Boost resultatene med proteinrik lunsj

Trening22.06.2020Fride Skjønsberg12

Det er viktig med riktig påfyll av protein og energi. Se hva du bør spise til lunsj!

Mat og drikke før trening har stor betydning for prestasjonen. Det siste du spiser og drikker før trening, er den siste muligheten du har for å kunne fylle opp karbohydratlagrene, og passe på at væskebalansen er under kontroll.
Det er viktig at du også har proteiner(aminosyrer) tilgjengelig i kroppen. Måltidet du spiser bør være tilstrekkelig, slik at du ikke blir sulten og går tom under økten.

For de fleste passer det gjerne å spise lunsjmåltidet 2-3 timer før selve økten. Ofte foretrekkes mat som er lettfordøyelig, slik at du ikke får ubehag i magen under treningsøkten. Alle lunsj-oppskriftene her inneholder sunne næringsstoffer, inkludert vitaminer og mineraler som kroppen trenger for å prestere optimalt.

Superrask kalkun og avokado toast

 

Ingredienser til 2 porsjoner:
4 skiver grovt brød
½ avokado
50 g kalkunskinke
2 ss pesto
en neve babyspinat
cherrytomater

Slik gjør du
1. Smør pesto på skivene.
2. Legg på med skivet avokado, tomater, kalkunskinke og litt babyspinat.
3. Legg to deler sammen og stek brødet i et toast jern.
Har du ikke toastjern kan du burde vaffeljern. Det er og mulig å steke brødet i en stekepanne på begge sider. 

Smakfull omelett med chorizio, paprika og spinat

- serveres med ferske rundstykker 

Ingredienser til 2 porsjoner:
4 egg
½ dl vann
½ dl hvitost
litt salt
litt pepper
½ rødløk
½ spiss paprika
100 g chorizo
50 g spinat

Nystekte rundstykker (tips: frosne rundstykker er superenkelt å lage, sett et par i ovnen på midterste rille imens du lager omeletten. 8-10 min. )

Slik gjør du:
1. Visp sammen egg, vann, ost, salt og pepper.
2. Skjær rødløk, paprika, chorizio i biter.
3. Bland sammen alle ingrediensene i en bolle, rør om.
4. Sett stekeplaten på middels varme. Tilsett litt smør eller olje.
5. Stek omeletten til den er gylden og fast. 

Pimpet havregrynsgrøt

- Denne lunsjen er perfekt i farten.
Den bidrar med energi, proteiner, fiber og masse vitaminer og mineraler.

Ingredienser til 2 porsjoner:
2 dl havregryn
1 ss linfrø knuste
2 dl vann
2 dl melk
litt salt

Slik gjør du:
1. Bland alle ingrediensene i en kasserolle. Kokes under omrøring til du får den konsistensen du liker.

Pimp grøten:
Melk etter ønske (lettmelk, mandelmelk, kokosmelk)
Hakkede nøtter
Bringebær
Fersken, dadler og tranebær
Kanel og kardemomme
Søtning

Pastramismørbrød med dijonsennep

 

Ingredienser til 1 porsjon:
100 g pastrami i skiver
2 skiver grovt brød
1 neve salat
litt agurk i skiver
litt tomat i skiver
1 ss dijonsennep
1 ss potetsalat

Slik gjør du:
1. Smør dijonsennep på brødskivene.
2. Legg salatblader, tomatskiver og agurkskiver over på begge skivene.
3. Så legger du 50 g pastrami på hver av skivene, og 1 ss potetsalat på en av dem.
4. Legg skivene sammen til et smørbrød. Nyt.

Vegetar-lunsj-burger med halloumi og bbq fyll

Ingredienser til 1 porsjon:
2 skiver godt brød
1 halloumi
½ rødløk
½ paprika
2 ss mais
¼ fedd hvitløk
1 neve salat
½ biff tomat
litt persille (kan utelukkes)
1 ss olivenolje
1-2 ss bbq saus (kan utelukkes)

Slik gjør du:
1. Skrell og skjer løken. Stek den gylden i en stekepanne med litt olivenolje.
2. Skjær paprika i strimler, og tilsett i løkblandingen. Stek i 2 minutter. Sett til side.
3. Skjær bifftomatene i skiver, og finhakk persillen.
4. Skrell og riv hvitløk. Bland den med litt olivenolje.
5. Dypp halloumi i hvitløksoljen.
6. Stek halloumi på middels varme til den har fått litt farge.
7. Server halloumi med brød, grønnsakene og bbq saus. 

Tacopizza med karbonadekjøttdeig og avokado

Ingredienser til 1 porsjon:
1 polarbrød
50 g karbonadekjøttdeig
4 cherrytomater
½ paprika
1 ts tacokrydder
1 ss revet ost
½ avokado

Slik gjør du:
1. Forvarm ovnen til 200 grader.
2. Stek karbonadekjøttdeigen i stekepannen og tilsett tacokrydder.
3. Ha karbonadekjøttdeigen over polarbrødet.
4. Kutt cherrytomatene og paprika i mindre biter. Strø over polarpizzaen.
5. Strø over revet ost. Stek i ovnen ca. 10-15 minutter.
6. Topp med avokado etter steking. 

Proteinbowl med banan, egg og avokado

 

Ingredienser til 1 porsjon:
½ avokado
1 banan (frossen)
50 g babyspinat
1 egg
4 ss vaniljekesam
Valgfri topping (for eksempel, chiafrø, havregryn, dadler, fiken, nøtter, frø, kanel, sukrin etc.)

Slik gjør du:
1.Putt alle ingrediensene i en blender, og kjør til du får en jevn og fin smoothie.
2. Ha smoothien i en bolle og topp med ønsket tilbehør.

Energi bolle med frukt, bær og cruncy topping

Ingredienser til 1 porsjon:
½ frossen banan
100 g bringebær frosne
100 g blåbær frosne
1 dl mandelmelk (eller annen type melk)
1 egg
Topping (friske bringebær, banan i skiver, granola, peanøttsmør, kokosflak, nøtter, etc)

Slik gjør du:
1. Bland alle ingrediensene i en blender. Kjør til ønsket konsistens.
2. Ha smoothien i en bolle og topp med tilbehør.



Kilde:
Idrettsernæring, Ina Garthe og Christine Helle


Fride Skjønsberg 

Fride er faglig dyktig og formidler sitt budskap på en forståelsesfull måte. Hun er utdannet personlig trener og kostveileder gjennom Active Education. Fride er lidenskapelig opptatt av kosthold og er også selv aktiv med trening.

Deilige smakfulle påskeretter

Kosthold12.04.201728

Denne påskematen bør du unne deg i påsken.

Speltlompe - en «allround» matvare

Kosthold18.06.2018283

Se hvorfor vi anbefaler speltlompe som ukens matvare.
Det finnes mange ulike måter for å lage en sunn og spennende nistemat.

Sunn mat i farta

Kosthold25.09.2019360

Dårlig tid trenger ikke å bety dårlig mat.

Deilige smakfulle påskeretter

Kosthold12.04.201728

Speltlompe - en «allround» matvare

Kosthold18.06.2018283

Disse kosttilskuddene er glemt for mange, men som alle bør ta.

5 digge middager med cottage cheese

Kosthold09.08.2021270

Cottage cheese er blitt en svært populær matvare!
Det er en risiko forbundet med treningen og løftene man utfører
Det finnes så mange gode varianter av middagskaker enn bare karbonadekaker.

5 fordeler med stående leggpress

Trening28.06.202153

Det er mange fordeler med å trene leggene dine. Se her!