Vet ikke. Jeg har lest at folk har forskjellig mengde laktosenedbrytende enzymer i kroppen. Å drikke 4 liter melk en gang er en ting, å drikke det hver dag kan nok skape mageproblemer hos de fleste, spesielt for folk en del over 20 da kroppen gjerne produserer noe mindre av de enzymene da. Det kan godt tenkes at det går bra med 4 liter H-melk per dag men det lønner seg å være oppmerksom på faremomentet. Det er tross alt snakk om 200 gram laktose som skal brytes ned hver dag.
Laktoseintoleranse har primært tre årsaker:
- Primærlaktoseintoleranse, altså at man ikke produserer/produserer nok laktase som kan bryte ned laktosen i diverse produkter
- Sekundærlaktoseintoleranse, som kan være et resultat av skade på tynntarmen (gjerne på spedbarnsstadiet)
- Medfødt laktoseintoleranse, hvor man rett og slett ikke produserer laktase (og derfor ikke kan ta til seg brystmelk)
Det du har rett i er at voksne gjerne produserer mindre laktase med årene, og derfor i større og mindre grad kan bli laktose"intolerante". Mengden melk du drikker spiller ikke inn i denne prosessen. I Nord-Europa er vi generelt svært laktosetolerante, siden vi historisk sett har hatt dårlig jordbruk og vært avhengige av melk fra dyr for å overleve. Sørover i Europa er toleransen mye lavere, og i Afrika kan man nesten være sikker på at dem man møter er nærmeste laktoseintolerante hele gjengen.
Det finnes såvidt meg bekjent ingen vitenskapelig forskning som støtter opp om teorien at melkeinntak i seg selv kan føre til intoleranse.