Mellissa, takk for honør :-)
Vi nordmenn får panikk når noen sier vi skal kutte ut brød/knekkebrød, poteter, ris, pasta, spagetti, forkostblanding og ikke minst is, kake, sjokolade og annet snop. Hva i alle dager skal vi da spise. Hadde store problemer selv, men nå føler jeg det blir enklere for hver dag. Dessuten kan jeg jo spise dette i enorme mengder på karboload dagene (to siste måltider). Nå spiser jeg masse karbohydrater uten fett og proteiner på karbloaddagene mine (onsdag og lørdag). Ikke fordi jeg har lyst på karbohydratmat, men fordi jeg vet musklene mine trenger et påfyll for at jeg fortsatt skal hå nødvendig fremgang både i treningen og for å ikke komme i ketose (tror det heter det).
Historikk:
I tusenvis av år har genene våre vært vant til et kosthold bestående av uprossesert mat av typen egg, fisk, fugl, animalsk kjøtt, bær, nøtter, frukt. Vi jaktet på maten og forsvarte oss mot farer. Stor intensitet over kortere tid med høy belastning (det var intervall- og styrketreningen). Vi spiste ofte (mer enn 5 ganger pr dag) og vi spiste det vi fikk tak i. En del av den frukten som vi den gang spiste inneholdt også karbohydrater, men i tillegg en del fiber (f.eks epler, pærer ) og som karboload spiste de sannsynligvis frukt med mindre fiber men dessto mer karbohydrater (f.eks bananer, druer, vannmelon m.v). Slik jeg ser det er det slik kroppens gener i tusenvis av år har utviklet seg til å spise. De siste 200 år har prossesert mat blitt mer vanlig (f.eks mel og andre kornprodukter). De siste 25 år har dette tatt av hinsides all fornuft. Se rundt deg. Hvorfor er det så mange som lider av fedme, diabetes, hjerte og karsykdommer, kreft osv. Jeg tror det skyldes et kosthold genene våre ikke er tilpasset til.
Et kosthold tilpasset våre gener = god helse og god fremgang i trening.