Skrevet av Emne: Media forvrenger forskningsresultat  (Lest 2446 ganger)

Utlogget 25årstrening

  • Tungvekter
  • *******
  • Innlegg: 3 259
  • Honnør: 270
  • Utlogget Utlogget

    Innlegg: 3 259

Media forvrenger forskningsresultat
« : 12. september 2005, 15:50 »
Det har vært flere sensasjonspregede oppslag i media den siste tiden vdr. B-vitaminer. Tenkte derfor jeg skulle legge ut en kommentar skrevet av professor Ueland, trykket i UiBs interne informasjonsorgan denne uken. I tillegg til denne konkrete saken, er det all mulig grunn til å være ytterst skeptisk til endel oppslag om kosthold og helse i særlig løssalgsavisene, og denne epistelen illustrarer dette godt.

Misvisende om B-vitaminer i media

Av Per Magne Ueland, professor i farmakologi


I medieomtalen av den norske studien NORVIT, som omhandler effekt av B-vitaminer hos pasienter med et nylig gjennomgått et hjerteinfarkt, ble B-vitaminer beskrevet som livsfarlige.

Det som kom ut i pressen fra resultatene fra NORVIT studien er sterkt misvisende.

Resultatene fra NORVIT gir grunnlag for å konkludere som følger:

1) Hos personer som har gjennomgått et akutt infarkt, og som står på intensiv medikamentell behandling mot forhøyet kolesterol mm, har kombinasjonen folsyre sammen med svært høye doser vitamin B6 (40 mg) ingen gunstig effekt. Det er dessuten sannsynlig at det innenfor de første 6 - 12 måneder er 20 % økt risiko for en ny hjerte-kar hendelser eller død.

2) Det er mulig, men ikke sikkert (signifikant), at folsyre gir en 40 % økning i sjansen for oppdaget kreft.

Den mulige negative effekten av B6-folsyre-kombinasjonen er altså vist hos pasienter i tiden etter et infarkt. Under denne fasen skjer det en rekke reparative prosesser. En slik effekt av vitamin B6 og folsyre utelukker overhodet ikke at disse B-vitaminene har en beskyttende effekt mot hjerte-karsykdommer på friske personer eller på personer med en mer stabil hjerte-sykdom.

Det er for eksempel tidligere vist at folsyre beskytter hjertepasienter som blir behandlet med utvidelse av kranskarene i hjertet med ballong, mens en liknende behandling har negativ effekt hos pasienter der behandlingen består av å legge inn en utvidende metallnetting (stent).

Det er tidligere vist at høyt nivå av homocystein, som kolesterol, i blod sier noe om risikoen å få hjerteinfarkt. Spørsmålet har vært om homocystein er en årsaksfaktor (kausal). Resultatet fra NORVIT svekker men utelukker ikke denne muligheten.

Utsagnet om at folsyre kan føre til kreft er svært misvisende. Her må man skille mellom to prosesser, nemlig overgangen fra en normal celle til en ondartet (karsinogenese) og vekst av allerede ondartete celler. En rekke studier har vist at folat-mangel kan føre til utvikling av kreft, da i særdeleshet tykktarmskreft. Men man har hatt mistanke fra tidlig på 50-tallet at folsyre og andre folater kan øke veksten av celler som allerede er omdannet til kreftceller. Denne tosidige effekten av folater har man også vist i dyreforsøk.

En beskyttende effekt av vitaminer på utviklingen av kronisk sykdom, som hjertekar og kreft, er vist i befolkningsundersøkelser, der vitamin-status beregnes på bakgrunn av kostholdsdata eller måling av blodkonsentrasjoner. Så har man gått videre ved å se om vitaminer i tablettform forebygger sykdom. Men i de senere år er man blitt klar over at en rekke vitaminer gitt enkeltvis i store doser som forebyggende behandling av kronisk sykdom ofte ikke har effekt. Dette er i og for seg ikke overraskende, fordi alle vitaminene samvirker, og et vitamin er en forutsetning for virkning av et annet. Slike stoffer (vitaminer) bør trolig gis i balanserte mengder tilnærmet dem man tar inn ved et sunt kosthold.

Den ukritiske og forenklete fremstilling av resultatene fra NORVIT og liknende studier kan gi feilaktige forestillinger med negative helsemessige effekter. For eksempel ble vi kontaktet av gravide som spurte om det var forbundet med økt risiko for karsykdom og kreft å ta den anbefalte dosen med folsyre tidlig i svangerskapet. Slik behandling av gravide fører til av sjansen for ryggmargbrokk senkes med 50-70%, og denne sammenhengen er trolig den best funderte og viktigste oppdagelse innen preventiv medisin på 1990-tallet.

Pressoppslaget av NORVIT-resultatene minner meg om et intervju der jeg sa at vegatar-kost er bra for helsen, men man må spise litt kjøtt for å unngå å få vitamin B12 mangel. NRK refererte dette som at man burde spise mer kjøtt for å forbedre helsen.

Pressoppslaget en nok et tragisk eksempel på at medienes kortfattete og sensasjonspregete fremstilling (B-vitaminer er livsfarlige) ikke er egnet til å fremme helseopplysninger, men snarere skaper unødig angst og forvirring. En edruelig fremstilling av B-vitaminer og kronisk sykdom er lagt ut på Legemiddelverkets hjemmeside.

Bergen, 8. september 2005
Per Magne Ueland


Gå til:  

Disse kosttilskuddene er glemt for mange, men som alle bør ta.

5 digge middager med cottage cheese

Kosthold09.08.2021270

Cottage cheese er blitt en svært populær matvare!
Det er en risiko forbundet med treningen og løftene man utfører
Det finnes så mange gode varianter av middagskaker enn bare karbonadekaker.

5 fordeler med stående leggpress

Trening28.06.202153

Det er mange fordeler med å trene leggene dine. Se her!