Skrevet av Emne: Myse- eller kasein-proteiner, eller begge deler ?  (Lest 5490 ganger)

Utlogget UpAndComming

  • Ekstremt avhengig
  • ********
  • Innlegg: 24 303
  • Honnør: 1384
  • Utlogget Utlogget

  • Kjønn: Mann
  • Innlegg: 24 303

  • There is only one person in which I believe.
SV: Myse- eller kasein-proteiner, eller begge deler ?
« #15 : 13. august 2004, 15:20 »
Den som først kom med Whey før og kasein etter var Børge.A Fagerli

Er jo ikke no mysterium at han kommer ut med en slik påstand når Tech Nutrition sitt mest selgende produkt er en fordeling av 80 % Kasein og 20 % Myse.

Forresten er det 80 % kasein og 20 % myse fordeling i Melk?

Stemmer at han kom med det. Sakset det også derfra. Men dette er på ingen måte "løse påstander" på noen måte. Godt fundamentert påstand.

Det er forøvrig en påstand du kan finne igjen flere steder det, er ikke såååååå sikker på om Børge var aller først ute med tanken.... :Smiley
Inni meg lever en tynn liten gutt som skriker etter å komme ut. Men som regel kan jeg få han til å holde kjeft med en kjeks.

Utlogget Jupac

  • Treningsveileder
  • ******
  • Innlegg: 1 995
  • Honnør: 155
  • Utlogget Utlogget

  • Kjønn: Mann
  • Innlegg: 1 995

SV: Myse- eller kasein-proteiner, eller begge deler ?
« #16 : 13. august 2004, 15:24 »
obs feil skrevet av meg. Jeg mener først ute med påstanden i Norge Grin

Utlogget VargThor

  • .: Aktivutøver :.
  • ******
  • Innlegg: 3 942
  • Honnør: 764
  • Utlogget Utlogget

  • Kjønn: Mann
  • Innlegg: 3 942

SV: Myse- eller kasein-proteiner, eller begge deler ?
« #17 : 13. august 2004, 15:56 »

Men, jeg kjører litt Ole Brumm mentalitet her jeg for min del. Jeg tar alltid litt før trening, ren whey etter, og 2 kasein shaker med 30 minutt mellomrom etter det igjen. Da er jeg fornøyd Smiley


Hvor mange shaker tar du egentlig per dag?Sier du nå at du tar fire shaker med et mellomrom på en time+treningen? Hørtes jo veldig mye ut..
The Iron Wolf - Sponset av Ironcore Nutrition


Loggbok: The little girlyman

Utlogget UpAndComming

  • Ekstremt avhengig
  • ********
  • Innlegg: 24 303
  • Honnør: 1384
  • Utlogget Utlogget

  • Kjønn: Mann
  • Innlegg: 24 303

  • There is only one person in which I believe.
SV: Myse- eller kasein-proteiner, eller begge deler ?
« #18 : 13. august 2004, 16:40 »


Hvor mange shaker tar du egentlig per dag?Sier du nå at du tar fire shaker med et mellomrom på en time+treningen? Hørtes jo veldig mye ut..

Blir jo feil å telle antall shaker. Må hensynta størrelsen på de. Men tar vel ganske nøyaktig 5 om dagen. 4 før/etter trening, og en før leggetid.
Inni meg lever en tynn liten gutt som skriker etter å komme ut. Men som regel kan jeg få han til å holde kjeft med en kjeks.

Utlogget VargThor

  • .: Aktivutøver :.
  • ******
  • Innlegg: 3 942
  • Honnør: 764
  • Utlogget Utlogget

  • Kjønn: Mann
  • Innlegg: 3 942

SV: Myse- eller kasein-proteiner, eller begge deler ?
« #19 : 13. august 2004, 16:51 »


Blir jo feil å telle antall shaker. Må hensynta størrelsen på de. Men tar vel ganske nøyaktig 5 om dagen. 4 før/etter trening, og en før leggetid.

Så de whey shakene du tar, før og etter trening ligger på ca 20 gram?
The Iron Wolf - Sponset av Ironcore Nutrition


Loggbok: The little girlyman

Utlogget UpAndComming

  • Ekstremt avhengig
  • ********
  • Innlegg: 24 303
  • Honnør: 1384
  • Utlogget Utlogget

  • Kjønn: Mann
  • Innlegg: 24 303

  • There is only one person in which I believe.
SV: Myse- eller kasein-proteiner, eller begge deler ?
« #20 : 13. august 2004, 16:58 »
Tipper 20-30 gram før trening og ca. 40 etter trening. Men, må også tenke på din egen størrelse her. Jeg veier ca. 100 kg.
Inni meg lever en tynn liten gutt som skriker etter å komme ut. Men som regel kan jeg få han til å holde kjeft med en kjeks.

Utlogget VargThor

  • .: Aktivutøver :.
  • ******
  • Innlegg: 3 942
  • Honnør: 764
  • Utlogget Utlogget

  • Kjønn: Mann
  • Innlegg: 3 942

SV: Myse- eller kasein-proteiner, eller begge deler ?
« #21 : 13. august 2004, 17:07 »
Tipper 20-30 gram før trening og ca. 40 etter trening. Men, må også tenke på din egen størrelse her. Jeg veier ca. 100 kg.

Har deffet meg ned på en 98 kg nå fra 124.. Prøver bare å danne meg et bilde av ulike teorier av inntak av protein, og det å spise whey før trening og kasein etter trening har jeg ikke hørt før. Men skjønner tankegangen med opptaks prosessen osv.
The Iron Wolf - Sponset av Ironcore Nutrition


Loggbok: The little girlyman

Utlogget UpAndComming

  • Ekstremt avhengig
  • ********
  • Innlegg: 24 303
  • Honnør: 1384
  • Utlogget Utlogget

  • Kjønn: Mann
  • Innlegg: 24 303

  • There is only one person in which I believe.
SV: Myse- eller kasein-proteiner, eller begge deler ?
« #22 : 15. august 2004, 10:02 »
Sakser inn denne...... stjelt men uansett verdt å lese.....



Protein, whether we’re talking about the protein that makes up your own tissues, or that supplied by food, consists of amino acids linked together in chains. Amino acids are the principle means by which we get nitrogen –an essential element in your survival.

Building bigger muscles is about balance –protein balance. If your body makes more muscle protein than it breaks down (i.e., a positive protein balance) your muscles will increase in size and strength with time. Conversely, if you make less muscle protein than you break down (i.e., a negative protein balance), your muscles will tend to get weaker and smaller.

Scientists refer to ‘building up’ (synthetic) processes as ‘anabolism’ or ‘anabolic’; ‘catabolism’, or ‘catabolic’ processes, in contrast, involve breaking down tissue structures. Thus, a positive protein balance indicates an anabolic state.

A Positive Protein Balance is Essential to Building Bigger Muscles
Since protein contains nitrogen, we can estimate your protein balance by measuring your nitrogen balance. Technically speaking, however, the two should not be considered equal. In any case, a positive nitrogen balance is generally taken as a sign of an anabolic state with an overall gain (retention) of nitrogen for the day, whereas a negative nitrogen balance indicates a catabolic state.

Another, arguably more accurate, way to estimate your protein balance is by measuring your body’s balance of a particular amino acid, such as leucine. A positive leucine balance indicates protein anabolism. Or, at least, a positive leucine balance reflects a state (i.e., increased availability of leucine inside your muscle cells) that supports protein anabolism. Conversely, a negative leucine balance suggests protein catabolism (‘breaking down’). Simply stated, a positive leucine balance is ‘good’; a negative leucine balance, ‘bad’, for the purpose of building bigger muscles.

Maintaining Muscle Protein Balance
You don’t eat all the time; there are gaps in your protein intake, such as in between meals and while you sleep.

So how does your body preserve its protein balance? How does it keep your ‘Protein Economy’ (the total amount of protein in your body) from shrinking --and your muscles alongside-- in the face of fluctuating intakes of dietary protein?

Your body maintains its protein balance largely by adjusting tissue protein breakdown according to how much protein you feed it (for review see Garlick et al., 1999).

In between meals (e.g., overnight), you lose tissue (e.g., muscle) protein, but after a protein-containing meal, you recoup what you lost through a decrease in protein breakdown. The production, or synthesis, of tissue protein often stays about the same after a protein-containing meal (Melville et al., 1989; Price et al., 1994; Garlick et al., 1999), yet because protein breakdown is reduced, the result is a net increase (gain) in protein such that balance is achieved. You don’t get bigger, but you don’t shrink, either.

In order to actually make your muscles bigger and stronger, you’ve got to work on both sides of the protein balance equation. However, the stimulation of muscle protein synthesis is by far the most important half of the muscle-building equation. This cannot be emphasized enough. Indeed, the stimulation of muscle protein synthesis is the means by which resistance exercise makes muscles grow (Barr and Esser, 1999); it’s also how some of the most powerful muscle-building hormones (e.g., testosterone, growth hormone, insulin-like growth factor-1) work their magic.

Whey vs. Casein
Now we’re prepared to discuss protein supplements. Whey and casein are the two major proteins in milk. Whey is frequently touted as the highest quality protein available for the bodybuilder or similarly-focused individual. Yet these claims appear to reflect a vast misinterpretation of the available scientific literature on the matter.

Absorption: Faster is Not Better!
When you eat a serving of whey protein, its digestion in your gut results in a very rapid, but short-lived, surge of amino acids into your bloodstream (Boirie et al., 1997). Casein, by comparison, yields a slower, more sustained release of amino acids (Boirie et al., 1997). Importantly, casein’s slower absorption profile seems to better promote a positive protein balance (Boirie et al., 1997) –an essential requirement for building bigger muscles.

Recall from above that one way of estimating your protein balance is by measuring your body’s balance of a particular amino acid, such as leucine. A positive leucine balance indicates a state (i.e., increased availability of leucine inside your muscle cells) that supports protein anabolism. Conversely, a negative leucine balance indicates conditions favoring protein catabolism.

Ironically, whey protein marketers have been known to cite the Boirie study (Boirie et al., 1997) as evidence with which to support whey’s ‘superiority’ as a muscle-building protein. Contrary to what their ads and articles (‘advertorials’) imply, however, Boirie et al. found that casein –not whey— produced the most positive leucine balance when fed to healthy young humans. In fact, whey actually produced a negative leucine balance.

The negative leucine balance associated with eating whey protein resulted from a greater loss of leucine, through its irreversible ‘burning’, or oxidation. Furthermore, when the subjects in the Boirie et al. study ate whey protein, more urea was formed than when they ate casein. Urea is a waste product of amino acid breakdown. Nitrogen from amino acid breakdown is irreversibly transferred to urea. Since urea cannot be reused, it represents a loss of nitrogen.

To sum it up, at least under the conditions of this study, casein demonstrated superior potential for promoting a positive protein balance as compared to whey – not the other way around. But even so, will this difference translate into faster gains in muscle size for you? Maybe. Maybe not. The answer must be determined by long-term, controlled clinical trials.

Whey’s Frequently Touted ‘Virtue’ Is Actually Its Downfall
Again, whey is often said to be superior to casein because of its ability to deliver amino acids into your bloodstream rapidly. Yet this is not a virtue; rather, it’s a weakness.

When it comes to amino acid absorption, haste makes waste. The rate at which amino acids are broken down, or catabolized, is directly related to the level they achieve in the bloodstream (Reeds et al., 1992). The faster the amino acids provided by the protein you eat exit your gut and enter your bloodstream, and the higher the blood levels they attain, the more they get wasted.

The higher your blood levels of the amino acid leucine, for instance, the greater its rate of catabolism. Eating whey protein drives blood leucine levels very high (Boirie et al., 1997). Not surprisingly, this results in a corresponding loss of leucine through catabolism (Boirie et al., 1997). And as indicated above, whey generates more urea –the waste product of amino acid breakdown— than casein.

Barnyards, Hair and Feathers
There’s another longstanding issue we need to clear up. To do so, let’s go visit the animals in the barnyard. A barnyard filled with cows, sheep, dogs, rats, cats, chickens.

What do all these creatures have in common? And what the heck has this got to do with bodybuilding and whey protein supplements?

Plenty, in fact. To answer the first question, unlike you and me, all of above barnyard creatures are covered in either hair or feathers. Hair and feathers are made of the protein known as keratin, which is rich in the sulfur-containing amino acid, cysteine (found in keratin in its oxidized form, cystine).

Cysteine can be produced in animals from another sulfur-containing amino acid, methionine. Since whey has more sulfur-containing amino acids than casein, hair- or feather-covered animals require less whey than casein to achieve protein balance. But this advantage will clearly does not apply to humans, a relatively hairless and featherless species, as the Boirie et al. study would seem to agree.

Nevertheless, studies performed over a half-century ago on hair- or feather-covered animals which demonstrated the ‘superiority’ of whey over casein, have been used as marketing ‘support’ by companies selling whey protein supplements.

Back in 1947, Tomarelli and Bernhart demonstrated that feeding whey protein (hydrolyzed -lactalbumin, more specifically) to rats produced greater protein retention than did casein (e.g., Tomarelli and Bernhart, 1947). The rats required about 70% more casein nitrogen than whey nitrogen per day to maintain nitrogen balance. These results are consistent with a number of similar studies performed around this time. The trouble is that these studies, too, were performed on animals covered either in hair or feathers –rats, dogs, and chickens, for instance. Thus, these data are applicable to barnyard animals, but not to humans.

Methionine is an essential sulfur-containing amino acid. As I noted earlier, it can be used by your body to synthesize cysteine (as in the production of keratin). Rats, which were commonly used in early studies to determine the frequently-quoted “Biological Value” (BV) of various dietary proteins, have a methionine requirement that is around 50% greater than you or I (Sarwar et al., 1989). This contributes to the lower BV numbers reported for dietary proteins containing relatively less methionine when such proteins are fed to rats, as compared to humans (Bricker and Mitchell, 1947).

Johnson et al. (1946) relate: “In the case of the human experiments, then, it would be concluded that the methionine requirement is lower, and is not a limiting factor in the attainment of nitrogen excretion in these experiments, or that the requirement is met by the body protein breakdown plus any dietary protein….Since the addition of further methionine did not reduce the nitrogen excretion on the low protein diet, it can be concluded that no more methionine is required under these circumstances than that represented by the entire sulfur excretion, or 1.4 gm methionine per day for our average subject….the present experiments suggest that the human body is not limited in its ability to conserve nitrogen by the need to meet a methionine requirement.”

Cox et al. (1946) clarify even further: “comparison of the nitrogen retention of a casein hydrolysate with and without added methionine in rats, dogs and man has clearly shown a striking species difference. The addition of methionine increased the rate of growth in rats and the magnitude of nitrogen retention in dogs. In man, however, it was without effect on nitrogen retention…An explanation for this difference does not seem difficult, based on the fact that the rat and dog are covered with hair, and that man is not. Since hair contains large amounts of cystine, it is reasonable to suppose that the requirement for this amino acid (or methionine) is considerably greater than that of man…The generally recognized nutritive difference between casein [lower in cystine] and lactalbumin [higher in cystine] is valid for the rat and for the dog, but not for man.”

CONCLUSION
As the above evidence hopefully makes clear, the claim that whey is superior to casein for building muscle is simply not valid.

The study performed by Boirie et al. (1997) found evidence to suggest that casein is superior to whey for promoting a positive protein balance. But that doesn’t necessarily mean it will build muscle any better than whey, or a chicken breast meat, for that matter.

Protein supplement ads and articles frequently cite Biological Value (BV) numbers (e.g., 104 and sometimes even higher) for whey as evidence for its superiority; however, these BV values were derived from studies on hair- and feather-covered animals that require more of the sulfur-containing amino acids that whey is rich in. These results do NOT apply to humans.

Inni meg lever en tynn liten gutt som skriker etter å komme ut. Men som regel kan jeg få han til å holde kjeft med en kjeks.

Utlogget 25årstrening

  • Tungvekter
  • *******
  • Innlegg: 3 259
  • Honnør: 270
  • Utlogget Utlogget

    Innlegg: 3 259

SV: Myse- eller kasein-proteiner, eller begge deler ?
« #23 : 15. august 2004, 16:04 »
Eller er vi over på en flisespikkertråd her nå....
Tror nok det er riktig, ja.  Smiley
Som sagt, vi trenger både myse og kasein. Men dette studiet til Boirie et al, 1997, viser altså ikke klart at det ene er overlegent det andre. Det studiet faktisk viser er at over en 7-timers fase vil det være en bedre leucin-balanse med kasein, DERSOM man kun drikker eller spiser ett enkelt måltid med enten kasein eller myse. Derimot viser altså studien at leucinbalansen på kortere sikt er mye mer positiv med myse enn med kasein. Tilsvarende hvis vi tar flere shaker med myse i løpet av den samme 7-timersperioden.

Når det gjelder dette å drikke en myse-shake før trening, så ser jeg absolutt rasjonalet for en slik praksis dersom det går for lang tid mellom forrige måltid og trening.

Utlogget UpAndComming

  • Ekstremt avhengig
  • ********
  • Innlegg: 24 303
  • Honnør: 1384
  • Utlogget Utlogget

  • Kjønn: Mann
  • Innlegg: 24 303

  • There is only one person in which I believe.
SV: Myse- eller kasein-proteiner, eller begge deler ?
« #24 : 15. august 2004, 16:07 »
Når det gjelder dette å drikke en myse-shake før trening, så ser jeg absolutt rasjonalet for en slik praksis dersom det går for lang tid mellom forrige måltid og trening.

Akkurat her tror jeg du setter finger på et veldig viktig punkt. Helt enig i at dersom du spiser en times tid før trening, vil det nok være litt overkill å slenge innpå en shake til før trening. Da burde man nok planlegge det siste måltidet sitt bedre i hvert fall.

Forøvirg er det vel ikke noe feil med flisespikking?? Vi er da vel akademikere begge to.... Grin
Inni meg lever en tynn liten gutt som skriker etter å komme ut. Men som regel kan jeg få han til å holde kjeft med en kjeks.

Utlogget 25årstrening

  • Tungvekter
  • *******
  • Innlegg: 3 259
  • Honnør: 270
  • Utlogget Utlogget

    Innlegg: 3 259

SV: Myse- eller kasein-proteiner, eller begge deler ?
« #25 : 15. august 2004, 16:16 »



Forøvirg er det vel ikke noe feil med flisespikking??

Nei bevares 2thumbsup
Har jo vært på konferanser med andre tema hvor forskere på Nobel-pris nivå nærmest slår hverandre ned, så alt er jo gemyttlig her.

Dessuten lærer jeg mye av å diskutere med deg og alle de andre her på forumet. Det kommer ofte mye ut av litt uenighet. Sånn sett er jo dette forumet veldig bra, synes jeg. Folk med forskjellige oppfatninger og treningsprogram kan møtes i diskusjoner og utveksling av informasjon, veldig utbytterikt for min del.

Utlogget ej

  • Aktivt medlem
  • ***
  • Innlegg: 139
  • Honnør: 43
  • Utlogget Utlogget

    Innlegg: 139

SV: Myse- eller kasein-proteiner, eller begge deler ?
« #26 : 20. august 2004, 08:06 »

Tror nok det er riktig, ja.  Smiley
Som sagt, vi trenger både myse og kasein. Men dette studiet til Boirie et al, 1997, viser altså ikke klart at det ene er overlegent det andre. Det studiet faktisk viser er at over en 7-timers fase vil det være en bedre leucin-balanse med kasein, DERSOM man kun drikker eller spiser ett enkelt måltid med enten kasein eller myse. Derimot viser altså studien at leucinbalansen på kortere sikt er mye mer positiv med myse enn med kasein. Tilsvarende hvis vi tar flere shaker med myse i løpet av den samme 7-timersperioden.

Når det gjelder dette å drikke en myse-shake før trening, så ser jeg absolutt rasjonalet for en slik praksis dersom det går for lang tid mellom forrige måltid og trening.

Skal vi først "flisespikke". Boire m.fl. studiet er gjort med micellar kasein, som er  udenaturert og ultrafiltrert. Det er altså ikke korrekt å bruke Boires forskning som bakgrunn for omtale av f.eks. kalsium el. sodium kaseinat, eller andre kaseinprodukter.
Kasein er altså ikke kasein - selv om mange, av ulike årsaker, liker å hevde det.
Jeg er ikke kjent for å være en "rævslikker". Den jobben gjør mange andre så mye bedre Wink

Utlogget 25årstrening

  • Tungvekter
  • *******
  • Innlegg: 3 259
  • Honnør: 270
  • Utlogget Utlogget

    Innlegg: 3 259

SV: Myse- eller kasein-proteiner, eller begge deler ?
« #27 : 20. august 2004, 09:41 »


Skal vi først "flisespikke". Boire m.fl. studiet er gjort med micellar kasein, som er  udenaturert og ultrafiltrert. Det er altså ikke korrekt å bruke Boires forskning som bakgrunn for omtale av f.eks. kalsium el. sodium kaseinat, eller andre kaseinprodukter.
Kasein er altså ikke kasein - selv om mange, av ulike årsaker, liker å hevde det.

Interessant innlegg. Det virker på meg som om særlig produsenter/leverandører forenkler veldig i sine salgsframstøt, og bruker enkelte forskningsresultat for mye mer enn det er verdt. Det hadde vært veldig interessant å fått en skikkelig, uhildet test av ulike produkt som er på markedet i dag, men det er antakelig å be om for mye.

Utlogget ej

  • Aktivt medlem
  • ***
  • Innlegg: 139
  • Honnør: 43
  • Utlogget Utlogget

    Innlegg: 139

SV: Myse- eller kasein-proteiner, eller begge deler ?
« #28 : 21. august 2004, 17:23 »
Dessverre er det mange kaseinatleverandører som har "surfet" på Boires forskning, ja.

Misbruket av Boires forskning er et godt eksempel på at KUNNSKAP/bevisste forbrukere er det tiltaket som hjelper best. Da blir det ikke så lett å selge på svulstige salgsargument, uten innhold.

Med økt kompetanse vil markedet løse problemet med useriøse aktører bedre enn nå.

Et krav om fremlagt labtest, fra godkjent lab, av hver produktserie ville være et godt tiltak.

Noen leverandører er jo bedre enn andre på dette allerede  Wink

Myndighetene ville så måtte følge opp med stikkprøver.

Det som er litt skremmende er at såkalte fagblad i denne bransjen har hoppet på "TV2-testing" hvor det plukkes ut 5-6 produkter av kanskje 25-30, og så finner man en "Norgesmester" av de 5-6. Får håpe vi slipper mer av det.



Jeg er ikke kjent for å være en "rævslikker". Den jobben gjør mange andre så mye bedre Wink

Gå til:  

Disse kosttilskuddene er glemt for mange, men som alle bør ta.

5 digge middager med cottage cheese

Kosthold09.08.2021270

Cottage cheese er blitt en svært populær matvare!
Det er en risiko forbundet med treningen og løftene man utfører
Det finnes så mange gode varianter av middagskaker enn bare karbonadekaker.

5 fordeler med stående leggpress

Trening28.06.202153

Det er mange fordeler med å trene leggene dine. Se her!