Oppskrift 1:1 kg grov sammalt hvete
1 kg sammalt rug
200 g siktet hvetemel
1 pakke tørrgjær
1 ss salt
1- 2 dl solsikkekjerner
1 dl havrekli
1,8- 2 liter vann
1 ss oliven
Bland alle tørre ingredienser. Lag ei grop i melet og hell i lunkent vann og olje. Rør deigen godt sammen og la den heve i minimum to timer, gjerne over natta eller mens du er på jobb. Slå deigen ned og ha den i tre smurte brødformer. Sett formene i ovnen på 50 grader i en halv time. Øk deretter temperaturen til 170 grader og stek dem ferdige (ca. 1 time).
Oppskrift 2:Fiberrikt grovbrød100 g hvete helkorn
1 kg sammalt hvete
250 g fin sammalt rug
7 dl kruskakli/hvetekli
1 dl linfrø1
dl sesamfrø
1 dl solsikkekjerner
1- 2 dl hvetemel
2 ts salt
14- 15 dl sur skummet melk/yoghurt naturell
75 g gjær
Bland alle de tørre ingrediensene (bare 1 dl av hvetemelet). Varm væsken til den er «fingervarm». Løs gjæren i litt av væsken og tilsett væsken i det tørre. Elt godt til en grøtaktig tykk deig og tilsett resten av hvetemelet. Elt i 8- 10 minutter i en kjøkkenmaskin. Dekk bollen til med plast og sett til heving i ca. 1 time. Elt deigen på nytt, dekk bollen med plast og la deigen heve i ca. 30 minutter. Ha deigen i to smurte former, dekk til med et klede og la brødene heve i ca. 30 min. Stek på nederste rille på 200 grader i 50- 60 min.
Oppskrift 3:Svensk rug-speltbrød(for den avanserte)
Dag 1:
5 dl kaldt vann
300 g grov sammalt rug
50 g grov surdeig
Bland sammen ingrediensene, dekk til og la stå i romtemperatur til neste dag.
Dag 2:
5 dl lunkent vann
300 g grov sammalt rug
Ha ingrediensene i blandingen fra dagen før. Dekk til bollen og la stå i fire timer.
5 dl lunkent vann
500 g fin sammalt rug
500 g spelt, fullkorn
25 g havsalt
rugmel til strøing
Bland alle ingrediensene i kjøkkenmaskinen sammen med blandingen du har fra tidligere. Elt på sakte fart i 12 minutter. Fordel deigen i tre godt smurte brødformer og sikt litt rugmel på toppen. Dekk til med plast og la brødene heve. Når melet på toppen krakelerer, er brødet ferdighevet. Stekes på nederste rille på 200 grader i ca. en time.
Oppskrift 4:Grovbrød(4 brød)
1 1 / 2 liter skummet melk
50 gram gjær
1 ss mørk sirup
1 kg grov sammalt hvete
1 kg grov sammalt rug
2 ss salt
ca. 3 / 4 dl hvetekli
ca. 3 / 4 dl hvetekim
Litt hvetemel for å få riktig konsistens
Rør gjæren ut i fingervarm melk og tilsett sirup. Bland salt i melet. Bland alle ingrediensene til en passe deig som akkurat slipper bollen. Arbeid deigen godt, helst i maskin. 5—10 min. Dryss litt mel over, dekk med plast og sett lunt til heving et par timer.
Elt deigen godt igjen, del den i fire og trill jevnt. Legg i smurte brødformer og sett til heving med håndkle over. Prikk brødene, stek ca. 1 time ved 200 grader på nederste rille. Avkjøl på rist med kjøkkenhåndkle over.
Oppskrift 5:Ingers rugbrød med KesamOppskriften blir til 4 brød stekt i 1 1/2 liters former
Brøddeig:
• 1.3 l hvetemel sammalt fin
• 200 gr rugmel sammalt fint
• 200 gr hvete helkorn
• 75 gr gjær
• 9 dl hvetekli
• 1 dl linfrø
• 1 dl solsikkekjerner
• 1½ l lunkent vann
• 5 dl Sans Kesam Mager
Slik gjør du:
4 brødformer a 1 1/2 liter. I stekeovnen ved 220°C, ca. 1 time.
Bland alle ingrediensene. Det skal bli en ganske løs deig. La deigen forheve dekket med plast eller lokk i 1 time. Slå luften ut av deigen og la den heve opp en gang til ca. 30 minutter. Slå så deigen ned en gang til og fordel på formene. Deigen er ganske løs så den skal ikke eltes med hendene.Stek brødene.
Oppskrift 6:1 kg rugmel
3-4 ts salt
3/4 liter vann
50 g gjær
Bland de tørre ingrediensene. Rør ut gjæren i lunken væske og rør inn i deigen. Arbeides med rene hender til den slipper bollen. Settes så til heving på ett lunkent sted. Heves til den er ca dobbelt så stor. Arbeid så deigen på melet bakebord og form til brød emner. Settes på plate eller i brødform til heving igjen. La den atter bli ca dobbelt så stor. Stekes i ovn ca 1 time. Når det er ferdig legges det på en rist. Gammel norsk oppskrift.
Oppskrift 7:1,3 kg fin sammalt hvete
200 g fin sammalt rug
200 g helkorn hvete
75 g gjær
2 strøkne ts salt
9 dl hvetekli/kruskakli
1,8 dl lunkent vann
ev. 1 l søt eller sur skummet melk, pluss 8 dl vann
1 dl linfrø
1 dl solsikkekjerner
Bland alt det tørre, løs opp gjæren i litt av væsken og arbeid alle ingrediensene godt sammen, enten i kjøkkenmaskin eller for hånd. Deigen blir veldig løs, men den skal være slik. Den kan ikke eltes på bordet. Hev deigen i underkant av en time i bakebollen. Slå luften ut av deigen og la den heve en gang til i bollen, i ca. en halvtime. Slå luften ut av deigen igjen og spa/hell deigen i smurte former og sett deretter brødene inn i varm ovn på 220 grader på over- og undervarme, eller på 200 grader på varmluft. Brødene skal stekes i ca. en time
Brødene er littt fuktige inni, og de henger på kniven når du skjærer i dem. Slik skal de være. Når man har et fuktig brød, så klarer man seg med mindre pålegg. Brødene kan mugne om de ligger for lenge i romtemperatur. Derfor bør du fryse dem, eller oppbevare dem i kjøleskapet.
Du kunne jo bare brukt søkefunksjonen - ikke nødvendigvis bare her på forumet
Men her har du en rekke brød som funker på deff!