Det stemmer at vi har 2-3 produkter som er aktuelle for dagligvarehandelen, men MyoProtein er ikke en av dem.
Når det gjelder proteinsammensetning og kvalitet:
For å si det enkelt har myse den styrken at det er hurtigopptagelig og gir en hurtig "puls" med aminosyrer som er gunstig for å stimulere proteinsyntesen. Dette er imidlertid dets svakhet også siden mye av aminosyrene dermed blir oksidert, og siden aminosyrenivåene faller raskt er det ikke så egnet til å motvirke proteinnedbrytning. Husk at dannelsen av muskulatur er en funksjon av både høyere oppbygging og mindre nedbrytning, så man må ikke bare se på kun ene siden av regnestykket (oppbygging).
Kasein gir ikke så høy puls, men gir jevnere nivåer over lengre tid (opptil 7-8 timer), som er egnet til å hindre proteinnedbrytning. Flere studier indikerer at dette på lengre sikt er viktigere enn økt proteinsyntese, der kun kasein ga bedre muskelvekst enn kun myseprotein.
Logisk nok vil imidlertid kombinasjonen av disse to være det aller beste uansett tid på dagen, og spesielt i forbindelse med trening - man får stimulering av proteinsyntesen og mindre nedbrytning. Flere studier peker i retning av denne konklusjonen. I morsmelk er forholdet myse:kasein på 50:50, i kumelk er den 20:80. Vi kan lære mye av hvordan naturen har designet næringsstoffer.
Å tilsette dyre hydrolysater når absorpsjonstiden allikevel bare er noen minutters forskjell fra vanlig myse mener jeg ikke er noe poeng i.
Sammenlignet med andre isolater er MyoProtein av de billigste på markedet. Sammenligner man med konsentrater som har 20-30% mindre protein og opptil 10g karbohydrater og fett blir det en dårlig sammenligning. Jeg er laktoseintolerant og blir dårlig av å bruke myseproteinkonsentrater. Det er en billig råvare og gir bedre inntjening enn isolat, men jeg ville heller lage et proteintilskudd som jeg personlig ønsket å bruke. Vi driver imidlertid og ser på et par andre interessante råvarer som er høyst aktuelle både for kvinner og som billigere alternativer til melkeprotein. Som kjent har jo råvareprisen på melkeproteiner økt med ca 50% siste få månedene pga en global krise. Isolater ligger i overkant av 110-120kr pr kg, og det er FØR man tilsetter aroma, søtning, konsistensgiver, blander det og har det i emballasje med etikett.