Tenkte at de som har noen forslag til marinader til fisk, kjøtt, skalldyr og hva det enn måtte være kan legge ut sine forslag her. Vi vet jo alle at vi etter en hvis tid med mye eting av en hvis sort mat kan vi bli lei av hele sorten og trenger kanskje en helt ny vri på rettene. Selv er jeg fryktlig lei stekt oppdrettslaks og derfor orker jeg bare spise grillet, evt kokt fersk laks (noe som forresten er veldig nydelig, spesielt grillet og marinert villaks). Selve poenget med marinader er vel først og fremst å fremheve smaken til hovedråvaren som i dette tillfelle enten er fisken, kjøttet eller skalldyret. Jeg ønsker at dere gjerne kan komme med forslag til hvordan man også kan dekke over hovedsmaken mye eller helt, f.eks en metode for å unngå den kvalme smaken av stekt laksefett.
Jeg kan starte forslagrunden med noen eksempler på marinader til kylling og kalkun:
Sitron- og persillemarinade
1/2 dl olje
1 båt presset hvitløk
2 ss finhakket persille
1 ts finrevet sitronskall
Koriandermarinade
1/2 dl olje
4 ss finhakket, frisk koriander
saften av 1 lime
eller 1 ss sitronsaft
Urtemarinade
1 dl olje
3 ss vineddik
2 ss hakket timian
2 ss hakket estragon
1 ss hakket rosmarin
Fremgangsmåte:
Bland sammen alle ingrediensene til marinaden i en pose. Legg i kylling- eller kalkunkjøttet og knyt posen. La kjøttet få marinere minst et par timer, og gjerne natten over.
Håper på flere forslag, gjerne med erfaringer om hvordan de selv synes marinaden funket.