Men LurePer, hvis vi snur flisa da ?? At man blir for basisk ?? Faren med det er da at .... ??
Det er ikke et problem. Menneskerasen har levd med et basisk kosthold i mesteparten av tiden de har eksistert.
Altså, et av hovedpoengene med mitt forrige innlegg var at et "surt" kosthold (med overvekt av svake organiske syrer, f. eks. aminosyrer i protein) ikke nødvendigvis gjør
blodet surt, dvs. gir acidose. Tilsvarende vil ikke nødvendigvis et "basisk" kosthold (med overvekt av svake organiske baser, f. eks. fra frukt og grønt) gjøre
blodet basisk. Buffersystemene er til nettopp for å motvirke slike potensielle pH-forskytninger, og den kraftige bikarbonatbufferen er alene i stand til å kompensere effekten av de nevnte syrer og baser. Faktisk er bikarbonatbufferen alene ofte i stand til å holde blodets pH innen normale rammer også ved inntak av langt
sterkere syrer som f. eks. maursyre (ved inntak av metanol/tresprit), men det skjer da en utarming av buffere. Dette er imidlertid
ikke det samme som acidose! (Rent akademisk kan man dog snakke om at det foreligger en "respiratorisk kompensert metabolsk acidose".) Har det først gått så langt, vil du som regel bli tung i pusten (for å puste ut mer CO2*), og det blir ialfall ikke jeg av et høyt proteininntak, selv uten mye frukt/grønt (hvilket jeg selvfølgelig likevel anbefaler alle å spise mye av!)
*Hvordan bikarbonatbufferen virker:
Basen bikarbonat (HCO3-) tar opp syre (protoner/H+) slik:
HCO3- + H+ --> H2CO3
Karbonsyre (H2CO3) spaltes til karbonmonoksid (CO2) og vann (H2O) ved hjelp av enzymet karbonsyreanhydrase slik:
H2CO3 --> H2O + CO2
CO2 pustes ut gjennom lungene, og syren er "uskadeliggjort". Er det mye syre (altså acidose, pH i blod mindre en 7,35) må lungene puste raskere og/eller dypere for å få ut nok CO2.
H