Kransekake
De gangene jeg har prøvd meg på kransekake er det ikke blitt særlig vellykket. Smaken har vært OK, men ringene har ofte sittet fast i formen og knukket, og deigen har vært for sprø. Nå kan jeg lage kransekake takket være Turid Lorentzen i Braun Norge som lærte meg hvordag det skulle gjøres. Jeg ønsker deg lykke til.
Oppskriften er beregnet til en kransekake med 18 ringer. Lag gjerne 1 1/2 porsjon, så har du deig til ekstra stenger ved siden av.
Du trenger:
500 g mandler
1/2 kg melis
4 eggehviter (ikke for store egg)
Ønsker du en litt lysere deig, kan du skolde halvparten av mandlene. Kaken blir egentlig penere å se på også.
Grovmal mandlene i food prosessor. Alle maskiner gjør ikke dette like bra. En gammeldags kvern går også bra. Grovheten på mandlene skal være som gammeldags grovmalt kokekaffe.
Tilsett melis og mal videre til ønsket finhetsgrad. Pisk eggehvitene og rør med. For mye eggehvite gjør at deigen sveller, så bruk egg av middels størrelse. Bearbeid deigen 1 min. Pakk i al.folie, legg midt i kald stekeovn, skru på 100 grader og la den ligge der 1 time. Da er den gjennomvarm. Avkjøl deigen godt. Den skal være helt kald. Du kan gjerne vente flere dager med å fortsette prossesen.
Smør formene med smeltet smør (meieri) og sett i kjøleskap. Smør en gang til og dryss med semulegryn. Bank av det overflødige. Del den kalde deigen i emner og rull ut eller bruk kakesprøyte. Trykk sammen skjøtene.
Legg ringene inni hverandre (2 stekinger) og stek på nederste rille ved 175 grader i ca. 15 min. (Stenger stekes midt i ovnen). Ringene er ferdige når de har fått gyllen farge. Når kakene er godt avkjølt (en tur ut på trappen, men ikke for mange minusgrader), tas de ut av formene.
Glasur: Rør inn melis i 1 stor eggehvite til en smidig masse. Sprøyt med kakesprut etter hvert som du setter ringene oppå hverandre. Kaken er super å fryse på forhånd (god og seig). I to deler får du de små ringene inni de store, akkurat passe i en kakeboks.