er blitt litt myk. Rør inn skivede bønner, og stek i 2-3 minutter. Tilsett hvitløk, ingefær, paprika og vårløk. Rør det godt sammen. Skru opp varmen, og stek i 3-4 minutter-
Legg svinekjøttet tilbake i woken. Tilsett søt chilisaus, og bland godt. Ta woken av varmen, og smak til med salt og pepper. Server umiddelbart.
Protein 25 g, fett 12 g, karbohydrater 8 g, kostfiber 4 g, kolesterol 50 mg, 1005 kJ (240 kcal)
KYLLING- OG ASPARGESWOK
1 ss olje
1 fedd hvitløk, most
10 cm stykke fersk ingefær, skrelt og tynt skivet
3 kyllingbrystfileter, i skiver
4 vårløk, skivet
200 g friske asparges, skåret i korte staver
2 ss soyasaus
40 g mandelflak, ristet
Forberedelser: 15 minutter
Koke-/steketid: 10 minutter
Til: 4 personer
Varm en wok eller en stor stekepanne over sterk varme. Tilsett olje, og vend pannen til bunnen er dekket. Tilsett hvitløk, ingefær og kylling. Stek under omrøring i 1-2 minutter, eller til kyllingen har skiftet farge.
Tilsett vårløk og asparges. Stek under omrøring i ytterligere 2 minutter, eller til vårløken er myk.
Rør inn soyasausen og 1/2 dl vann. Legg på lokk, og la det surre 2 minutter, eller til kyllingen er mør og grønnsakene er så vidt sprø- Dryss med mandler.
Protein 22 g, fett 12 g karbohydrater 2 g, kostfiber 2 g, kolesterol 39 mg, 855 kJ (204 kcal)
KRYDREDE KYLLINGBOLLER
500 g kvernet kyllingkjøtt
4 vårløk, finhakket
20 g finhakkede friske korianderblad
2 fedd hvitløk, knust
3/4 ts kajennepepper
1 eggehvite, lettpisket
1 ss olje
1 sitron, skåret i to
Forberedelser: 10 minutter + 20 minutter i kjøleskap
Koke-/steketid: 10 minutter
Til: 4 personer
Forvarm stekeovnen til 170 grader. Bland sammen alle ingrediensene untatt oljen og sitronen. Smak til med salt og pepper. Form deigien til 4 flate boller. Legg bollene i kjøleskapet i 20 minutter før stekingen.
Varm ojlen i en stor stekepanne over middels varme. Tilsett kyllingbollene, og stek dem i om lag 5 minutter på hver side, eller til de er brune og gjennomstekte.
Press sitronen over de stekte kyllingbollene og la dem renne godt av på kjøkkenpapir.
Protein 25 g, fett 12 g, karbohydrater 1 g, kostfiber 1 g, kolesterol 105 mg, 895 kJ (215 kcal)