Visning av honnrposter for Glucifer
Sider:
 • 1
 • 2
 • ...
 • 25
 • 1  Helse & Velvære / Helse og Livsstil / Sv: noen som vet hvordan huden påvirkes av trening?? 06. november 2013, 20:41
  Høyintensitet utholdenhetstrening kan påvirke hudens rolle som immunforsvar (fysisk barriere for bakterier) http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24149724

  Trening og kviser http://www.webmd.com/skin-problems-and-treatments/acne/acne-care-11/exercise

  Ellers så skjer det mye under og etter trening med varmeutveksling (f.eks , økt blodsirkulasjon, svetting  etc. for å justere kroppstemperatur), komposisjon av salter i huden osv.
  Honnr gitt av : Pajero, 06. november 2013, 21:48
  2  Helse & Velvære / Helse og Livsstil / Sv: Det ene brystet er større enn det andre + klump (?) 14. oktober 2013, 16:40
  Hvis kulen du snakker om er øm og ligger omtrent rett bak brystvorten, og du er midt i kroppens hormonkaos (les: 16 år), så høres dette ut som gynekomastia, det går over av seg selv hos de aller fleste. Hos enkelte kan det vedvare, da ofte definert som varighet over 2 år eller etter 17 års alder. I din alder så ville man ikke vurdert noen kirurgisk inngrep enda da det ikke gir noen umiddelbar endring i hormonstatusen i kroppen din, som er årsaken til problemet. Det finnes også behandling med medisiner. Hvis du er usikker og bekymret så koster det fælt lite å ta et legebesøk både for å få undersøkt kulen og evt. ta noen blodprøver hvis legen din mener det er indikasjon for det.

  Når det gjelder ulik størrelse på bryst så er dette normalt, hos de aller fleste vil man kunne det ikke eksisterer full symmetri. Etter hvert som man får etablert bedre treningsrutiner og jobbet med svakheter så jevner det seg ofte ut når man får pakket på litt mer muskulatur.

  -legen
  Honnr gitt av : eggz0r, 14. oktober 2013, 17:23
  3  Trening / Forum for nybegynnere / Sv: Hjertebank 21. august 2013, 21:12
  Hos de aller fleste som opplever korte episoder med hjertebank, uten andre symtpomer (føler svimmel, dårlig, brystsmerter etc.) så skyldes det ufarlige ekstraslag (ekstrasystoler) som kan komme innimellom. Hos de som plages i større grad av litt lengre perioder med hjertebank som så kan dette skyldes arytmi som f.eks atrieflimmer, dette er ikke alltid så lett å fange opp på EKG (som bare leser av hjerterytmen din et lite sekund) for det kommer og går av seg selv, og det vises ikke på blodprøver. Jeg skal ikke uttalte meg eller drive fjernediagnostikk i ditt tilfelle, men på generelt grunnlag så ville man etter undersøkelse og sykehistorie tenke om det er sannsynliig at det er arytmi det dreier seg om, og så henvise deg til videre testing. I de fleste tilfeller så vil dette gå ut på en en eller annen form for rytmeovervåkning i minimum 24 timer slik at man kan fange opp en evt. arytmi.

  Husk at alvorlig hjertesykdom er uvanlig hos unge, friske og treningsglade mennesker, og veldige mange subjektive plager i brystregion er ufarlig og ofte en manifestasjon av akkumulert stress, syreplager i magen etc, men helt riktig som du har gjort, sjekk det hos legen for sikkerhets skyld.

  -legen
  Honnr gitt av : A. Holstad, 21. august 2013, 21:22
  4  Trening / Skader og Smerter / Sv: Noen som har operert for labrum skade før? (skulder) 11. juli 2013, 19:37
  Dette blir et generellt svar siden jeg ikke vet noe om din skade eller operasjon. Vanligvis så vil man etter operasjon gå 4 uker med slynge, som i seg selv gjør at en del av muskulatur er svekket, samt at man har sår/strukturer som skal gro. I løpet av disse ukene bør man komme i gang med pendeløvelser, etterfulgt av øvelser for å øke bevegelsesutslag. Deretter starter man med gradvis belastning som skal bygge opp tapt muskulatur for stabilitet og slik at man senere unngår overbelastning. Progresjon fra uke 6 og utover blir veldig individuelt og styres i stor grad av smerteterskel og sunn fornuft, men opp til 12 uker kan det ta før kroppen er klar for ordinær styrketrening. Hvis operasjonen var vellykket og man har brukt rehab perioden smart så vil man kunne forvente en bedre funksjon av skulder en man hadde før skaden, selv om dette selvfølgelig ikke gjelder for alle. Anbefaler oppfølging av fysioterapeut gjennom perioden selv om de ofte ikke har samme treningsfokus som deg, for det er ofte det som gjør at man unngår å bli for ivrig og ender opp med betennelser og smerter som fort suger motivasjonen ut av deg etter en allerede lang skadeperiode;-)

  Lykke til!
  Honnr gitt av : Daniel-1989, 21. juli 2013, 15:19
  5  Helse & Velvære / Helse og Livsstil / Sv: Syk av trening 03. juni 2013, 18:08
  Dette er jo bare tull, det du skriver er direkte farlig og feil, det viser stor mangel på kunnskap og forståelse. Grunnen til at man ikke skal lene seg til nettforum i stedet for legevitenskapen med sine bekymringer er ikke fordi de som sitter på nettfora er kunnskapsløse, men fordi de eller du kan umulig vite om det er samme underliggende tilstand som gir tilsvarende symptomer. Det er to likheter mellom forumspesialister og legespesialister, de har alle lest en god del (enten på nett eller i bokform) for å tilegne seg teoretisk kunnskap. Satt på spissen, så er den store forskjellen at forumspesialisten har én egen erfaring som utgangspunkt for sine synspunkter. Legen jobber hver dag over flere år med ulike pasienter med tilsynelatende like symptomer/plager, men som har vidt forskjellig underliggende årsaker. Breddeerfaringen, evnen til å både tenke nyansert og i kontekst, ressurser og den faglige forståelsen gjør at man kan utføre riktig diagnostikk og sette i gang riktig behandling. Ta for eksempel smerter i brystet, hvordan skal du som forumspesialist kunne vite hvilken av de 40 differensialdiagnosene som er årsaken til smertene, uten å få en full sykehistorie, personlig undersøkelse for å lytte etter bilyder på hjerte eller lunger, blodprøver for å se etter forhøyede hjerteprøver, ultralyd for se om hjerte fungerer normalt, røntgen for å se om det er sykdom i lungene, infeksjonsprøver for å se om det er lungebetennelse, blodgass og CT for å utelukke lungeemboli......alle potensielt alvorlige tilstander. Du må gjerne gjette at det skyldes muskelsmerter fordi du hadde det selv en gang for 2 år siden, men vedkommende som leser det kan tape stort på å stole på deg.

  En ting er å få herteklapp av Nitric oxide, det er noe helt annet hvis det skyldes en alvorlig arytmi som i værste fall kan være dødelig. Slike eksempler er ikke ment som skremselspropaganda, men oppfordring til sunn fornuft. Å koste på seg en faglig vurdering fra de som faktisk tar deg imot og behandler deg den dagen du havner på akuttmottaket er en rimelig forsikring for å utelukke en potensielt alvorlig tilstand. Hvis dette evt er utelukket så kan man gjerne bruke tid på mer alternative informasjonskanaler for å søke svar.

  Bruker eksempler fra ditt eget innlegg:
  1. Hvis du har vondt "i hjertet" og vondt for å puste, så skal du selvfølgelig utelukke at du har hjertesykdom og ikke gå å lure på om det kan skyldes inntak av industrialisert mat.

  2. Helt riktig at treg fordøyelse kan gi gassproblemer som følge av fermentering av karboydrater, men det er selvføgleig ikke sånn at det samler seg så mye gass at det presser på hjerte og lunger. I såfall så hadde det vært snakk om ileus eller obstruksjon av tarmen, noe som er svært akutt og så smertefult at man relativt raskt ringer 113. Tarmen kan du skjære og stikke i uten at du føler smerte, men strekkes veggene i tarmen som følge av større mengder luft/avføring så aktiverer det strekkreseptorer som induserer stor smerte.

  3. Her har du en selvmotsigelse, du spør mer spesifikt om symptomer og sier samtidig at det ikke er essensielt. Symptomer og sykehistorie er noe av det viktiges verktøyet man har for å kunne stille en arbeidsdiagnose, for deretter å kunne sette igang riktig behandling og løse den underliggende årsaken til problemet.

  Det er ikke sånn at man må ha hatt alle sykdommer for å kunne avdekke, forstå og behandle sykdom. Det hjelper veldig mye å ha behandlet 300 astmapasienter for å kunne stille riktig diagnose hos de som faktisk har astma, og i tillegg har man tilegnet seg erfaring til å kunne luke ut de som måtte ha astmasymptomer, men hvor årsaken er noe helt annet. Det er heller ikke sånn at leger sitter på alle svar ved første legebesøk, det vitner om lite kunnskap om hvor kompleks kroppen er. Det er en gang sånn at vanlige tilstander er vanlige, derfor begynner man som oftest å fokusere på disse. Motsatsen er sjeldne tilstander....som naturlig nok er sjeldne, og krever mye mer ressurser og utredning for å finne svar.
  Honnr gitt av : Lagavulin, 11. juni 2013, 13:01
  6  Trening / Skader og Smerter / Sv: lysketrekk eller brokk? 26. april 2013, 20:47
  For det første, brokk har ingen ting med testiklene å gjøre. Brokk er en utposning av bukhulen (med eller uten tarminnhold) gjennom et svekket område av bukveggen, enten som følge av en medfødt defekt/svakhet eller etter en operasjon i buken. Lyskebrokk kan presentere i to former, direkte eller indirekte lyskebrokk. Førstnevnte kjennes gjerne på midten av lyskebåndet, sistenevnte følger sædstrengen ned i pungen, men har altså ingen ting med testiklene å gjøre. Hvis du ikke har noen smerter eller andre plager så har du ingen form for brokk som trenger akuttbehandling. Brokken blir vanligvis synlig når du øker buktrykket, enten ved hosting eller f.eks når du løfter tungt, og kan da vanligvis dyttes tilbake. Dette kan du prøve hjemme.

  Jeg uttaler meg på generelt grunnlag, det er umulig å si hva du har uten å undersøke deg hos lege, men det høres ikke umiddelbart ut som brokk du beskriver. Pulseringen du kjenner høres ut som den delen av hovedpulsårene som går ned i beinet, og en traume/strekk høres mest sannsynlig ut. Samtidig er stedet du beskriver i nærheten av der en direkte lyskebrokk vil dukke opp. Hvis du er bekymret så koster det lite med et besøk til lege, han/henne vil lett kunne diagnostisere en evt brokk.

  Edit: så du hadde fått deg time. Lykke til!  Wink

  -legen
  Honnr gitt av : jensaugust, 29. april 2013, 22:53
  7  Trening / Skader og Smerter / Sv: lysketrekk eller brokk? 29. april 2013, 16:23
  Dette kan minne mer om det som heter "Gilmore´s groin", eller på norsk kaldt idrettsbrokk. Skade på muskulatur og bindevev i lysken kan muligens forårsake denne klumpen, og press på underliggende blodårer kan gi pulseringen du kjenner. Det er ikke en brokk i rette forstand men tilstanden kan gi liknende symptomer, så det å utelukke en brokk er ofte en del av utredningen. En kjapp ultralyd hadde vært kostnadseffektivt og raskt gitt svar på en evt skjult brokk, men hvis det er MR du er henvist til så vil man kunne se om det forandringer i muskulaturen din.

  Du kan lese mer om idrettsbrokk her: http://nhi.no/trening/idrettsskader/idrettsbrokk-28143.html?page=1
  Honnr gitt av : jensaugust, 29. april 2013, 22:52
  8  Trening / Skader og Smerter / Sv: Albueproblemer pga ulnarnerven? 11. februar 2013, 23:41
  Det viktigste her er å finne ut årsaken til problemet før man tenker noe utover konservativ behandling. Hvis det er passasjen hvor n. ulnaris traverserer forbi albuen så finnes det flere årsaker som kan gi plager, mest vanlig er innklemming (sulcus ulnaris syndrom), samt irritasjon ved langvarig friksjon mot bein eller i den muskulære tunnelen distalt for mediale epikondyl. Ultralyd er en sensitiv metode ved irritasjon og en fortykkelse kan tyde på inflammasjon med tilhørende ødem i nerven. Med dette som eneste funn vil konservativ behandling med antiinlammatorisk medikament og hvile være riktig, men om det løser problemet ditt er usikkert. Det kan godt hende at du får tilbake problemet når du begynner å trene igjen. Det finnes forholdsvis enkle kirurgiske inngrep for å behandle slike tilstander ved å frilegge nerven, men riktig behandling krever riktig indikasjon. Symptombildet ditt virker noe atypisk, selv om noe av det du beskriver kan relateres til n. ulnaris.

  Hvor har du blitt undersøkt?

  I utgangspunktet så vil ikke dine plager slik de er beskrevet være indikasjon for en operasjon, men da uttaler jeg meg på generelt grunnlag da det er sparsomt med informasjon. Man ønsker uansett å forsøke konservativ behandling først, og vurderer deretter behov for en evt operasjon hvis symptomer vedvarer eller symptomene progredierer med motorisk affeksjon. Men til sist så er det din subjektive opplevelse av dine plager som teller, så hvis du føler dette påvirker livskvaliteten din i stor grad så slipper man jo unna en del utvelgelseskriterier ved å ta det privat  Wink

  En ortopedisk og nevrologisk undersøkelse med funksjonstes for motoriske og sensoriske utfall, og evt ulnarisnevrografi og EMG kan være greit for å etablere riktig diagnose og vurdere behandling.

  Honnr gitt av : awf, 12. februar 2013, 00:18
  9  Trening / Skader og Smerter / Sv: Noen som kan tolke denne MR beskrivelsen jeg fikk av legen? 07. februar 2013, 13:19
  Ja, beklager, svarte vel kanskje ikke på det. Når det gjelder anatomiske varianter av kravebein og øvrig skjelletkomponenter så er disse utbredt. Det høres vel ikke alltid logisk ut for de som kommer å oppsøker hjelp, og personlig så forsøker jeg ihvertfall å forklare det til hver enkelt pasient. Det viktigste verktøyet vi har er å få vite om deg, din tidligere helse og inngående informasjon rundt skade/symptom debut, samt den fysiske undersøkelsen som gjøres av deg. Dette vil gi grunnlag for om man tenker deg er nødvendig med videre undersøkelser (f.eks blodprøver, røntgen, MR etc.), og i såfall hvilke.

  Det å ta en MR bilde innebærer flere hensyn, både økonomisk, samt at det bør være gitt at undersøkelsen kan gi informasjon ved å bekrefte eller utelukke en tilstand. Jeg kan ikke mene noe om de vurdering som er gjort i ditt tilfelle, men hvis legen som har undersøkt deg har tolket det som at deformiteten din i skulder ikke skyldes noe akutt, og at den fysiske undersøkelsen av den andre var normal, så ville ikke et bilde av den "friske" skulderen gitt noe mer informasjon. At neste skritt da er en ortopedisk vurdering høres fornuftig ut.
  Honnr gitt av : OmarO, 07. februar 2013, 19:14
  10  Trening / Skader og Smerter / Sv: Noen som kan tolke denne MR beskrivelsen jeg fikk av legen? 06. februar 2013, 17:57
  Nummerering i parantes samsvarer med nummerering på vedlagt bilde:

  MR beskrivelsen din gir utrykk for en trangere spalte en normal mellom hodet på humerus beinet (2) og acromion (3). Dette kan føre til en irritasjon med påfølgende inflammasjon i posen (bursa) som ligger under acromion (3) ved trening/repeterende bevegelser. En betennelse i denne posen (som skal motvirke friksjon) mellom acromion (3) og hodet på humerus (2) kalles ofte bursitt. Smertene kommer stort sett når skulderene løftes ut 90 grader eller mer fra kroppen, da blir det enda trangere i denne spalten, og bursa, muskler, sener, nerver osv som ligger i mellom disse to beinstrukturene (2, 3) klemmes. Dette betegnes som en innklemmingstilstand eller i andre tilfeller impingement syndrom

  Ellers så er det mye fagspråk som egentlig bare forteller at man ikke finner noe spesielt unormalt, annet en noe de tolker som en ganglion (væskeansamling, omsluttet av en tynn hinne) inne i beinet, på baksiden av hodet på humerus beinet (2).

  MR kan understøtte en årsak til plagene dine, men husk at dette bare er et supplement til de undersøkelser og kartlegging som gjøres av legen din, så for å svar på videre spørsmål og evt behandling bør du ta dette den veien. Hvis du ikke har fått det kan du be om en henvisning til en ortoped. Voltaren kan hjelpe på betennelsen din, men på sikt så løser det ikke problemet ditt sånn sett.  Honnr gitt av : OmarO, 07. februar 2013, 00:45
  11  Trening / Skader og Smerter / Sv: Smerte ved solar plexus ved Hard Bein økt 02. februar 2013, 14:36
  Området i mage/tarm kanalen som du beskriver heter på fagspråket epigastriet, plager fra dette området relateres i stor grad til magesår i mage/tarm, eller refluks som skyldes delvis defekt lukkemuskel mellom spiserøret og magesekken eller andre mer diffuse plager av magesyre. Dette utelukker ikke at plagene kan komme fra andre organer i mage/bryst regionen.

  Relevante tilstander:
  Refluks: halsbrann/sure oppstøt og sviende smerter i epigastriet. Symptomer kan fremprovoseres/lindres av diett, stilling (liggende/stående) og aktivtet.
  For å påvise dette brukes ofte syrenøytraliserende (ved at det lindrer symptomer), men også pH måling og gastroskopi som kan påvise endringer i slimhinnen som følge av skaden fra magesyre.

  Magesår (ulcus sykdom): kan bl.a skyldes en bakterie som heter Helicobacter Pylori, overforbruk av smertestillende, stress etc. Kan oppstå både i magesekken og tarm (duodenum)Her kan symptomer være veldig varierende men mange har smerter i epigastriet som lindres av mat og syrenøytraliserende. Her tar man blodprøver med tanke på H.Pylori infeksjon og gastroskopi for å påvise sårlesjoner i mage/tarm.

  Funksjonell dypepsi: dette er en tilstand som kan gi kronisk smerter eller ubehag i øvre del av magen, som oppblåsthet, kvalme, brekninger, sure oppstøt og halsbrann. Disponerende faktorer for å utvikle dette er stress, bekymringer, angst, depresjon osv. Dette er en tilstand som er vanskelig å påvise med blodprøver, og gastroskopi osv. En evt diagnose får man på bakgrunn av symptomer og ved å utelukke andre relaterte tilstander.

  Matintoleranse (laktose, fruktose, cøliaki osv) gi noe liknende symptomer.

  Det er nok vanskelig for mange å akseptere, men allikevel viktig å forstå, at et legebesøk ikke alltid kan gi alle svar man ønsker, nettopp fordi veldig mange tilstander gir få eller diffuse symptomer/tegn som vanskeliggjør en sikker diagnose. En del av utredning og behandling går på å utelukke alvorlige tilstander som trenger målrettet og rask behandling, for deretter å observere endringer som kan gi mer informasjon. I noen tilfeller, f.eks refluks, så er det å starte på syrenøytraliserende både et diagnostisk og terapeutisk tiltak, det vil si at hvis man har utelukket andre tilstander og medisinen har effekt, så kan man være rimelig sikker på at diagnosen er refluks samt at den lindrer symptomene dine.

  Jeg vil ikke fjerndiagnostisere via nettet, en utredning krever personlig undersøkelse, bakgrunnshistorie lab prøver ++++. som alle leger skal være kjent med, selv om prøvesvar kan tolkes litt forskjellig fra lege til lege, både fordi alle har subjektive oppfatninger samt at selve prøvesvarene kan variere. Det avhenger av hvilke tester som er gjort osv, men ut ifra det du skriver så ville jeg på generelt basis relatert plagene dine til funksjonell dyspepsi (også kalt gastritt/duodenitt). Det er ikke farlig men kan grense mot refluks hvis hovedsymptomer er sure oppstøt og halsbrann. At du skulle ha indre skader er ikke sannsynlig.

  Hvis du ikke merker noen forverring med tanke på kosthold så kan du spise normal mat, og hvis syrenøytraliserende hjelper så kan du fortsette med dette. Videre oppfølging og evt endringer tar du da med legen din slik at man evt kan gjøre en ny vurdering.

  -legen

  Honnr gitt av : Sixtus, 02. februar 2013, 16:03
  12  Helse & Velvære / Helse og Livsstil / Sv: Hva er dette? 17. januar 2013, 19:05
  Dette blir fjerndiagnostikk, anbefaler alle å oppsøke en lege som kan gjør undersøkelse når man opplever endringer i kroppen som vekker bekymring!

  Utifra bilde ditt, og informasjonen du har skrevet, så høres dette ut som du har noen inkompetente klaffer i venene dine (de blodårene som synes i huden, og som frakter oksygenfattig blod tilbake til hjertet). Når du øker blodtrykket/blodgjennomstrømning ved trening og får pump, så vil mer blod hope seg opp i områdene hvor disse veneklaffene ikke fungerer helt som de skal.

  Årsaken: I den venøse delen av blodsystemet så er det normalt sett et lavt trykk, for å få fraktet blodet tilbake til hjertet så så bruker kroppen muskelkontraksjoner som hjelpemiddel

  Tenk deg et sugerør som f.eks er fylt milkshake. Hvis du klemmer sammen sugerøret med fingrene og drar de bortover, så klemmer du ut milkskaken i andre enden. Forsøk på en enkel visuel forklaring av prinsippet hvor en muskel klemmer på ei vene  Wink

  For å unngå "backflow" når musklene klemmer på venene, så har de klaffer som lukker seg. Hos de som har inkompetente klaffer, så blir det derfor litt backflow og det hoper seg opp blod som gjør at man får en utposning på blodårene. Det er samme som skjer hos de med åreknuter. Dette er ikke farlig.

  Edit: Trådskriver beskriver forøvrig et godt bilde av hvorfor jeg ikke anbefaler google som selvdiagnostisering Wink

  -legen  Honnr gitt av : ArneBaron, 18. januar 2013, 09:00
  13  Generelt / Åpent forum / Sv: John Gunnar Oppheim - Bør mannen få munnkurv? 08. juni 2010, 18:53
  Det svaret er nesten helt identisk med det jeg fikk forrige høst, jeg hadde da fått ett tilrop på 42 bussen fra noen ungdommer, som satt i baksetet å ropte "øøøyy...harru benner'n eller?" Sendte selvfølgelig spørsmålet om hva "benner'n" var til Oppheim i frykt for at det var noe farlig som ikke var oppdaget enda.


  Svar
   "Benner'n" er ett utrykk som innenfor medisinen benevnes som ereksjon (arrester meg ikke for den stavingen der), "ståpikk", osv. I følge legeviten kommer som regel denne erigerte penisen av noe de kaller det Parasympatiske nervesystemet. Her går teoriseringen ut på sanseinntrykk og fysisk stimuli av glans penis og en hel haug med innviklede ideer. Jeg har liten tro på mye av dette.

  I følge egne erfaringer har jeg selv hatt benner'n. Den ble skikkelig hard etter at jeg lå i bro i sofaen og hadde smurt den inn med Banos. Jeg forsøkte det igjen dager etter og det gikk fint, så i de fleste tilfeller så handler benner'n om å grise med Banos, og sjeldnere handler det om velutprøvde, etablerte fysiologiske mekanismer i nervesystemet og hjernen som fører til ereksjon.

  De aller fleste har gode muligheter for å kjøpe banos, samt stå i bro i sofaen, men det er viktig at Banosen er romtemperert, hvis den er kald så nytter det ikke. Romtemperert banos vil penis etter hvert venne seg til, og rette seg opp.

  Hilsen John Gunnar Oppheim
  En smule alternativ, og ingen kunnskap om skolemedisin....men hefte om belastningsskader er faktisk brukbart....og jeg lurer på hvorfor. Noe må han jo ha drevet med de åra han satt i rullestol med pukkelrygg;-)

  PS. Hvis du leser dette John Gunnar, husk at du har munnkurv, og at jeg kjeder meg på jobb, og ikke kommer til å erigere....eh redigere innlegget!
  Honnr gitt av : Qvasi, 09. januar 2013, 12:24
  14  Trening / Skader og Smerter / Sv: Overtråkket ankel, hevelsen vil ikke bort 27. desember 2012, 21:53
  Jeg har vel ikke så mye å fare med her siden kompetansenivået ditt helt klart går legevitenskapen en høy gang Wink Men siden vi først er i gang så kan jeg jo avslutte med å blomstre litt med kunnskapen jeg ikke jobber med hver dag:

  a) hevelse er uønsket, uansett hvordan du vrir og vender på det. Dette er en fysiologisk reaksjon på vevsskade som innebærer en inflammasjon, noe som bl.a fører til at kapillærene (små blodårer) lekker ut plasmavæske i vevet og skaper en hevelse. I tillegg vil det ofte være en indre blødning på skadestedet.  Dette vil i sum føre til at det er et stort trykk som omkranser det skadene området, trykket øker ytterligere etter hvert som mengde blod/væske øker og huden strekkes over skadestedet. Dette hindrer blodtilførsel i de blodårene (pga kompresjon) som direkte supplerer det skadene vevet, noe som i sin tur hemmer tilheling (som er avhengig av frisk blod som tilfører oksygen, næringstoffer og andre nødvendige tilhelingsfaktorer). I tillegg vil en inflammasjon gjennom frigjøring av cytokiner føre til økt smerte og stivhet ved skadestedet som følge av en hevelse, når den vedvarer kan det også dannes arrvev, noe som kan komplisere tilhelingen av det skadede vevet ved at det mister litt av sitt tidligere funksjonsnivå og f.eks gir et stivere ledd, kroniske smerter etc.

  b) det er helt riktig som du skriver at en hevelse innskrenker bevegelsen til den skadene ankelen, men det er helt feil at man vil opprettholde en hevelse som "beskyttelse" for å forhindre en forverring. Hevelsen skal vekk så fort som mulig, det er derfor det er viktig å benytte seg av RICE prinsippet de første 48 timene. Dette senker hevelsen, og som du ser under punkt a) så er dette i seg selv smertelindrende, samt at kroppen kan starte tilheling raskere. Når hevelsen er avtatt vil man ha en adekvat smerteterskel som man kan bruke som indikator for hvor stort bevegelsesutslag man skal gjøre under opptrening. Hvis man i tillegg starter mobilisering av leddet så tidlig som mulig (optimalt 48 timer...altså etter at hevelsen er avtatt), så øker dette tilheling ytterligere ved at man øker blodsirkulasjon til det skadene vevet, samt forhindrer at leddet blir stivt. Raskt RICE etter en skade gir betydelig mindre hevelse enn hvis man unlater dette, men det er fortsatt viktig å fortsettelse av elevasjon og evt bruk av kompresjonsbandasje utover de første 48 ukene. Noe hevelse vil man alltid ha men disse tiltakene hindrer en forverring.

  c) hvis du leser innleggene mine en gang til så ser du at jeg skriver "flere uker", jeg referer da til en tidsperiode med hevelse som har vedvart utover de 4 uker som trådskriver skriver innledningsvis. En hevelse på et skadested som har vedvart i 4-8 uker uten endring er innebærer i de aller fleste tilfeller en underliggende årsak som man må gjøre noe med. Her kan en enkel fraktur være en årsak. Et enkelt brudd som ikke er dislosert og som sitter på plass krever ikke nødvendigvis noen spesiell behandling i seg selv, men litt målrettet teiping eller immobilisering gir bruddet nok ro til å gro. At ankelen "fungerer bra" innebærer flere momenter en at man kan bevege den, og det er på ingen måte en indikator på om ankelen er frisk eller ikke, men det kan si noe om hvor alvorlig skaden er. Vedvarende hevelse eller smerter er argumentet mitt for å anbefale en undersøkelse og evt kontroll røntgen når tilhelingen åpenbart ikke er normal.

  d) når det gjelder utgiftene til helsevesenet så er det nok en generell forståelse blandt fagfolk at en legeundersøkelse og evt røntgen for å finne korrekt diagnose på sikt koster mindre, enn å måtte operere bort og/eller skrive ut smertestillende over flere år pga kroniske smerter, som følge av at pasienten fikk diagnosen sin på google. Pasienter synes også å sette pris på å slippe dette.

  e) du mener at jeg som lege mener burde vite at riktig opptrening kan halvere sjansen for en ny skade, det kommer vel klart frem i punktene over at jeg fikk med meg dette under studiet, men hvis du fortsatt er i tvil så kan jeg jo understreke at dette gjøres for å redusere tilhelingstiden, motivirke utvikling av et stiv ledd og styrke stabiliteten som følge av strukne sener og tiden med immobilisering/redusert aktivitet. Hvis man skulle være så uheldig å ha ett underliggende brudd, så vil derimot behandlingen være annerledes, da er primærmålet å behandle bruddet ved immobilisering før man starter opptrening.

  Avslutningsvis så må jeg presisere at jeg ikke har noe grunnlag for å diagnostisere noen over nettet, jeg uttaler meg på generelt grunnlag basert mine erfaringer. Hvis man opplever noe unormalt som skaper bekymring, selv noe så triviellt som et overtråkk, så er en legeundersøkelse en god løsning.

  PS.Det heter "utøver", ikke "utdøver"  Wink
  Honnr gitt av : Steffesa, 28. desember 2012, 19:01
  15  Trening / Skader og Smerter / Sv: Overtråkket ankel, hevelsen vil ikke bort 27. desember 2012, 21:53
  Jeg har vel ikke så mye å fare med her siden kompetansenivået ditt helt klart går legevitenskapen en høy gang Wink Men siden vi først er i gang så kan jeg jo avslutte med å blomstre litt med kunnskapen jeg ikke jobber med hver dag:

  a) hevelse er uønsket, uansett hvordan du vrir og vender på det. Dette er en fysiologisk reaksjon på vevsskade som innebærer en inflammasjon, noe som bl.a fører til at kapillærene (små blodårer) lekker ut plasmavæske i vevet og skaper en hevelse. I tillegg vil det ofte være en indre blødning på skadestedet.  Dette vil i sum føre til at det er et stort trykk som omkranser det skadene området, trykket øker ytterligere etter hvert som mengde blod/væske øker og huden strekkes over skadestedet. Dette hindrer blodtilførsel i de blodårene (pga kompresjon) som direkte supplerer det skadene vevet, noe som i sin tur hemmer tilheling (som er avhengig av frisk blod som tilfører oksygen, næringstoffer og andre nødvendige tilhelingsfaktorer). I tillegg vil en inflammasjon gjennom frigjøring av cytokiner føre til økt smerte og stivhet ved skadestedet som følge av en hevelse, når den vedvarer kan det også dannes arrvev, noe som kan komplisere tilhelingen av det skadede vevet ved at det mister litt av sitt tidligere funksjonsnivå og f.eks gir et stivere ledd, kroniske smerter etc.

  b) det er helt riktig som du skriver at en hevelse innskrenker bevegelsen til den skadene ankelen, men det er helt feil at man vil opprettholde en hevelse som "beskyttelse" for å forhindre en forverring. Hevelsen skal vekk så fort som mulig, det er derfor det er viktig å benytte seg av RICE prinsippet de første 48 timene. Dette senker hevelsen, og som du ser under punkt a) så er dette i seg selv smertelindrende, samt at kroppen kan starte tilheling raskere. Når hevelsen er avtatt vil man ha en adekvat smerteterskel som man kan bruke som indikator for hvor stort bevegelsesutslag man skal gjøre under opptrening. Hvis man i tillegg starter mobilisering av leddet så tidlig som mulig (optimalt 48 timer...altså etter at hevelsen er avtatt), så øker dette tilheling ytterligere ved at man øker blodsirkulasjon til det skadene vevet, samt forhindrer at leddet blir stivt. Raskt RICE etter en skade gir betydelig mindre hevelse enn hvis man unlater dette, men det er fortsatt viktig å fortsettelse av elevasjon og evt bruk av kompresjonsbandasje utover de første 48 ukene. Noe hevelse vil man alltid ha men disse tiltakene hindrer en forverring.

  c) hvis du leser innleggene mine en gang til så ser du at jeg skriver "flere uker", jeg referer da til en tidsperiode med hevelse som har vedvart utover de 4 uker som trådskriver skriver innledningsvis. En hevelse på et skadested som har vedvart i 4-8 uker uten endring er innebærer i de aller fleste tilfeller en underliggende årsak som man må gjøre noe med. Her kan en enkel fraktur være en årsak. Et enkelt brudd som ikke er dislosert og som sitter på plass krever ikke nødvendigvis noen spesiell behandling i seg selv, men litt målrettet teiping eller immobilisering gir bruddet nok ro til å gro. At ankelen "fungerer bra" innebærer flere momenter en at man kan bevege den, og det er på ingen måte en indikator på om ankelen er frisk eller ikke, men det kan si noe om hvor alvorlig skaden er. Vedvarende hevelse eller smerter er argumentet mitt for å anbefale en undersøkelse og evt kontroll røntgen når tilhelingen åpenbart ikke er normal.

  d) når det gjelder utgiftene til helsevesenet så er det nok en generell forståelse blandt fagfolk at en legeundersøkelse og evt røntgen for å finne korrekt diagnose på sikt koster mindre, enn å måtte operere bort og/eller skrive ut smertestillende over flere år pga kroniske smerter, som følge av at pasienten fikk diagnosen sin på google. Pasienter synes også å sette pris på å slippe dette.

  e) du mener at jeg som lege mener burde vite at riktig opptrening kan halvere sjansen for en ny skade, det kommer vel klart frem i punktene over at jeg fikk med meg dette under studiet, men hvis du fortsatt er i tvil så kan jeg jo understreke at dette gjøres for å redusere tilhelingstiden, motivirke utvikling av et stiv ledd og styrke stabiliteten som følge av strukne sener og tiden med immobilisering/redusert aktivitet. Hvis man skulle være så uheldig å ha ett underliggende brudd, så vil derimot behandlingen være annerledes, da er primærmålet å behandle bruddet ved immobilisering før man starter opptrening.

  Avslutningsvis så må jeg presisere at jeg ikke har noe grunnlag for å diagnostisere noen over nettet, jeg uttaler meg på generelt grunnlag basert mine erfaringer. Hvis man opplever noe unormalt som skaper bekymring, selv noe så triviellt som et overtråkk, så er en legeundersøkelse en god løsning.

  PS.Det heter "utøver", ikke "utdøver"  Wink
  Honnr gitt av : Jodaja, 28. desember 2012, 18:59
  Sider:
 • 1
 • 2
 • ...
 • 25
 • Disse kosttilskuddene er glemt for mange, men som alle bør ta.

  5 digge middager med cottage cheese

  Kosthold09.08.2021270

  Cottage cheese er blitt en svært populær matvare!
  Det er en risiko forbundet med treningen og løftene man utfører
  Det finnes så mange gode varianter av middagskaker enn bare karbonadekaker.

  5 fordeler med stående leggpress

  Trening28.06.202153

  Det er mange fordeler med å trene leggene dine. Se her!