Vis innlegg
Sider:
  • 1
  • 1  Trening / Styrkeløft / Sv: Knebøy med eller uten høy hæl (evt. en kombinasjon)? på: 13. mars 2013, 15:32
    Bruk høy hæl om du:

    1. Trener for å bli god i vektløfting (siden det brukes vektløftersko i vektløftingskonkurranser)
    2. Ønsker at øvelsen skal aktivere fremside lår i høyere grad (det vil også bety mindre aktivering i bakside lår, samt sete- og leggmuskulatur)
    3. Har lav mobilitet i ankelledd (dette finner du ut ved å prøve å gjøre dype knebøy på sokkelesten. Om du har vanskeligheter for å komme helt ned pga. at det strekker på baksiden av ankelen når du går helt ned, har du lav mobilitet. Dette kommer av stiv akillessene)
    4. Ønsker å redusere presset på nedre rygg. Det er ikke farlig med litt press på nedre rygg under knebøy, men det forutsetter at man har styrke nok til å kunne tåle det, altså at man ikke krummer i ryggen. Grunnen til at en høy hæl reduserer presset på nedre rygg, er fordi man ikke må lene seg like mye frem med en høy hæl.

    Merk: Om du bruker høy hæl pga. punkt 3, bør du også sørge for å opparbeide deg større mobilitet i ankelleddet. Du bør ikke være så stiv i akillessenen at du ikke klarer å kjøre dype knebøy med lav hæl. Start med å gjøre tøyningsøvelser regelmessig. Da vil du også kunne variere med høy og lav hæl.

    Bruk lav hæl om du:

    1. Trener for å bli god i styrkeløft (siden det brukes sko med lav hæl i styrkeløft)
    2. Ønsker at øvelsen skal aktivere bakside lår, sete- og leggmuskulatur i høyere grad (det vil også bety mindre aktivering i fremside lår)
    3. Har høy mobilitet i ankelledd
    4. Kan tåle presset på nedre rygg fordi man er sterk nok til det. Med en lav hæl, må man lene seg mer frem. Er man svak i korsryggen, og samtidig trener tung knebøy med lav hæl slik at man må lene seg en del frem, kan krumming i korsrygg forekomme. Neste stopp kan da bli skader.

    Merk: Grunnen til at du vil aktivere mer av fremside lår med høy hæl, er at du kan øke fleksjonen i kneleddet, redusere fleksjonen i hofteleddet og gjøre dette samtidig som ryggen er rett. Hadde du forsøkt å bruke lik teknikk med lav hæl, ville du ramlet bakover fordi tyngepunktet ville skiftet og veltet deg bakover. Skal du trene knebøy med lav hæl, må du altså lene deg mer frem for å ikke ramle bakover/holde balansen. Dette betyr at du må ha mindre fleksjon i kneleddet og høyere fleksjon i hofteleddet.

    Med lav/høy fleksjon, mener jeg altså graden av leddutslag. Høy fleksjon i et ledd = stort leddutslag. Lav fleksjon i et ledd = lite leddutslag. Du skjønner sikkert dette, men jeg har opplevd at noen blir litt usikre på dette. Ikke så rart om man ikke er vant til å prate på denne måten til vanlig.

    Merk også: Knebøy med høy hæl kan gjøre øvelsen ganske lik frontbøy. Det kommer an på hvor høy hælen er. Viss du ser på dette bildet:



    Figur 1: Styrkeløftknebøy - merk den høye hofteleddsfleksjonen (jf. hip angle) og lave kneleddsfleksjonen (jf. knee angle)
    Figur 2: Vanlig knebøy - merk den noe mindre hofteleddsfleksjonen og litt høyere kneleddsfleksjonen
    Figur 3: Frontbøy - merk den svært lave hofteleddsfleksjonen og svært høye kneleddsfleksjonen

    Med svært høy hæl, kan du trene knebøy med en teknikk som er tilnærmet lik fronbøy. Med en noe lavere hæl, men fremdeles høy, vil det bli mer riktig å trene med en teknikk som er mer lik vanlig knebøy. Du kan også trene noe i mellom, avhengig av hvor hælen er.

    Frontbøy uten høy hæl krever forresten svært stor mobilitet i ankelledd. Mange har høy nok mobilitet i ankelleddet til å gjøre vanlig knebøy med lav hæl, men for lav mobilitet i ankelleddet til å gjøre frontbøy med lav hæl. Dermed bør mange bruke høy hæl i frontbøy, før de har økt mobiliteten i ankelleddet til et godt nok nivå.

    Man merker fort om man har for lav mobilitet i ankelleddet i frontbøy også. Man ender gjerne opp med å lene se frem i ryggen for å holde balansen når man går ned, og/eller at man presser gjennom fremsiden av foten/tærne når man skal opp (du skal alltid presse gjennom hælen, evt. midten av foten, uansett bøy-variant. Det samme gjelder i alle andre pressøvelser for lår, som f. eks beinpress og utfall). Å trene frontbøy på denne måten med vekter, kan være skadelig for knær, samt at mye kraftutveksling vil gå til spille (du kan ikke løfte like tungt, og får dermed ikke den samme treningseffekten). Dette kan også være greit å ha med seg.

    Først vil jeg takke for en utfyllende og seriøs tilbakemelding! Jeg må lese dette noen ganger til, før jeg tester de ulike tingene du snakker om på trening – for dette var interessant..

    Her kommer en liten kommentar til punktene dine, etterfulgt av et nytt spørsmål:

    1.   Målet er å trene meg godt opp i styrkeløft før jeg også begynner skikkelig med vektløfting.
    2.   Jeg kan dessverre ingenting om muskelgrupper o.l., men jeg skal lese godt det du skriver om dette..
    3.   Dype knebøy faller veldig naturlig for meg, og jeg er ellers ganske myk. Frontbøy er kanskje min favoritt for tiden, fordi jeg synes frontbøy er den øvelsen som føles aller mest naturlig.
    4.   Ok, den skjønte jeg..

    Spørsmål: Kan de høye hælene jeg tar bøy med nå, være en fordel for meg med tanke på ambisjonen om å også drive med vektløfting – eller bør jeg med tanke på dette vurdere innkjøp av også lave sko for å samtidig bedre fremgangen i styrkeløft?
    2  Trening / Styrkeløft / Sv: Knebøy med eller uten høy hæl (evt. en kombinasjon)? på: 09. mars 2013, 23:48
    Respekt. Men den toppen er jo så 2009
    3  Helse & Velvære / Sex og Samliv / Sv: Trenger ei dame! på: 09. mars 2013, 23:42
    Ja, har du penger?
    4  Helse & Velvære / Sex og Samliv / Trenger ei dame! på: 09. mars 2013, 15:35
    Hei, alle sammen! Helt siden min kone Hildegunn døde av kugalskap har jeg vært på utkikk etter et grepa kvinnfolk. Du skal ha brede hofter, bryster som solmodne tomater, sort hår helt ned til den store og faste rumpa di, øynene til Antonio Banderas og leppene til Angelina Joly. Du trenger ikke å være smart eller snill, men like å ta i et tak i fjøset.

    Selv er jeg en godslig bamse fra selve hjertet av Gudbrandsdalen. Jeg rager 153 cm over bakken, og har nå slanket meg helt ned til 91 kilo. Får stadig vekk høre fra mor at jeg ser bra ut - spesielt uten klær. Jeg er ung til sinns og har en god pensjon. Nå for tiden har jeg bare sporadiske alzheimersanfall som du sannsynligvis ikke vil merke så mye til. Jeg har også en rommelig kjellerleilighet hos mor, og hun betaler med glede både mat og strøm. Mor og jeg deler til tider seng, men du skal få din helt egen madrass ved siden av oss. Mor er gjerne litt snakkesalig og har lette psykopatiske trekk, men hun elsker meg over alt annet. Og hun lager en fortreffelig trøndersott.

    Send bilde av deg selv i utfordrende undertøy, så skal jeg gjøre det samme.

    Bill.merk «dele livet sammen?»
    5  Trening / Styrkeløft / Benstilling i knebøy på: 08. mars 2013, 12:16
    Hei på seg,

    jeg har forsøkt å variere både mellomrom og vinkel på føttene i knebøy, uten at jeg finner ut hva som er optimalt for meg. En dag føles det ene riktig, neste dag føles det samme rævva.

    Jeg vet det ikke finnes noen fasit, men er det en måte å bli litt klokere på dette på?
    6  Trening / Styrkeløft / Sv: Knebøy med eller uten høy hæl (evt. en kombinasjon)? på: 06. mars 2013, 21:30
    Nei.

    @bøyergøy: hvis sko med hæl føles best har du svaret ditt der. Ikke nødvendig å bytte sko.

    Takk for tips. Må innrømme at jeg føler meg vel i høye hæler. Når jeg løfter, altså
    7  Trening / Styrkeløft / Sv: Knebøy med eller uten høy hæl (evt. en kombinasjon)? på: 05. mars 2013, 22:11
    Hvorfor bruker du forhøyet hæl? Grunnen til at folk bruker det er vanligvis et mobilitetsproblem i ankelen. Om du klarer å trene knebøy uten med bra teknikk så er det egentlig ingen grunn til å trene med vektløftersko, annet enn at du får bedre feste i gulvet.
    Takk for svar!

    Jeg har tidligere trent med lav hæl, men etter en liten tids tilvenning med høy hæl, følte jeg at jeg fikk mer trøkk i bøyen og at det virket mer riktig teknisk.

    Jeg føler at mobilitet er en av mine sterke sider, men det jeg egentlig lurer på, er om en kan bedre knebøyen ved å variere hæl-høyden..?
    8  Trening / Styrkeløft / Knebøy med eller uten høy hæl (evt. en kombinasjon)? på: 05. mars 2013, 21:54
    Jeg har planlagt å trene mye kne-/frontbøy fremover (to til tre ganger uken). Dette dreier seg om styrkeløft-orientert trening.

    Til nå har jeg kun trent med et par sko hvor hælen er forholdsvis høy (Do-Win-sko). Jeg lurer på om dette er kurant å bruke på permanent basis, eller om en av og til bør trene med lavere sko for å oppnå bedre resultater gjennom nettopp denne typen variasjon.

    Jeg er relativt fersk i gamet (og nærmer meg førti), men er veldig opptatt av å få så optimal teknikk som mulig, gjerne ved å få råd om dette fra mer erfarne utøvere.

    Noen innspill på dette ydmyke spørsmålet? what
    Sider:
  • 1
  • Disse kosttilskuddene er glemt for mange, men som alle bør ta.

    5 digge middager med cottage cheese

    Kosthold09.08.2021270

    Cottage cheese er blitt en svært populær matvare!
    Det er en risiko forbundet med treningen og løftene man utfører
    Det finnes så mange gode varianter av middagskaker enn bare karbonadekaker.

    5 fordeler med stående leggpress

    Trening28.06.202153

    Det er mange fordeler med å trene leggene dine. Se her!