for Laffy
  Visning av honnørposter for Laffy
Sider:
  • 1
  • 1  Kosthold / Kosthold og Ernæring / Vitaminer og mineraler, for spesielt intereserte 22. juni 2007, 19:57
    Jeg har begynt å lage egne dokumenter (ligner skoleoppgaver) om forskjellige temaer innen kroppen og lignende fordi jeg tror det blir en fin måte å lære på (for meg selv Wink).
    Men jeg tenkte jeg godt kunne slenge den ut her også. Da det ikke er noen skoleoppgave og bare er ment på egen læring kan det noen plasser være direkte kopi.

    For informasjon om anbefalt inntak osv se http://www.treningsforum.no/article/article.php?dir=diverse&fname=040522_vitamin
    som jeg selv brukte som hjelp.

    (Har ikke formatert den for forumet så nøye)

    Vitaminer og mineraler

    Vitaminer er kjemiske forbindelser (næringsstoffer) som er nødvendig for stoffskiftet. Forskjellen på vitaminer og mineraler er at mineraler er grunnstoff og består av et og et molekyl, mens vitaminer består av kjeder med molekyler. Vitaminer og mineraler har forskjellige arbeidsoppgaver i kroppen, men vi kan si at de ligner på hverandre og mange avhenger av hverandre. Vitaminer deles inn i to undergrupper; Vannløselige og fettløselige. B-vitaminene og C-vitaminene regnes som vannløselige og utsonderes dermed raskere fra kroppen, derfor bør man helst ha inntak av disse vitaminene daglig. Fettløselige vitaminer kan lagres i kroppen og man trenger derfor ikke daglig inntak av disse, men når vitaminene lagres er det også større fare for overdose. Kroppen produserer kun vitaminene B3, D og K selv.

    •   Vitamin A (Retinol) – Hjelper pÃ¥ synet, huden, slimhinner, luft- og urinveier, immunforsvaret og benbygging. Kan forebygge kreft. Er et antioksidant. Fettløselig.
    o   Provitamin A (Betakaroten) – Fargestoff, antioksidant og forstadium til vitamin A (Pro betyr før). NÃ¥r kroppen trenger vitamin A deles hvert betakarotenmolekyl i to vitamin a- molekyler.
    •   Vitamin B-komplekset – Det finnes flere typer B-vitaminer, disse er spesielt viktige i energiomsetningen (gjøre mat om til energi), dannelsen av røde blodlegemer og de er ogsÃ¥ kraftige antioksidanter. Vannløselige.
    o   Vitamin B1 (Tiamin) – Nødvendig for funskjonene til hjertet, nervene og musklene, sÃ¥nn at nerveimpulsene overføres. Nødvendig nÃ¥r sukker skal brytes ned og omdannes til energi. Overdose av Tiamin kan ikke forekomme.
    o   Vitamin B2 (Riboflavin) – Nødvendig for Ã¥ bryte ned fett, karbohydrater og protein og omdanne til energi. Nødvendig for Ã¥ aktivisere vitamin B6/Pyridoksin. Beskytter hud, hÃ¥r, slimhinner og tidlig aldring. Virker ved dannelsen av røde blodlegemer. Kan heller ikke overdoseres.
    o   Vitamin B3 (Niacin) – Viktig ved energiomsetningen og nÃ¥r fett lages. Holder huden frisk. Kan i store doser brukes for Ã¥ senke kolesterol (men dette kan føre til bivirkninger pÃ¥ hud og gi diverse psykiske plager som for eksempel søvnløshet). Beskytter blodbanen og nervesystemet samt reparerer DNA.
    o   Vitamin B5 (Pantotensyre) – Nødvendig for energiomsettingen til karbohydrater og fettsyrer samt lagring av disse. Reparerer skader pÃ¥ hud, slimhinner og stabiliserer immunforsvaret. Kan motvirke kviser og medvirker i dannelsen av enkelte hormoner.
    o   Vitamin B6 (Pyridoksin) – Viktig i energiomsettingen. Produserer viktige signalstoffer i hjernen. Kan lindre symptomer pÃ¥ PMS. Alkohol senker opptaket av vitamin B6, mens p-piller og østrogentilskudd kan motvirke effektene. Kan virke trettende og drømmefremkallende.
    o   Vitamin B7 (Biotin) – OgsÃ¥ kalt vitamin H og koenzym R. Viktig for omdanning av fett og protein.  Involvert i prosesser med tilknytning til metabolismen(stoffskiftet/forbrenning). Nødvendig for Ã¥ kunne utnytte di andre B-vitaminene. Beskytter negler, hud og hÃ¥r. Brukes ogsÃ¥ som koenzym (en organisk forbindelse som fungerer sammen med enzym).
    o   Vitamin B8 (Folsyre/Folinsyre) – Nødvendig for Ã¥ kunne kopiere DNA. Viktig i dannelsen av røde blodceller, proteinsyntesen, celledeling og for fosteret i et svangerskap.
    o   Vitamin B12 (Kobalamin) – Nødvendig ved celledeling og nÃ¥r arvestoffet kopieres. Beskytter nerveceller og er fettsyrenes stoffskifte. Gjenvinnes i kroppen.
    •   Vitamin C (Askobinsyre) - Nødvendig for dannelse av bindevev, bruskvev, benvev og tannben. Viktig antioksidant som nøytraliserer frie radikaler (beskytter altsÃ¥ celler, proteiner og arvestoff og kan virke mot kreft og hjerte-/karsykdommer(men det siste her er ikke bevist)). Viktig for hormonproduksjon og fettstoffskifte. Vannløselig.
    •   Vitamin D (Kalsiferol) – Sørger for opptak av kalsium. FÃ¥s gjennom huden ved sollys i tillegg til mat. Fettløselig.
    •   Vitamin E (Tokoferol) – Bedrer utnyttelsen av vitamin A. Betydning i dannelsen av kjønnshormoner. Vitamin E er et kraftig antioksidant som bedrer oksygentilførselen til cellene, pÃ¥virker det bra kolesterolet (HDL) positivt. Bra for synet og hjernen. Forebygger en rekke plager og sykdommer. Fettløselig.
    •   Vitamin K – FÃ¥r blodet til Ã¥ koagulere (størkne). Nødvendig for et sterkt skjellet. Gir proteiner evnen til Ã¥ binde kalsium. Finnes i tre former: K1 som finnes i grønne planter, K2 som produseres av bakterier i tarmene vÃ¥re og K3 som produseres av kroppen selv.

    Innenfor ernæring er mineraler grunnstoffer som er nødvendige for oss, oksygen, karbon, hydrogen og nitrogen utgjør 96 % av kroppsvekta vår, men disse regner vi ikke som mineraler. Vi deler mineraler inn i to underkategorier:
    •   Mineraler
    o   Fosfor – Fosfor er livsnødvendig for alle levende organismer. Alle molekyler som har arveanlegg inneholder fosfor. Fosfor er viktig for tann- og benbygging. InngÃ¥r i nesten alle biologiske reaksjoner i kroppen.
    o   Kalium – Regulerer blodtrykket (senker det). Reduserer risikoen for slag og slitasjeskader pÃ¥ nyrene. Kan forhindre utvikling av nyrestein. Er nødvendig for normal funksjon i muskulatur, hjerte og nerveceller. Har en viktig jobb som ion i kroppsvæskene.
    o    Kalsium – Kalsium er sammen med magnesium og fosfor det som gjør skjellettet sterkt. Viktig for koagulasjon (størkning) av blodet, leding av impulser i nervene og sammentrekning av muskler. Vitamin D er viktig for Ã¥ stimulere opptaket av kalsium.
    o   Klor - Produserer magesyre, aktiverer amalyse (spytt) og regulerer væskebalansen.
    o   Magnesium – Har betydning for benbygning og tenner. Aktiverer DNA, produserer protein, holder celler i live, fungerer ogsÃ¥ som enzym. Viktig del av omsetting av karbohydrater. Hjelper ogsÃ¥ ved muskelarbeid og nervesystemet.
    o   Natrium – Hjelper blant annet ved transport av nerveimpulser.
    o   Svovel – Dreper bakterier, hjelper vekst av hÃ¥r, antioksidant og deltar i oksidasjonsprosesser.
    Forskjellen på sporstoffer og mineraler er at sporstoffer finnes i mye mindre mengder i kroppen (anbefalt daglig dose henholdsvis under og over 200 mg).

    •   Sporstoffer/mineralstoffer
    o   Fluor – Har i smÃ¥ mengder gunstig virkning pÃ¥ tannemaljen.
    o   Jern – Hjelper ved produksjonen av blod og farger blodet rødt. NÃ¥r det er bundet til hemoglobin (protein som finnes i blodet) hjelper det Ã¥ frakte oksygen til lungene. Alle celler bruker jern i energiomsetningen (forbrenning av fett og karbohydrater).
    o   Jod – En del av skjoldbruskkjertelens hormoner og regulerer dermed stoffskiftet. Vedlikeholder celler og vev.
    o   Kobolt – Kan gi nedsatt jernopptak. Hjelper vitamin B12. InngÃ¥r i enzymprosesser.
    o   Kopper – Hjelper pÃ¥ opptak og nyttiggjøring av jern.

    o   Krom – Regulerer blodsukkeret og stabiliserer blodets insulininnhold. Demper trangen pÃ¥ søtsaker.
    o   Mangan – Betydning for produksjon av kjønnshormoner og morsmelk. Hjelper kroppen Ã¥ nøytralisere skadelige stoffer. Hjelper pÃ¥ vekst og omsetting av fett og karbohydrater. Utvikler brusk, ledd og knokler og fører til lavt kolesterol.
    o   Molybdem – Kan motvirke anemi (færre røde blodlegemer).
    o   Selen – Styrker immunforsvaret. Virke aldersbremsende. Viktig del av antioksidantforsvaret.
    o   Sink – Viktig for antioksidantforsvaret. Har betydning for vekst, sædproduksjon, hud, sÃ¥rheling, omsetning av næringsstoffer og regulering av hormonproduksjon.


    Kilder:
    http://www.nettdoktor.no/ernaering/vitaminer/artikler/calcium.php
    http://www.matoppskrift.no/sider/Vitamin.asp#Fosfor
    http://www.barnelegen.net/publisher/publisher.asp?id=12&tekstid=76
    http://www.matprat.no/BulletListArticle.aspx?artid=8296&mnu1=&mnu2=5027
    http://www.nokadietten.no/helsesidene/mineraler.html#kobolt
    http://no.wikipedia.org/wiki/Mineral_%28ern%C3%A6ring%29
    http://www.nokadietten.no/helsesidene/vitaminer.html
    http://www.labnett.no/Analyser/vitaminer.htm

    Honnør gitt av : susanne, 22. juni 2007, 23:59
    2  Kosthold / Kosthold og Ernæring / Vitaminer og mineraler, for spesielt intereserte 22. juni 2007, 19:57
    Jeg har begynt å lage egne dokumenter (ligner skoleoppgaver) om forskjellige temaer innen kroppen og lignende fordi jeg tror det blir en fin måte å lære på (for meg selv Wink).
    Men jeg tenkte jeg godt kunne slenge den ut her også. Da det ikke er noen skoleoppgave og bare er ment på egen læring kan det noen plasser være direkte kopi.

    For informasjon om anbefalt inntak osv se http://www.treningsforum.no/article/article.php?dir=diverse&fname=040522_vitamin
    som jeg selv brukte som hjelp.

    (Har ikke formatert den for forumet så nøye)

    Vitaminer og mineraler

    Vitaminer er kjemiske forbindelser (næringsstoffer) som er nødvendig for stoffskiftet. Forskjellen på vitaminer og mineraler er at mineraler er grunnstoff og består av et og et molekyl, mens vitaminer består av kjeder med molekyler. Vitaminer og mineraler har forskjellige arbeidsoppgaver i kroppen, men vi kan si at de ligner på hverandre og mange avhenger av hverandre. Vitaminer deles inn i to undergrupper; Vannløselige og fettløselige. B-vitaminene og C-vitaminene regnes som vannløselige og utsonderes dermed raskere fra kroppen, derfor bør man helst ha inntak av disse vitaminene daglig. Fettløselige vitaminer kan lagres i kroppen og man trenger derfor ikke daglig inntak av disse, men når vitaminene lagres er det også større fare for overdose. Kroppen produserer kun vitaminene B3, D og K selv.

    •   Vitamin A (Retinol) – Hjelper pÃ¥ synet, huden, slimhinner, luft- og urinveier, immunforsvaret og benbygging. Kan forebygge kreft. Er et antioksidant. Fettløselig.
    o   Provitamin A (Betakaroten) – Fargestoff, antioksidant og forstadium til vitamin A (Pro betyr før). NÃ¥r kroppen trenger vitamin A deles hvert betakarotenmolekyl i to vitamin a- molekyler.
    •   Vitamin B-komplekset – Det finnes flere typer B-vitaminer, disse er spesielt viktige i energiomsetningen (gjøre mat om til energi), dannelsen av røde blodlegemer og de er ogsÃ¥ kraftige antioksidanter. Vannløselige.
    o   Vitamin B1 (Tiamin) – Nødvendig for funskjonene til hjertet, nervene og musklene, sÃ¥nn at nerveimpulsene overføres. Nødvendig nÃ¥r sukker skal brytes ned og omdannes til energi. Overdose av Tiamin kan ikke forekomme.
    o   Vitamin B2 (Riboflavin) – Nødvendig for Ã¥ bryte ned fett, karbohydrater og protein og omdanne til energi. Nødvendig for Ã¥ aktivisere vitamin B6/Pyridoksin. Beskytter hud, hÃ¥r, slimhinner og tidlig aldring. Virker ved dannelsen av røde blodlegemer. Kan heller ikke overdoseres.
    o   Vitamin B3 (Niacin) – Viktig ved energiomsetningen og nÃ¥r fett lages. Holder huden frisk. Kan i store doser brukes for Ã¥ senke kolesterol (men dette kan føre til bivirkninger pÃ¥ hud og gi diverse psykiske plager som for eksempel søvnløshet). Beskytter blodbanen og nervesystemet samt reparerer DNA.
    o   Vitamin B5 (Pantotensyre) – Nødvendig for energiomsettingen til karbohydrater og fettsyrer samt lagring av disse. Reparerer skader pÃ¥ hud, slimhinner og stabiliserer immunforsvaret. Kan motvirke kviser og medvirker i dannelsen av enkelte hormoner.
    o   Vitamin B6 (Pyridoksin) – Viktig i energiomsettingen. Produserer viktige signalstoffer i hjernen. Kan lindre symptomer pÃ¥ PMS. Alkohol senker opptaket av vitamin B6, mens p-piller og østrogentilskudd kan motvirke effektene. Kan virke trettende og drømmefremkallende.
    o   Vitamin B7 (Biotin) – OgsÃ¥ kalt vitamin H og koenzym R. Viktig for omdanning av fett og protein.  Involvert i prosesser med tilknytning til metabolismen(stoffskiftet/forbrenning). Nødvendig for Ã¥ kunne utnytte di andre B-vitaminene. Beskytter negler, hud og hÃ¥r. Brukes ogsÃ¥ som koenzym (en organisk forbindelse som fungerer sammen med enzym).
    o   Vitamin B8 (Folsyre/Folinsyre) – Nødvendig for Ã¥ kunne kopiere DNA. Viktig i dannelsen av røde blodceller, proteinsyntesen, celledeling og for fosteret i et svangerskap.
    o   Vitamin B12 (Kobalamin) – Nødvendig ved celledeling og nÃ¥r arvestoffet kopieres. Beskytter nerveceller og er fettsyrenes stoffskifte. Gjenvinnes i kroppen.
    •   Vitamin C (Askobinsyre) - Nødvendig for dannelse av bindevev, bruskvev, benvev og tannben. Viktig antioksidant som nøytraliserer frie radikaler (beskytter altsÃ¥ celler, proteiner og arvestoff og kan virke mot kreft og hjerte-/karsykdommer(men det siste her er ikke bevist)). Viktig for hormonproduksjon og fettstoffskifte. Vannløselig.
    •   Vitamin D (Kalsiferol) – Sørger for opptak av kalsium. FÃ¥s gjennom huden ved sollys i tillegg til mat. Fettløselig.
    •   Vitamin E (Tokoferol) – Bedrer utnyttelsen av vitamin A. Betydning i dannelsen av kjønnshormoner. Vitamin E er et kraftig antioksidant som bedrer oksygentilførselen til cellene, pÃ¥virker det bra kolesterolet (HDL) positivt. Bra for synet og hjernen. Forebygger en rekke plager og sykdommer. Fettløselig.
    •   Vitamin K – FÃ¥r blodet til Ã¥ koagulere (størkne). Nødvendig for et sterkt skjellet. Gir proteiner evnen til Ã¥ binde kalsium. Finnes i tre former: K1 som finnes i grønne planter, K2 som produseres av bakterier i tarmene vÃ¥re og K3 som produseres av kroppen selv.

    Innenfor ernæring er mineraler grunnstoffer som er nødvendige for oss, oksygen, karbon, hydrogen og nitrogen utgjør 96 % av kroppsvekta vår, men disse regner vi ikke som mineraler. Vi deler mineraler inn i to underkategorier:
    •   Mineraler
    o   Fosfor – Fosfor er livsnødvendig for alle levende organismer. Alle molekyler som har arveanlegg inneholder fosfor. Fosfor er viktig for tann- og benbygging. InngÃ¥r i nesten alle biologiske reaksjoner i kroppen.
    o   Kalium – Regulerer blodtrykket (senker det). Reduserer risikoen for slag og slitasjeskader pÃ¥ nyrene. Kan forhindre utvikling av nyrestein. Er nødvendig for normal funksjon i muskulatur, hjerte og nerveceller. Har en viktig jobb som ion i kroppsvæskene.
    o    Kalsium – Kalsium er sammen med magnesium og fosfor det som gjør skjellettet sterkt. Viktig for koagulasjon (størkning) av blodet, leding av impulser i nervene og sammentrekning av muskler. Vitamin D er viktig for Ã¥ stimulere opptaket av kalsium.
    o   Klor - Produserer magesyre, aktiverer amalyse (spytt) og regulerer væskebalansen.
    o   Magnesium – Har betydning for benbygning og tenner. Aktiverer DNA, produserer protein, holder celler i live, fungerer ogsÃ¥ som enzym. Viktig del av omsetting av karbohydrater. Hjelper ogsÃ¥ ved muskelarbeid og nervesystemet.
    o   Natrium – Hjelper blant annet ved transport av nerveimpulser.
    o   Svovel – Dreper bakterier, hjelper vekst av hÃ¥r, antioksidant og deltar i oksidasjonsprosesser.
    Forskjellen på sporstoffer og mineraler er at sporstoffer finnes i mye mindre mengder i kroppen (anbefalt daglig dose henholdsvis under og over 200 mg).

    •   Sporstoffer/mineralstoffer
    o   Fluor – Har i smÃ¥ mengder gunstig virkning pÃ¥ tannemaljen.
    o   Jern – Hjelper ved produksjonen av blod og farger blodet rødt. NÃ¥r det er bundet til hemoglobin (protein som finnes i blodet) hjelper det Ã¥ frakte oksygen til lungene. Alle celler bruker jern i energiomsetningen (forbrenning av fett og karbohydrater).
    o   Jod – En del av skjoldbruskkjertelens hormoner og regulerer dermed stoffskiftet. Vedlikeholder celler og vev.
    o   Kobolt – Kan gi nedsatt jernopptak. Hjelper vitamin B12. InngÃ¥r i enzymprosesser.
    o   Kopper – Hjelper pÃ¥ opptak og nyttiggjøring av jern.

    o   Krom – Regulerer blodsukkeret og stabiliserer blodets insulininnhold. Demper trangen pÃ¥ søtsaker.
    o   Mangan – Betydning for produksjon av kjønnshormoner og morsmelk. Hjelper kroppen Ã¥ nøytralisere skadelige stoffer. Hjelper pÃ¥ vekst og omsetting av fett og karbohydrater. Utvikler brusk, ledd og knokler og fører til lavt kolesterol.
    o   Molybdem – Kan motvirke anemi (færre røde blodlegemer).
    o   Selen – Styrker immunforsvaret. Virke aldersbremsende. Viktig del av antioksidantforsvaret.
    o   Sink – Viktig for antioksidantforsvaret. Har betydning for vekst, sædproduksjon, hud, sÃ¥rheling, omsetning av næringsstoffer og regulering av hormonproduksjon.


    Kilder:
    http://www.nettdoktor.no/ernaering/vitaminer/artikler/calcium.php
    http://www.matoppskrift.no/sider/Vitamin.asp#Fosfor
    http://www.barnelegen.net/publisher/publisher.asp?id=12&tekstid=76
    http://www.matprat.no/BulletListArticle.aspx?artid=8296&mnu1=&mnu2=5027
    http://www.nokadietten.no/helsesidene/mineraler.html#kobolt
    http://no.wikipedia.org/wiki/Mineral_%28ern%C3%A6ring%29
    http://www.nokadietten.no/helsesidene/vitaminer.html
    http://www.labnett.no/Analyser/vitaminer.htm

    Honnør gitt av : PhilLynott, 22. juni 2007, 23:56
    3  Generelt / Ã…pent forum / SV: Kan gutter/menn bruke tights pÃ¥ trening? 22. mars 2006, 00:04
    Trivelig, skal jeg slaktes nå? Er faktisk ikke tullekonto, bare føler jeg ikke har så mye å bidra med på de treningsrealaterte temaene, føler meg ikke akkurat velkommen her heller da, så god natt
    Honnør gitt av : Bob Paar, 22. mars 2006, 17:12
    Sider:
  • 1
  • Disse kosttilskuddene er glemt for mange, men som alle bør ta.

    5 digge middager med cottage cheese

    Kosthold09.08.2021270

    Cottage cheese er blitt en svært populær matvare!
    Det er en risiko forbundet med treningen og løftene man utfører
    Det finnes så mange gode varianter av middagskaker enn bare karbonadekaker.
    Det er mange fordeler med å trene leggene dine. Se her!